StoryEditor

Mali by mať roboti ľudské práva? Tretia séria sci-fi seriálu Humans otvára otázky spolužitia ľudí a humanoidov

05.10.2018, 07:00
Autor:
(red)(red)
Na obrazovky prichádza nová séria seriálu z paralelnej súčasnosti. Skúma, čo sa stane, keď sa rozostria hranice medzi ľuďmi a strojmi.

Sci-fi seriál Humans z dielne AMC okrem vzrušujúceho pohľadu do možnej blízkej budúcnosti otvára niekoľko dôležitých otázok, týkajúcich sa spolužitia ľudí a humanoidov – robotov s ľudskými vlastnosťami. Nakoľko sú roboti podobní ľuďom a v čom sa odlišujeme? A dokážeme spolu fungovať v mierovom svete? Aj to sa dozvieme už čoskoro v tretej sérii seriálu.

Na obrazovky sa s treťou sériou vracia seriál Humans. Futuristické sci-fi od tvorcov Sama Vincenta a Jonathana Brackleyho bude vysielať televízna stanica AMC od 8. októbra každý pondelok o 22:00 hod. Príbeh sa odohráva v paralelnej súčasnosti a skúma, čo sa stane, keď sa rozostria hranice medzi ľuďmi a strojmi. Poskytuje vzrušujúci pohľad na vývoj techménológií a ich vplyv na spoločnosť.

V novej sérii sa k stabilnému osadenstvu v podaní Gemmy Chan, Katherine Parkinson, Toma Goodman-Hilla, Emily Berrington, Colina Morgana, Ivanna Jeremiaha a Ruth Bradley pripojí Mark Bonnar ako behaviorálny vedec Dr. Neil Sommer.

AMC

​Keď roboti získajú vedomie

Tretia séria začína presne rok po hromadnom „prebudení“ Synthov na konci druhej série. Od takzvaného Dňa nula takmer päťsto miliónov Synthov dokáže premýšľať a cítiť, a viac ako sto tisíc ľudí prišlo o život. A v dôsledku napätia v samotnej komunite Synthov hrozí, že súlad medzi človekom a strojom nemôže existovať v žiadnej podobe, čo by mohlo zničiť akúkoľvek nádej na stabilitu medzi dvoma „etnikami“.

​Oranžové oči – dobré, zelené oči – zlé

V tretej sérii prichádza na svet nová generácia Synthov. Nový druh je stále poslušný a od „prebudených“ sa odlišuje svojimi výraznými oranžovými očami. Zelenookí Mia, Niska a Max sa pokúšajú zlepšiť obraz Synthov po Dni nula, ktorý priniesol zaznávanie a odmietanie základných ľudských práv prebudeným robotom. Synthovia sú vyrábaní s modrými očami a po pripojení k svojmu primárnemu užívateľovi sa ich farba mení na známu zelenú. Ale mali by mať Synthovia vôbec ľudské práva?

AMC

Občianka Sophia

Keď humanoidná robotka Sophia z dielne americkej firmy Hanson Robotics v októbri 2017 získala občianstvo v Saudskej Arábii ako prvý robot, ktorý získal občianstvo kdekoľvek na svete, mnohí ľudia boli pobúrení. Niektorým vadilo, že má teraz viac práv ako milióny ľudských žien, žijúcich v tej istej krajine. Saudská Arábia je totiž napríklad jednou z mála moslimských krajín s väčšinovým moslimským obyvateľstvom, ktoré uzákoňujú spôsob obliekania žien. Ženy sú povinné nosiť šatku a abáju, oblečenie, ktoré zakrýva ženu až po členky.

Sophia však počas svojho prejavu na pódiu počas podujatia Future Investment Initiative nič také na sebe nemala a dokonca ju ani nesprevádzal mužský spoločník. V krajine sa pritom očakáva, že každú ženu bude na verejnosti sprevádzať muž, ktorý je oprávnený konať v jej mene.

AMC

​Vie robot, že je robot?

Novinár Andrew Ross Sorkin sa v rozhovore Sophie opýtal: „Sú si roboti vedomí sami seba a vedia, že sú robotmi?“, na čo Sophia pohotovo odpovedala: „Ako viete, že ste človek?“ Názory vedcov na túto problematiku sa rôznia. Podľa profesora informatiky a strojárstva na univerzite v Michigane Benjamina Kuipersa existuje významný rozdiel medzi ľuďmi a robotmi (a ďalšími strojmi vybavenými umelou inteligenciou - AI). Ľudská bytosť je jedinečná a nenahraditeľná osoba s obmedzenou životnosťou. Roboty (a ďalšie AI) sú výpočtové systémy a môžu byť zálohované, uložené, prevzaté alebo kopírované, dokonca aj do nového zariadenia. Robot nie je jedinečný ani nenahraditeľný. Dokonca aj keď roboty dosiahnu úroveň kognitívnych schopností (vrátane sebauvedomenia a vedomia), ktoré sa vyrovnajú ľuďom, alebo dokonca ak technológia pokročí do takej miery, že ľudí bude možné zálohovať, obnoviť či zdvojiť (ako v niektorých častiach seriálu Star Trek), vôbec nie je jasné, čo to znamená pre „práva“ takýchto „osôb“.

Profesor Husajn A. Abbás z Fakulty inžinierstva a informatiky na univerzite v Južnom Walese – Canberre si naopak myslí, že roboti sú síce „iba“ technológiou slúžiacou na podporu ľudstva, ale máme morálnu povinnosť ich chrániť, navrhovať tak, aby boli zabezpečené pred zneužitím a boli morálne harmonizovaní s ľudstvom. Mali by získať napríklad tieto dve práva: právo byť chránení našim právnym a etickým systémom a právo byť navrhnutí tak, aby boli dôveryhodní; t.j. technologicky vhodní na svoj účel a kognitívne a spoločensky kompatibilní (bezpeční, s etickým a právnym povedomím, atď.).

To, ako bude náš svet vyzerať s nástupom vedomých robotov, si zatiaľ môžeme len predstavovať. Alebo si pozrieť tretiu sériu Humans.

01 - Modified: 2018-07-05 12:45:25 - Feat.: 0 - Title: HBO prináša novú minisériu. Od režiséra seriálu Veľké malé klamstvá 02 - Modified: 2018-07-13 08:24:45 - Feat.: 0 - Title: Texaská dráma Preacher pokračuje, hlavných hrdinov však stála osemročný vzťah 03 - Modified: 2018-09-21 06:00:02 - Feat.: 0 - Title: Seriál podľa bestselleru Eleny Ferrante bude mať televíznu premiéru. V novembri ho uvedie HBO
01 - Modified: 2022-05-05 12:35:28 - Feat.: - Title: Miniséria Iveta spevácku legendu nesúdi. Prinesie jej skutočný príbeh 02 - Modified: 2022-04-27 08:35:50 - Feat.: - Title: Nova pripravuje denný seriál s netradičným konceptom. Neherci v ňom priblížia život mladých v Prahe 03 - Modified: 2022-04-28 17:13:05 - Feat.: - Title: RTVS nasadí na nedele nový seriál. Premiéru bude mať v máji 04 - Modified: 2022-03-25 11:25:07 - Feat.: - Title: Ultimátum znamená jediné: nie je cesty späť. Nová miniséria štartuje na obrazovkách Jojky 05 - Modified: 2022-03-24 10:03:13 - Feat.: - Title: Markíza prináša seriál Sluha národa. Zelenskyj v ňom stvárňoval prezidenta krátko predtým, ako sa ním reálne stal
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 21:00