TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Forbes zaradil prezidentku Čaputovú medzi 100 najvplyvnejších žien sveta

08.12.2021, 14:15
Autor:
TASRTASR
Slovenská prezidentka sa v prestížnom rebríčku objavila celkovo tretíkrát. 

Americký magazín Forbes zaradil slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú medzi 100 najvplyvnejších žien sveta. V rebríčku, na čele ktorého sú americká spisovateľka a filantropka MacKenzie Scottová, viceprezidentka USA Kamala Harrisová a šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová, sa Zuzana Čaputová umiestnila na 86. mieste.

Slovenská prezidentka sa v prestížnom rebríčku objavila celkovo tretíkrát. V roku 2019 bola na 80. mieste, v minulom roku sa dostala na 83. pozíciu.

Rebríček najvplyvnejších žien sveta za rok 2021 zverejnil Forbes na svojej webstránke. Ku každej z vybraných žien, medzi ktorými je 40 topmanažérok, 19 svetových političiek a jedna expertka na imunológiu, autori pripojili fotografiu a krátky profil.

V profile Zuzany Čaputovej si všíma, že protikorupčná právnička a aktivistka je na Slovensku vôbec prvou ženou v prezidentskej funkcii a zároveň doposiaľ najmladším politikom na tomto poste. Pripomína, že vo svojom inauguračnom príhovore prisľúbila zlepšenie fungovania justičného systému a boj proti beztrestnosti a korupcii.

Osamelý politický hlas v záplave demagógie

Čaputová zvykne byť podľa Forbesu označovaná „za osamelý politický hlas v záplave demagógie“.

Zoznam najvplyvnejších žien sveta zverejňuje prestížny časopis Forbes každoročne od roku 2004. Ženské osobnosti z oblasti politiky, biznisu či filantropie sú v ňou radené podľa majetku, ohlasu v médiách a miery svojho vplyvu.

Pravidelne sa v ňom umiestňujú známe političky, topmanažérky či miliardárky. Na prvom mieste v predchádzajúcich dvoch desaťročiach opakovane figurovala dosluhujúca nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú v stredu nahradí v úrade Olaf Scholz. Za 18 rokov, čo sa rebríček zostavuje, sa Merkelová neumiestnila na prvom mieste len trikrát.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 00:44