Andrej Danko, Jaroslav Rezník a Dušan JarjabekHNtelevízia
StoryEditor

Šéf RTVS Rezník čelí ostrej kritike. Za spravodajstvo nadŕžajúce Dankovi a SNS

24.10.2019, 22:10
Autor:
hrnhrn
Analýzu zverejnil Transparency International. Stotožňujú sa s ňou aj Spravodajské odbory RTVS.

Transparenty International Slovensko (TIS) vo štvrtok 24. októbra 2019 zverejnil na svojej stránke analýzu s názvom Po TASR pomáha Rezník Dankovi aj v RTVS.

Podrobne v nej mapuje kauzy predsedu parlamentu Andreja Danka a jeho koaličnej strany SNS. Analyzuje spravodajské príspevky všetkých slovenských televízií a porovnáva ich obsah, spracovanie a prioritu v spravodajských reláciách.

RTVS podľa záverov TIS preukazuje nedostatok odvahy na kritickú žurnalistiku a prináša nevyvážané spracovanie príspevkov súvisiacich s týmito kauzami.

Ako prvý príklad uvádza poslednú kauzu - zverenenie zvukového záznamu Gorily, ktorá pred týždňom rezonovala naprieč všetkými médiami. „Mimoriadnej udalosti venovali všetky celoštátne televízie úvodnú časť večerných správ. S jedinou výnimkou – RTVS. Tá tému zaradila až ako 7. reportáž v takmer 12. minúte spravodajstva,“ píše sa v článku.

Analýza dopĺňa aj porovnanie so správami Markízy, ktorá Gorile venovala úvodnú štvrťhodinu správ (25 percent z celkovej plochy správ) a spravodajskou televíziou TA3, ktorá jej vyhradila jedenásť minút (31 percent). „RTVS ju vybavila za osem a pol minúty (17 percent),“ dopĺňa TIS.

TIS/web archív RTVS TIS/web archív RTVS

TIS/web archív RTVS

​Podľa analýzy je „takýto prešľap ukážkou toho, kde sa verejnoprávna inštitúcia ocitla po dvojročnom pôsobení generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka“. Zároveň naznačuje, že televízna časť RTVS po ére riaditeľov Václava Miku a Miloslavy Zemkovej opäť pravidelne nadržiava aktuálnej vládnej moci.

Nadštandardný prístup RTVS k SNS sa podľa TIS týkal aj kauzy získania titulu JUDr. Andrejom Dankom. Hoci RTVS našla ako prvá záznam o jeho rigoróznej práci na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, téme sa ďalej podrobne nevenovala. „Vo večerných správach zaznela exkluzívna informácia iba okrajovo v závere reportáže zaradenej až na nepochopiteľné 21. miesto,“ píše sa v analýze.

Jaroslav Rezník Jaroslav Rezník TASR/Martin Baumann

​TIS upozorňuje aj na minulé pôsobenie riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka v TASR, ktorá pod jeho vedením „značnou nadprácou dopomohla národniarom k návratu do parlamentu.“

Rovnako si všíma nárast správ o SNS za pôsobenia Rezníka v RTVS od leta 2017, kedy v kresle riaditeľa vystriedal Václava Miku. „Podiel správ, v ktorých bola strana zmieňovaná, narástol zo 17 percent v poslednom Mikovom roku na 21 percent v prvom roku Rezníka, teda o 4 percentuálne body.“ Dodáva, že iným stranám sa takejto rastúcej pozornosti nedostalo.

Transparency International Slovensko

​Analýza ďalších príspevkov poukazuje na to, že RTVS vykresľuje šéfa SNS „v lepších farbách“ ako televízie Markíza a Joj. Až tretina z päťdesiatky správ o Dankovi bola pozitívna, pri Markíze to bolo len 11 percent správ a pri Joj dokonca iba 7 percent. 

Transparency International Slovensko

​Takéto smerovanie spravodajstva a praktiky RTVS vnímajú aj redaktori, ktorí zostali v RTVS pracovať po odchode viacerých zamestnancov počas vypätej atmoféry v minulom roku a sú združení v Spravodajských odboroch RTVS. V statuse na facebooku potvrdili závery analýzy TIS a vo svojom stanovisku uvádzajú, že sa stotožňujú s výzvou mimovládnej organizácie adresovanou verejnosti.

01 - Modified: 2019-04-18 18:59:40 - Feat.: 0 - Title: Reportéri bez hraníc: Sloboda tlače sa zhoršila, Slovensko opäť kleslo 02 - Modified: 2019-01-10 15:06:10 - Feat.: 0 - Title: Fekišovce si všimli aj v Transparency International. Starostke poslali otvorený list a podali podnet na prokuratúru 03 - Modified: 2019-09-28 08:24:09 - Feat.: 0 - Title: Falošným správam sa na internete darí. Reportéri bez hraníc chcú zastaviť ich šírenie
01 - Modified: 2022-07-04 04:24:05 - Feat.: - Title: Nepatril k favoritom, napriek tomu je novým šéfom RTVS. Aké plány má Ľuboš Machaj s verejnoprávnou inštitúciou? 02 - Modified: 2022-06-30 10:14:18 - Feat.: - Title: Na začiatku medzi favoritov nepatril, karty zamiešalo OĽaNO. Machaj je novým šéfom RTVS 03 - Modified: 2022-06-29 13:54:47 - Feat.: - Title: Bude novým šéfom RTVS Ľuboš Machaj? SaS ho uprednostnila pred Rezníkom 04 - Modified: 2022-06-29 08:05:18 - Feat.: - Title: Už dnes chcú poslanci rozhodnúť o novom šéfovi RTVS. Jeden kandidát odstúpil 05 - Modified: 2022-06-15 16:32:47 - Feat.: - Title: Jaroslav Rezník: RTVS sa za uplynulých päť rokov posunula dopredu najvýraznejšie v celej histórii
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 17:31