Daniel Křetínský, jeden z českých miliardárov, patrí do skupiny vlastníkov a vedúcich pracovníkov. Vyštudovaný právnik má podiel v EPH i EP Industries.Peter Mayer
StoryEditor

Médiá kupujem z občianskej povinnosti, povedal Křetínsky v Le Figaro

23.04.2018, 20:22
Autor:
ČTKČTK
Český podnikateľ chce francúzskym časopisom pomáhať s rozvojom.

Investície do médií považuje český miliardár Daniel Křetínský za svoju občiansku povinnosť vzhľadom na ťažkosti, ktorým tradičné médiá v súčasnosti čelia.

Podnikateľ to povedal v rozhovore s francúzskym denníkom Le Figaro v súvislosti s plánovaným rozšírením svojho portfólia o akvizície vo Francúzsku, kde chce pomáhať s ich rozvojom a umožniť im v pokoji hľadieť do budúcnosti.

"Bolo to pre mňa občianske rozhodnutie," povedal v interview Křetínsky, ktorý vstúpil do mediálneho biznisu spolukúpou niekdajšieho vydavateľstvo Ringier ČR, ktoré sa premenovalo na Czech News Center.

"Vlna populizmu a nacionalizmu v Európe je čiastočne výsledok ekonomického oslabenia tradičných médií," upozornil Křetínsky, podľa ktorého tlač tiež čelí konkurencii zo strany veľkých internetových obrov Google, Apple, Facebook a Amazon, známych pod skratkou Gafa.

"Mám významný osobný majetok a chcel som investovať do českej tlače, aby som jej zaistil vzhľadom na tieto výzvy budúcnosť. Objavil som v nej vzrušujúce odvetvie," povedal Křetínsky.

​Na otázku, prečo chce investovať vo Francúzsku, kde je trh s časopismi "komplikovaný", odpovedal: "Mám dostatočne komfortné ekonomické postavenie, aby som si mohol dovoliť vyberať, bez toho aby som bol motivovaný lákavým ziskom".

Poukázal na "silné emočné väzby k Francúzsku", kde študoval a na snahu získať medzinárodný ohlas pre svoju mediálnu skupinu Czech Media Invest (CMI).

Navyše podľa neho môže byť zdieľanie skúseností prínosom pre české noviny. Pokiaľ ide o výber titulov, časopis Marianne si vybral z občianskeho presvedčenia, hoci nie je Francúzom.

K subjektom spoločnosti Lagardère povedal, že verí v nájdenie solídneho obchodného modelu. Najmä časopisu Elle chce umožniť, aby bol viac digitalizovaný.

"Mám veľkú úctu k týmto časopisom a k práci ich tímov. Nie je v našom záujme poškodiť tieto značky. S týmto dedičstvom sa bude zaobchádzať s opatrnosťou a rešpektom," povedal tiež Křetínsky, aby podľa Le Figaro zažehnal obavy zamestnancov médií z nového majiteľa.

"Sme tu, aby sme pomohli rozvíjať tieto tituly a umožnili im hľadieť pokojne do budúcnosti," dodal český podnikateľ, ktorý chce do týchto časopisov ďalej investovať a v Marianne dokonca možno posilniť redakciu.

V médiách spoločnosti Lagardère sa o zamestnaneckých miestach veľa diskutuje. V predávaných spoločnostiach je 700 zamestnancov, ktorých znepokojilo, že meno budúceho majiteľa sa objavilo v takzvaných panamských dokumentoch (Panama Papers), pretože údajne vlastnil firmu na Britských Panenských ostrovoch. Křetínsky ku kauze uviedol, že v Karibiku má iba legálne loď.

Dodal tiež, že zatiaľ o ďalších akvizíciách vo Francúzsku neuvažuje, do budúcnosti ale nič nevylučuje, ani vo Francúzsku, ani inde v Európe. Jeho prioritou je však teraz Francúzsko.

CMI má záujem o prevzatie 91 percentného podielu v spoločensko-politickom týždenníku Marianne. Očakáva sa, že transakcia by mohla byť podpísaná v najbližších týždňoch. Firma rokuje s majoritným vlastníkom, ktorým je generálny riaditeľ časopisu Yves de Chaisemartin. Ten by mal po dohode vo svojej funkcii zostať.

Spoločnosť CMI rokuje tiež so skupinou Lagardère Group o kúpe francúzskych časopisov, vrátane Elle a s ňou spojených produktov. Okrem Elle sa obchod s Lagardère Group má týkať francúzskych časopisov Version Femina, Art & Décoration, Télé 7 Jours, France Dimanche, Ici Paris a Public.

​CMI v týchto dňoch tiež oznámila, že od skupiny Lagardère kupuje za 73 miliónov eur rozhlasové stanice v Česku, Poľsku, na Slovensku a v Rumunsku. K tým patrí napríklad Frekvence 1 a Evropa 2.

CMI prostredníctvom svojich dcérskych spoločnosti Czech News Center a CN Invest doteraz pôsobila najmä v oblasti tlače. Vydáva štyri denníky, medzi nimi Blesk, Šport a Aha!, desiatky časopisov, napríklad týždenník Reflex alebo Svet motorov, a tiež webové tituly. Spoločnosť tiež vlastní dve tlačiarne a je lídrom vo vydávaní kníh a distribúcii tlače.

01 - Modified: 2018-05-13 04:01:45 - Feat.: 0 - Title: Týždeň v médiách: v médiách je stále čo kupovať. Komu nakoniec bude patriť Markíza a Nova?
01 - Modified: 2021-06-13 12:40:20 - Feat.: - Title: Křetínský chce vo Francúzsku vydávať nový týždenník odhaľujúci fake news 02 - Modified: 2020-11-05 10:04:41 - Feat.: - Title: Křetínský vystúpil proti dohode, ktorú Google ponúka médiám 03 - Modified: 2019-02-15 10:54:52 - Feat.: - Title: CMI dokončila prevzatie francúzskych časopisov skupiny Lagardére 04 - Modified: 2018-11-05 10:43:41 - Feat.: - Title: "To, čo sa deje teraz okolo nás, ma desí," hovorí Křetínský. Podiel v Le Monde vraj kúpil z občianskej povinnosti 05 - Modified: 2018-10-18 10:44:16 - Feat.: - Title: Křetínský chce kúpiť podiel vo francúzskom denníku Le Monde
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
07. máj 2024 01:58