Reuters
StoryEditor

Babiš žaluje Nový čas za článok o spolupráci s ŠtB. Od denníka požaduje milión eur

25.04.2018, 10:56
Autor:
iDnesiDnesČTKČTK
Vydavateľ Nového Času sa ospravedlniť odmietol.

Český premiér Andrej Babiš podal žalobu na vydavateľa najčítannejšieho a najpredávanejšieho denníka Nový Čas kvôli rozhovoru s bývalým príslušníkom Štátnej bezpečnosti Jánom Sarkocym. Ten Babiša označil za vedomého spolupracovníka ŠtB. Babiš žiada ospravedlnenie a milión eur k tomu. Zažaloval aj Sarkocyho, napísal v stredu denník.

Sarkocy v rozhovore s redaktorom Nového Času a ďalšími novinármi tento rok vo februári okrem iného tvrdil, že videl originál Babišovho spisu, ktorý sa týkal jeho spolupráce s komunistickou tajnou políciou ŠtB. Tvrdil tiež, že v spise nie je nič sfalšované. Babiša zároveň označil za človeka, ktorý chcel zo spolupráce s ŠtB ťažiť a mal rád peniaze. Babiš vtedy v reakcii povedal, že Sarkocy klame.

Babišov právnik v žalobe podľa Nového Času napísal, že šéf ANO pociťuje zverejnenia klamlivých výrokov o jeho osobe ako obrovskú krivdu. Sarkocyho výroky o ňom vraj vytvárajú úmyselne "nepravdivý obraz vypočítavého, nečestného človeka".

 
Vydavateľ Nového Času sa ospravedlniť odmietol. Podľa jeho právnikov Babiš nedokázal, že nebol agentom ŠtB. "Vzhľadom na to, že otázka spolupráce žalobcu s ŠtB bola predmetom súdneho sporu, verejnosť mala legitímny záujem spoznať tvrdenie bývalého príslušníka ŠtB o týchto skutočnostiach. Nebolo prijaté konečné rozhodnutie, že žalobca je v spisoch ŠtB evidovaný neoprávnene," povedal podľa denníka advokát Ján Havlát.

Babiš sa na Slovensku domáhal očistenia svojho mena a súdy najprv rozhodli, že je v archívnych zväzkoch ŠtB vedený ako agent neoprávnene. Zvrat v kauze ale nastal po vlaňajšom rozhodnutí Ústavného súdu Slovenskej republiky. Ten zrušil pôvodné rozhodnutie bratislavského krajského aj najvyššieho súdu, ktoré dali Babišovi za pravdu. Urobil tak okrem iného z dôvodu, že odporcom nemal byť Ústav pamäti národa, ktorý zväzky ŠtB na Slovensku spravuje.

Ústavný súd SR tiež konštatoval, že slovenské súdy rozsudky chybne založili na svedectve bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí v líčení pred okresným a krajským súdom neboli zbavení mlčanlivosti. Spochybnil tiež vierohodnosť týchto svedkov, ktorí vypovedali v Babišov prospech.

V obnovenom pojednávaní Krajský súd v Bratislave v súlade s rozhodnutím Ústavného súdu SR Babišovu žalobu tento rok zamietol. Proti tomuto právoplatnému rozhodnutiu Babiš podal dovolanie na najvyššom súde.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 12:03