Český lev
StoryEditor

Úspešný Český lev pre Slovákov. Sošku získala DNA production aj Zuzana Kronerová

10.03.2018, 20:53
Autor:
(pš)(pš)
Cenu za Najlepší strih získal film režisérky Terezy Nvotovej - Špina.

Jubilejný 25. ročník Českých levov bol výnimočný aj pre Slovensko. Ocenenie si odniesla nielen slovenská DNA Production, ale i Zuzana Kronerová. Moderátorom slávnostného večera bola už po druhýkrát Adela Vinczeová.

DNA Production Petra Bebjaka a Rasťa Šestáka si odniesla ocenenie Českého Leva v kategórii Najlepší televízny film alebo miniséria za minisériu Spravedlnost, ktorú kompletne vytvorila pre Českú televíziu. Cenu tvorcom odovzdala herečka Jitka Čvančarová. V tejto kategórii sa o sošku uchádzali okrem minisérie Spravedlnost aj filmy Kozy léčí a Zádušní oběť. Peter Bebjak  - na obrázku vľavo - si aj na slávnostnom ceremoniáli uctil pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka.

DNA Production sa podpísala pod množstvo úspešných televíznych projektov nielen v Česku, ale aj na Slovensku. Medzi najznámejšie seriály patria Za sklom, Odsúdené, Dr. Ludsky, Mesto tieňov, Najväčšie kriminálne prípady Slovenska, Ako som prežil, Mordparta, Kriminálka Anděl, Specialisté alebo filmy ako napríklad Marhuľový ostrov alebo Čistič. V súčasnosti tím - režisér Peter Bebjak a producent Rasťo Šesták - nakrúcajú pre TV JOJ minisériu Trhlina na motívy rovnomennej úspešnej knihy Jozefa Kariku, rozprávku Vianočné želanie pre RTVS a pripravujú aj film Správa o úteku dvoch Slovákov z koncentračného tábora Osvienčim podľa knihy Čo Dante nevidel.

Druhú sošku Českého leva si odniesla herečka Zuzana Kronerová, ktorá ju získala v kategórii herečka v hlavnej úlohe za film Baba z ľadu režiséra Bohdana Slámu. Kronerová sa pri preberaní ocenenie vyjadrila k situácii na Slovensku: "Som smutná, znepokojená i rozzúrená. Nedopusťte, aby arogancia moci bránila slobode a demokracii.  Držíme palce všetkým slušným ľuďom," vyhlásila. Film Baba z ľadu získala celkom šesť sošiek Českých levov.

Sošku Českého leva v kategórii Najlepší strih získal Jiří Brožek, Michal Lánský, Jana Vlčková za film Špina režisérky Terezy Nvotovej.

Kompletný prehľad ocenení Český lev 2018:

Najlepší film
Baba z ľadu

Najlepší dokumentárny film
Červená – rážia Olga Sommerová

Najlepšia réžia
Baba z ľadu – Bohdan Sláma

Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe
Baba z ľadu – Zuzana Kronerová

Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe

Baba z ľadu – Pavel Nový 

Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej  úlohe

Baba z ľadu – Petra Špalková

Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej  úlohe

Po strništi bos – Oldřich Kaiser

Najlepší scénár

Baba z ľadu – Bohdan Sláma

Najlepší dramatický televízny seriál

Svět pod hlavou

Najlepšia kamera

Po strništi bos – Vladimír Smutný

Najlepší strih

Špína – Jiří Brožek, Michal Lánský, Jana Vlčková

Najlepší zvuk

Po strništi bos – Jakub Čech, Claus Lynge

Najlepšia hudba

Křižáček – Irena a Vojtěch Havlovi

Najlepšia scénografia

Lajka – Aurel Klimt, Martin Velíšek, František Lipták

Najlepšie kostýmy

Milada – Simona Rybáková

Najlepšie masky

Milada – Andrea McDonald

Cena za mimoriadny prínos do českej kinomatografie

Alois Fišárek

Cena Magnesia za najlepší študentský film

Atlantida, 2003 – Michal Blaško

Najlepší filmový plagát

Po strništi bos – Jiří Karásek, Lukáš Fišárek

Cena filmových fanúšikov

Po strništi bos – Jan Svěrák

01 - Modified: 2018-03-28 18:43:54 - Feat.: 0 - Title: Slovensko má silné zastúpenie na Českých levoch. Režisér Čiary pribudol medzi nominovaných
01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora 05 - Modified: 2022-01-10 07:53:21 - Feat.: - Title: Zlaté glóbusy sú rozdané. Hlavné ceny získali The Power of the Dog a West Side Story
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 08:26