StoryEditor

Druhý Voyo Originál je na svete. Miniséria Guru je inšpirovaná skutočnými udalosťami

17.01.2022, 19:00
Autor:
redred
Venuje sa téme zneužitia nadradeného postavenia na znásilnenie či iný sexuálny útok.

Platforma Voyo uviedla pod značkou VOYO Originál trojdielnu minisériu Guru, ktorá kombinuje prvky sociálnej a procedurálnej drámy s trilerom. Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami a prináša spoločensky závažnú a aktuálne silne rezonujúcu tému zneužitia nadradeného postavenia na znásilnenie či iný sexuálny útok.

„Scenár ma veľmi zaujal. Tým, ako je napísaný, aj tým, o čom pojednáva,“ hovorí herečka Zuzana Stivínová, ktorá stvárňuje rolu policajnej vyšetrovateľky a dodáva: „Táto téma u nás zatiaľ literárne či inak umelecky spracovaná ešte veľakrát nebola. Všetci o tom, že je páchané sexuálne násilie vieme, ale väčšina z nás tomu, bohužiaľ, nevenuje pozornosť.”

Voyo

Rolu samozvaného manipulatívneho guru, ktorý si otvoril ezoterickú školu a kurzy zdanlivo terapeutickej jogy, stvárnil Vojtěch Kotek: „Moja prvá reakcia bola, že by som to hrať nemal. V rámci prípravy som mal možnosť nahliadnuť do výpovedí obetí sexuálneho násilia a rozsudkov niekoľkých prípadov. O to mrazivejšia herecká skúsenosť to pre mňa je. Spočiatku som sa musel vedome nastaviť tak, aby som si prácu neťahal z natáčania domov a od postavy sa vždy včas odpojil.”

K obsadeniu herca do jeho vôbec prvej rýdzo zápornej úlohy producent a showrunner projektu Filip Bobiňski uvádza: „Povedali sme si, že sa budeme čo najviac sústrediť na herecký prejav, pretože herci sú tí, ktorí cez svoje postavy prenášajú na diváka emócie. Vojtu Kotka diváci uvidia úplne inak, než sú zvyknutí.“ Na dosiahnutie ešte väčšej démonickosti navyše nosil herec počas natáčania tmavé kontaktné šošovky.

Voyo

​​Ústrednou postavou je Alica (Anna Fialová). Tá oznámi na polícii, že bola znásilnená. „V prvom pláne nerozprávame o guru a jeho praktikách, ale o dievčati, ktoré sa nebojí prehovoriť o tom, čo sa jej stalo, a zároveň sa snaží presvedčiť ostatné ženy, aby ani ony nemlčali,“ opisuje herečka a dodáva: „Poslaním minisérie je dodať odvahu zneužitým ženám a mužom, aby sa nebáli konať.“ Jej výpoveď v seriáli však najskôr u policajtov a následne u lekárov vzbudzuje nedôveru.

Voyo

​Jej prípadu sa ujíma vyšetrovateľka Petra (Zuzana Stivínová), ktorá v rámci pátrania začne rozkrývať znepokojujúce skutočnosti a a začína podozrievať guru Mareka (Vojtěch Kotek), že spáchal za pomoci spolupracovníčky Kláry (Kristýna Podzimková) v rámci domnelých terapeutických lekcií jogy sexuálne násilie až na desiatkach žien. 

Rovnako ako pre Vojtěcha Kotka, aj pre Kristýnu Podzimkovú, ako predstaviteľku manipulatívnej asistentky Kláry, znamenala miniséria prvú negatívnu hereckú úlohu v kariére. „Musela som nájsť kľúč, ako k postave pristúpiť, aby som ju obhájila sama pre seba. Hrať a priori negatívnu postavu mne osobne nejde, musím nájsť a pochopiť podnety, ktoré postavu k jej činom vedú,“ hovorí herečka a dopĺňa: „Dúfam, že Guru poskytne obetiam isté zrkadlo a návod, ako sa v takých situáciách zachovať. To je podľa mňa hlavný dôvod, prečo má zmysel sa tak temnými vecami umelecky zaoberať.“

Voyo

​​Podľa údajov zozbieraných vo verejnom prieskume a vyhodnotených slovenskou pobočkou organizácie Amnesty International má každá tretia žena v Európskej únii osobnú skúsenosť s fyzickým či sexuálnym násilím, každá piata žena sa stala obeťou nebezpečného prenasledovania a každá druhá žena bola vystavená niektorej z foriem sexuálneho obťažovania.

Guru

  • Autori projektu: Jan Coufal, Filip Bobiňski, Petr Šizling
  • Réžia: Biser A. Arichtev
  • Scenár: Jan Coufal
  • Producent Dramedy Productions a showrunner: Filip Bobiňski
  • Hrajú: Anna Fialová, Zuzana Stivínová, Vojtěch Kotek, Kristýna Podzimková, Alžběta Malá, Lucie Štěpánková, Vasil Fridrich, Denisa Barešová, Martina Czyžová, Martin Myšička, Michal Isteník, Lukáš Melník, Adéla Petřeková, Marek Pospíchal, Jiří Roskot, Elizaveta Maximova a ďalší.

01 - Modified: 2022-01-14 15:16:33 - Feat.: 0 - Title: Nemocnica sa vracia na obrazovky. Nová sezóna prinesie nové vzťahy aj výzvy 02 - Modified: 2022-01-18 05:46:17 - Feat.: 0 - Title: RTVS uviedla nový seriál Priznanie. Otvára v ňom citlivé témy 03 - Modified: 2022-01-04 14:27:06 - Feat.: 0 - Title: Potrebovala len objať. Na VOYO prichádza nová miniséria Guru 04 - Modified: 2021-11-23 15:19:04 - Feat.: 0 - Title: Novinky 2022 na VOYO: Seriály inšpirované skutočnými udalosťami i komediálny žáner
01 - Modified: 2022-05-05 12:35:28 - Feat.: - Title: Miniséria Iveta spevácku legendu nesúdi. Prinesie jej skutočný príbeh 02 - Modified: 2022-04-27 08:35:50 - Feat.: - Title: Nova pripravuje denný seriál s netradičným konceptom. Neherci v ňom priblížia život mladých v Prahe 03 - Modified: 2022-04-28 17:13:05 - Feat.: - Title: RTVS nasadí na nedele nový seriál. Premiéru bude mať v máji 04 - Modified: 2022-04-19 07:50:43 - Feat.: - Title: Z chlapca na motorke superhrdina šumavského pohraničia. VOYO natáča novú minisériu Kráľ Šumavy 05 - Modified: 2022-03-25 11:25:07 - Feat.: - Title: Ultimátum znamená jediné: nie je cesty späť. Nová miniséria štartuje na obrazovkách Jojky
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 23:04