TASR
StoryEditor

Odsúdili novinára, ktorý písal o Pavlovi Paškovi

15.03.2018, 08:36
Autor:
redred
Článok mal podľa sudcu viesť k narušeniu Paškových vzťahov pri podnikaní a zároveň mal znížiť jeho spoločenský status.

Novinára Lukáša Milana, ktorý pred viac ako dvomi rokmi napísal článok "Košická chobotnica", trestným rozkazom odsúdili na 18 mesiacov väzenia s trojročnou podmienkou. Informuje o tom portál medialne.etrend.sk.

Bývalý predseda parlamentu a člen Smeru Pavol Paška reagoval na článok trestným oznámení pre ohováranie. Text s podtitulom "Výpalník Paška?" vyšiel v týždenníku Plus 7 dní.

Prokurátor podal žalobu a sudca sa postavil na stranu Pašku. Milan okrem podmienečného trestu dostal rovnako dlhý zákaz novinárskej činnosti.

Podľa sudcu novinár v článku uviedol klamlivé skutočnosti, ktoré mali viesť k narušeniu Paškových vzťahov pri podnikaní a zároveň mal znížiť jeho spoločenský status. V článku sa mal opierať o nemenovaného podnikateľa v oblasti dopravy, ktorý chcel ostať v anonymite z obáv o stratu zákaziek a krachu.

„Milan o inom oznámil nepravdivý údaj, ktorý značnou mierou ohrozil jeho vážnosť u spoluobčanov," uviedla obžaloba na margo konkrétnej pasáže v článku. Podnikateľ v nej uvádzal, že Paška si mal od neho pýtať provízie za rozvoz krvnej plazmy po zdravotníckych zariadeniach.

Milan s rozhodnutím súdu nesúhlasí a podal proti trestnému rozkazu, ktorý je formou rýchleho súdneho konania, odpor. Ak súd trest potvrdí, pôjde o jeden z mála prípadov odsúdenia redaktora na Slovensku.

01 - Modified: 2020-06-26 08:30:37 - Feat.: - Title: Investigatívny novinár Peter Sabo si našiel v schránke náboj. Lučanský urobil opatrenia 02 - Modified: 2018-10-18 07:34:11 - Feat.: - Title: Washington Post zverejnil posledný článok nezvestného saudskoarabského novinára 03 - Modified: 2018-05-21 13:15:48 - Feat.: - Title: Zvrat v kauze ohovárania Pavla Pašku. Prokuratúra sťahuje obžalobu na Lukáša Milana
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 05:22