Daniel KřetínskýMF DNES/David Port
StoryEditor

Křetínský chce kúpiť podiel vo francúzskom denníku Le Monde

18.10.2018, 12:10
Autor:
ČTKČTK
Prostredníctvom svojej spoločnosti už tento rok kúpil časopisy Marianne a Elle.

Český miliardár Daniel Křetínský rokuje s francúzskym finančníkom o kúpe podielu vo francúzskom denníku Le Monde. Denník to dnes uviedol na svojom webe. Matthieu Pigasse novinám potvrdil, že s českým investorom vedie exkluzívne rokovania o predaji menšinového podielu vo svojom holdingu, ktorého prostredníctvom vlastní spolu s Xavierom Nielom kontrolný podiel v tradičnom francúzskom denníku.

Holding Le Nouveau Monde, vytvorený na držanie podielu v denníku Le Monde, je jeho väčšinovým akcionárom. Pigasse teraz rokuje s Křetínským o predaji 40 až 49 percent akcií spoločnosti. Kontrolu nad ňou si podľa svojho vyjadrenia pre denník chce uchovať.

Le Monde uvádza, že oficiálny český zdroj mu v utorok potvrdil, že Křetínského konečným zámerom je "kúpiť Le Monde". Išlo by tak o ďalšiu akvizíciu významného francúzskeho tlačeného média zo strany tohto českého investora.

Veľká ryba

Na správu už zareagovali zamestnanci, čitatelia a zakladatelia skupiny Le Monde združenia v tzv. Pole d´indépendance, ktorí majú naďalej právo veta, hoci kontrolujú len zhruba 25 percent akcií. Označili informáciu za brutálnu. Chcú sa čo najskôr stretnúť s väčšinovými vlastníkmi a s Křetínským alebo jeho zástupcom vo Francúzsku. Žiadajú, aby im objasnil svoje zámery a dal nevyhnutné uistenia, že bude rešpektovať hodnoty a pravidlá nezávislosti, ktorými sa riadia všetky tituly skupiny Le Monde. Chcú čo najskôr zorganizovať informačnú schôdzku so zamestnancami.

Správu si všimol aj denník Le Figaro. Poznamenáva, že český energetický magnát si tentoraz vybral za cieľ svojich francúzskych mediálnych akvizícií "veľmi veľkú rybu". Nad denníkom by síce zatiaľ nemal mať plnú kontrolu; ale dokedy? pýta sa Le Figaro.

Křetínského "blesková invázia do francúzskych médií dostáva úplne nový rozmer", napísal denník Libération. "Uspokojí sa s pozíciou pozorovateľa a partnera bez právomocí v prestížnom francúzskom denníku?" pýta sa denník.

Prostredníctvom svojej spoločnosti Czech Media Invest (CMI) kúpil tento rok Křetínský už francúzsky týždenník Marianne a dokončuje prevzatie podielu v mediálnej skupine Lagardère Group, ktorá vydáva okrem iného časopis Elle. Skupina Lagardère pred rokmi sama prejavila záujem o kúpu podielu v Le Monde.

Prehľad aktivít Daniela Křetínského:

  • V oblasti médií Křetínský realizuje svoje aktivity prostredníctvom spoločnosti Czech News Center (CNC), ktorá je súčasťou koncernu Czech Media Invest (CMI). Křetínský má v CMI podiel 50 percent, ďalšími spolumajiteľmi sú podnikatelia Patrik Tkáč sa 40 percentami a Roman Korbačka s desiatimi percentami. Spoločnosť CNC kúpili koncom roka 2013 od nemecko-švajčiarskej spoločnosti Ringier Axel Springer AG.
  • CNC je podľa internetových stránok najsilnejším mediálnym domom v ČR, ktorý oslovuje takmer 3,7 milióna čitateľov tlače a takmer sedem miliónov návštevníkov internetu. K hlavným titulom patria denníky Blesk, Aha! a Šport, časopisy Reflex, Blesk pre ženy, Svet motorov alebo AUTOTIP, a tiež webové tituly (napríklad spravodajský portál Info.cz). Spoločnosť vlastní aj dve tlačiarne, v Prahe a v Ostrave.
  • CNC vlani zvýšila zisk o 108 miliónov na 127 miliónov českých korún. Výnosy vzrástli o 3,5 percenta na 1,948 miliardy korún. Popri CNC patrí do holdingu CMI tiež spoločnosť CN Invest vydávajúca napríklad ekonomický denník E15, časopisy Mamička, Betynka a F.O.O.D.
  • Tento rok v júli CMI dokončila nákup rozhlasových staníc francúzskej skupiny Lagardère v Česku, Poľsku, na slovenskom a v Rumunsku. Medzi rádia kúpené CMI patrí napríklad Frekvence 1 a Evropa 2, ktoré sú jednými z najpočúvanejších staníc v Česku. CMI už tento rok kúpila aj francúzsky týždenník Marianne a podiel v skupine Lagardère Group, ktorá vydáva okrem iného časopis Elle.
  • Křetínský prostredníctvom CMI drží taktiež podiely (spolu s PPF, Tkáčom a investičnou skupinou Rockaway Capital) v gigante internetového obchodu Mall Group (patrí pod neho Mall.cz, CZC.cz, Košík.cz alebo Proděti), ktorý pôsobí v siedmich krajinách. Mall Group tento mesiac spustila aj vlastný televízny kanál Mall.tv.
  • Křetínský je známy hlavne ako väčšinový vlastník Energetického a priemyselného holdingu (EPH), ktorý je poprednou stredoeurópskou energetickou skupinou. Holding je kľúčovým prepravcom ruského zemného plynu do EÚ, najväčším dodávateľom tepla v ČR, druhým najväčším českým výrobcom elektriny (po firme ČEZ) a jednou z najväčších ťažobných firiem v Nemecku.
  • EPH ovláda vyše 50 ťažobných a energetických firiem. Vlastní a prevádzkuje zariadenia v Česku (Elektrárne Opatovice, United Energy či Pražská teplárenská), na Slovensku, v Nemecku, Taliansku, Británii a Maďarsku. Spoločnosti späté s EPH zamestnávajú takmer 25.000 ľudí. EPH vlani vzrástol medziročne čistý zisk o 9,6 percenta na 22,5 miliardy korún (870 miliónov eur), konsolidované tržby stúpli na 153,9 miliardy korún (5,9 miliardy eur).
  • Křetínský je okrem EPH aj spoluvlastníkom firmy EP Industries (frakčnej z EPH), ktorá patrí medzi popredné priemyselné zoskupenia v ČR. Zahŕňa zhruba desiatku podnikov pôsobiacich okrem iného v energetickom strojárstve, dopravnej infraštruktúre, automobilovom priemysle (výrobca autobusov SOR) a odpadovom hospodárstve (AVE holding).
  • Spoločnosti EP Industries a Mall.cz sa tento rok stali novými hlavnými sponzormi Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary.
  • Křetínský spolu s Tkáčom vlastnou spoločnosť EP Global Commerce (EPGC). Tá koncom augusta oznámila, že vstupuje do nemeckej firmy Metro AG, ktorá v Česku vlastní veľkoobchody Makro. Koncom septembra KPV II uviedla, že svoj podiel v Metru AG navýšila na 10,9 percenta.
  • Křetínský, ktorý je podľa októbrového rebríčka časopisu Forbes piatym najbohatším Čechom s majetkom vo výške 59 miliárd korún (2,3 miliardy eur), je tiež spolumajiteľom futbalového klubu AC Sparta Praha.

Vizitka denníka Le Monde:

  • Le Monde je jedným z najrešpektovanejších denníkovna svete a patrí spoločne s Libération a Le Figaro do trojice najvplyvnejších denníkov vo Francúzsku.
  • Le Monde založil v roku 1944 na žiadosť Charlesa de Gaulla francúzsky novinár Hubert Beuve-Méry (1902-1989), ktorý v rokoch 1928 až 1939 pracoval ako riaditeľ právnickej a ekonomickej sekcie Francúzskeho inštitútu v Prahe. Le Monde vtedy vzniklo na troskách denníka Le Temps, ktorý bol počas nemeckej okupácie Francúzska obviňovaný zo spolupráce s nacistickým režimom. Prvý výtlačok vyšiel 18. decembra 1944 a Beuve-Méry stál na čele denníka až do roku 1969.
  • Le Monde vydáva spoločnosť Groupe Le Monde. V roku 2010 spoločnosť ovládla skupina investorov, medzi ktorými je bankár Matthieu Pigasse a francúzsky internetový magnát Xavier Niel. Patril do nej aj priemyselník Pierre Bergé, ktorý vlani zomrel.
  • Do tej doby denník riadili len jeho redaktori a zamestnanci s ojedinelou formou vlastníctva. Asi 40 percent akcií novín vlastnili redaktori, 11 percent riaditeľ, ktorého si vždy mohli voliť sami zo svojho stredu, a zvyšok potom zamestnanci vydavateľstvo a malá skupina vplyvných osobností blízkych zakladateľovi denníka.
  • Zmena vlastníctva súvisela s tým, že Le Monde sa stretával s podobnými problémami ako rad iných tlačených médií - teda s poklesom predaja a s tým súvisiacimi nižšími príjmami z reklamy. Spoločnosť Le Monde si v roku 2009 musela požičať zhruba 25 miliónov eur, aby mohla financovať svoju vlastnú činnosť.
  • Le Monde vychádza popoludní a je radený medzi stredoľavicové denníky. Kladie skôr dôraz na analýzy a komentáre než na spravodajské pokrytie aktuálnych udalostí.Od roku 1995 má webové stránky. Jeho náklad sa pohybuje v posledných rokoch okolo 300.000 výtlačkov.
  • Denník ako prvý zo zahraničných médií zverejnil v januári 1977 Prehlásenie Charty 77.
  • Objavil sa však aj v archíve niekdajšieho zamestnanca sovietskej tajnej služby KGB Vasilija Mitrochina, ktorý bol sprístupnený v Británii. Podľa archívu počas studenej vojny niektorí redaktori slúžili sovietskej a antiamerickej propagande.
  • V roku 2003 vzbudila veľkú pozornosť kniha La face Cacheu du Monde (Skrytá tvár Le Monde), ktorá nezvyčajne kritickým spôsobom opisuje zákulisie denníka. Kniha investigatívneho spisovateľa Pierra Péana a novinára Philippa Cohena kritizovala vedenie novín na čele s dnes už bývalým šéfredaktorom Jeanom-Mariom Colombanim, ktorý podľa knihy zneužíval svoju moc a snažil sa ovplyvňovať francúzsku politiku.
  • V roku 2016 Le Monde vyvolalo pozornosť tým, že prestalo zverejňovať propagandistické dokumenty aj priznania k atentátom, ktoré vydáva Islamský štát.
01 - Modified: 2018-10-06 14:21:53 - Feat.: 0 - Title: Elle mení majiteľa. Lagardère odsúhlasila predaj miliardárovi Křetínskému 02 - Modified: 2018-04-23 18:54:02 - Feat.: 0 - Title: Médiá kupujem z občianskej povinnosti, povedal Křetínsky v Le Figaro 03 - Modified: 2018-04-20 07:54:24 - Feat.: 0 - Title: Miliardár Křetinský chce vo Francúzsku kúpiť ďalší časopis, po Elle aj Marianne 04 - Modified: 2018-04-18 14:08:27 - Feat.: 0 - Title: Firma miliardára Křetínskeho jedná s Lagardère o kúpe časopisov vo Francúzsku, vrátane Elle
01 - Modified: 2021-06-13 12:40:20 - Feat.: - Title: Křetínský chce vo Francúzsku vydávať nový týždenník odhaľujúci fake news 02 - Modified: 2020-11-05 10:04:41 - Feat.: - Title: Křetínský vystúpil proti dohode, ktorú Google ponúka médiám 03 - Modified: 2019-02-15 10:54:52 - Feat.: - Title: CMI dokončila prevzatie francúzskych časopisov skupiny Lagardére 04 - Modified: 2018-11-05 10:43:41 - Feat.: - Title: "To, čo sa deje teraz okolo nás, ma desí," hovorí Křetínský. Podiel v Le Monde vraj kúpil z občianskej povinnosti 05 - Modified: 2018-10-06 14:21:53 - Feat.: - Title: Elle mení majiteľa. Lagardère odsúhlasila predaj miliardárovi Křetínskému
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 13:34