StoryEditor

Slovensko má silné zastúpenie na Českých levoch. Režisér Čiary pribudol medzi nominovaných

12.02.2018, 21:50
Autor:
hrnhrn
O Českého leva sa uchádza až deväť slovenských koprodukcií, nomináciu získal aj režisér Bebjak za televízny seriál.

Česká filmová a televízna akadémia už v januári odhalila nominácie na Českého leva vo filmových kategóriách. Slovensko má silné zastúpenie - v pätnástke nominovaných filmov zastupuje slovenskú filmovú produkciu až deväť koprodukčných snímok.

Aktuálne zverejnila akadémia nominované televízne projekty, ktoré sa umiestnili na troch najvyšších priečkach hlasovania akademikov v dvoch televíznych kategóriách.

Na rozdiel od filmov, ktoré sú do súboja o Českých levov zaradené automaticky, do oboch televíznych kategórií prihlasujú svoje projekty sami vysielatelia. Tento rok svoje snímky nominovali Česká televízia, HBO Europe, Nova a Prima. Všetkých šesť nominácií si však odniesla česká verejnoprávna televízia.

V kategórii Najlepší dramatický televízny seriál najviac hlasov získali seriály Bohéma (ČT, réžia: Robert Sedláček), Svět pod hlavou (ČT, réžia: Marek Najbrt a Radim Špaček) a Trpaslík (ČT, réžia: Jan Prušinovský).

V kategórii Najlepší televízny film alebo miniséria sa medzi prvými tromi projektami umiestnili televízne filmy Kozy léčí (ČT, réžia: Lenka Wimmerová), televízny film Zádušní oběť (ČT, réžia: Jiří Svoboda) a miniséria Spravedlnost (ČT, réžia: Peter Bebjak)

​Režisérom a scenáristom (spolu s Tomášom Bombíkom) posledne menovaného projektu je Peter Bebjak, ktorý má na konte aj úspešný film Čiara. V trojdielnej minisérii Spravedlnost, ktorú vysielala uplynulý rok Česká televízia, sa vrátil ku kriminálnemu žánru. V psychologickej dráme opisuje prípad detektíva vyšetrujúceho prípad vraždy prominentného sudcu, ktorú spáchala jeho dcéra. V hlavných úlohách sa predstavili Ondřej Vetchý, Martin Finger, Elizaveta Maximová, Jitka Schneiderová a Lukáš Vaculík.

Za námetom a výrobou seriálu stojí slovenská produkčná spoločnosť DNA Production. "Nesmierne si túto nomináciu vážime a sme veľmi hrdí, že sa našej práci dostalo uznania v takej veľkej konkurencii," hovorí producent Rasťo Šesták, ktorý je podpísaný aj pod televíznymi seriálmi Za sklom či pripravovanej novinky Trhlina.

Spravedlnost / Česká televize

Slovenský útok na Českého leva

Vo filmových kategóriách vedie s počtom 15 nominácií snímka režiséra Bohdana Slámu Baba z ľadu, kde jednu z hlavných úloh stvárnila Zuzana Kronerová, nominovaná za najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe. Herečka bola nominovaná aj v uplynulom ročníku Českých levov za vedľajšiu úlohu vo filme Červený kapitán, na ocenenie ju však nepremenila.

Petr Topič/MAFRA

​Celkom 13 nominácií získal film Po strništi bos v réžii Jana Svěráka. Tretí najvyšší počet nominácií (10) má životopisná dráma Davida Mrnku Milada. Nasledujú snímky Križiačik Václava Kadrnku s 9 nomináciami, Kvarteto Miroslava Krobotu s 8 nomináciami a Špina Terezy Nvotovej tiež s 8 nomináciami. V Špine získali nominácie v kategórii najlepšie herečky Dominika Morávková za výkon v hlavnej úlohe a Anna Šišková vo vedľajšej. Tereza Nvotová získala nomináciu aj za dokument Mečiar.

Lena si na psychiatrii prejde ťažkými časmi. Lena si na psychiatrii prejde ťažkými časmi. Špina/Facebook

Kompletný prehľad nominácií vo všetkých 15 filmových kategóriách si môžete pozrieť v tomto článku:

Víťazi filmových i televíznych cien budú vyhlásení na slávnostnom galavečere Českého leva, ktorý bude v sobotu 10. marca 2018 v pražskom Rudolfine. Moderátorkou večera je opäť Adela Vinczeová, v priamom prenose galavečer odvysiela ČT1.

NAJLEPŠÍ TELEVÍZNY FILM ALEBO MINISÉRIA

  • Kozy léčí – televízny film, réžia: Lenka Wimmerová, producent: Kateřina Ondřejková, scenár: Markéta Bidlasová
  • Spravedlnost– miniséria, réžia: Peter Bebjak, producent: Kateřina Ondřejková a Rastislav Šesták, scenár: Tomáš Bombík
  • Zádušní oběť– televízny film, réžia: Jiří Svoboda, producent: Jan Maxa, scenár: Vladimír Körner

NAJLEPŠÍ DRAMATICKÝ TELEVÍZNY SERIÁL

  • Bohéma – réžia: Robert Sedláček, producent: Jan Štern, scenár: Tereza Brdečková
  • Svět pod hlavou – réžia: Marek Najbrt a Radim Špaček, producent: Michal Reitler a Vratislav Šlajer, scenár: Ondřej Štindl
  • Trpaslík – réžia: Jan Prušinovský, producent: Michal Reitler, Ondřej Zima, Jan Prušinovský, scenár: Jan Prušinovský a Petr Kolečko

Český lev je prestížna česká filmová cena udeľovaná od roku 1993. Filmy sú hodnotené na základe hlasovania členov Českej filmovej a televíznej akadémie, ktorá má v súčasnosti 297 členov. Slávnostný ceremoniál vyhlásenia výsledkov nominácií bude v sobotu 10. marca 2018 v Dvořákovej sieni pražského Rudolfina a v priamom prenose ho odvysiela ČT1 od 20 hod.

01 - Modified: 2018-01-28 17:42:18 - Feat.: 0 - Title: Režisér Čiary pracuje na novom filme. Bude o úteku dvoch Slovákov z Osvienčimu 02 - Modified: 2018-02-12 10:48:54 - Feat.: 0 - Title: Do kín prichádza Backstage. Prvý česko-slovenský hudobno-tanečný film 03 - Modified: 2018-02-12 07:53:15 - Feat.: 0 - Title: Nový film Martina Šulíka Tlmočník s Jiřím Menzelom dnes predstavuje trailer a plagát 04 - Modified: 2018-03-28 18:51:12 - Feat.: 0 - Title: Režisér Čiary a Za sklom pripravuje mysteriózny triler Trhlina. Uvedie ho TV JOJ 05 - Modified: 2018-01-24 12:42:37 - Feat.: 0 - Title: Februárové kinopremiéry: Oscarový favorit Podoba vody prichádza do slovenských kín 06 - Modified: 2018-10-27 16:04:33 - Feat.: 0 - Title: Najočakávanejšie filmy roka 2018: Nová Lara Croft, Jurský svet a superhrdinovia
01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora 05 - Modified: 2022-01-10 07:53:21 - Feat.: - Title: Zlaté glóbusy sú rozdané. Hlavné ceny získali The Power of the Dog a West Side Story
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 20:30