reprofoto RTVS
StoryEditor

V RTVS podalo výpoveď 12 novinárov, vrátane Kovačič Hanzelovej

31.05.2018, 09:27
Autor:
redred
Spravodajstvo verejnoprávnej televízie a rozhlasu opúšťajú ďalší novinári.

K 31. máju podalo v RTVS výpoveď 12 novinárov. Informujú o tom na facebookovej stránke Spravodajské odbory RTVS. Je medzi nimi aj redaktorka Zuzana Kovačič Hanzelová.

"Dnes, 31. mája 2018, sme sa dvanásti rozhodli podať výpovede. RTVS sme mali, máme a budeme mať radi. Naše rozhodnutie sa nerodilo ľahko," informujú novinári na facebookovej stránke. 

Máme deti, hypotéky aj záväzky, ale hlavne - máme túto prácu veľmi radi. Nedokážeme ju však za týchto okolností v RTVS robiť rovnako svedomito ako doteraz. Čaká nás dvojmesačná výpovedná lehota. Ak sa generálny riaditeľ Jaroslav Rezník rozhodne odvolať manažment spravodajstva, sme ochotní sa dohodnúť na stiahnutí výpovedí," píšu novinári RTVS vo svojom stanovisku. 

Vedenie to mrzí

Vedenie RTVS v reakcii tvrdí, že ho ohlásený odchod 12 novinárov mrzí. V stanovisku to uviedla hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

"Vzhľadom na to, že v RTVS pracuje 1430 interných zamestnancov a vyše 1500 externistov, z toho je v tíme spravodajstva 97 interných redaktorov a 141 externých spolupracovníkov, ubezpečujeme verejnosť, že chod celej RTVS ako aj Sekcie spravodajstva a publicistiky je plnohodnotne zabezpečený," ubezpečuje Rusnáková.

Spravodajské odbory RTVS vedené redaktorkou Zuzanou Kovačič Hanzelovou rokovali minulý týždeň s generálnym riaditeľom Jaroslavom Rezníkom. Vedenie im vtedy odmietlo splniť dve kľúčové požiadavky. „Aby prijali naspäť štyroch vyhodených redaktorov, a aby Vahram Chuguryan, Hana Lyons a Petra Stano Maťašovská odišli a RTVS urobilo na ich pozície nové transparentné výberové konanie."

Kiska telefonoval s Laššákovou

Na výpoveď 12 novinárov z RTVS reagoval aj prezident Andrej Kiska, podľa ktorého ide o zlú správu pre kvalitu verejnoprávneho spravodajstva. "Vyjadrenia odchádzajúcich redaktorov o neadekvátnom zasahovaní manažmentu do práce novinárov považujem za mimoriadne vážne," tvrdí prezident.

Kvôli situácii vo verejnoprávnej televízii prezident dnes telefonoval s ministerkou kultúry Ľubicou Laššákovou. "Pýtal som sa jej, ako plánuje situáciu riešiť, ochrániť prácu novinárov v RTVS a kvalitu verejnoprávneho vysielania. Ministerka ma informovala, že sa zajtra stretne s riaditeľom RTVS." 

Prezident zdôraznil, že "verejnoprávna inštitúcia nepatrí ani jej riaditeľovi, ani strane, ktorá ho tam dosadila.“

Opozícia kritizuje Rezníka

Hromadný odchod redaktorov spravodajstva a publicistiky RTVS znamená pre verejnoprávne vysielanie bolestivý úder. Tvrdí to strana SaS s tým, že ide o najhoršiu vizitku manažmentu a šéfa telerozhlasu Jaroslava Rezníka. Za zlyhanie vedenia považuje odchod redaktorov aj hnutie OĽaNO.

SaS v tejto súvislosti opätovne vyzvala manažment na odchod z funkcií. “RTVS nedokáže bez redaktorov a pri manažmente Rezníka, Vahrama Chuguryana, Petry Stano Maťašovskej, Hany Lyons, Michala Dzurjanina poskytovať koncesionárom vyvážené, nestranné a objektívne spravodajstvo – lebo o kvalitnú žurnalistiku nie je zo strany týchto vedúcich pracovníkov záujem," uviedli v stanovisku liberáli.

Ako uviedla predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová, odchádzajúci redaktori prispeli k tomu, že sa spravodajstvo RTVS stalo najdôveryhodnejším. „Ich odchod je preto zlyhaním vedenia zvoleného Smerom a predovšetkým SNS. Na verejnoprávnu televíziu musia prispievať takmer všetci ľudia na Slovensku, a zaslúžia si preto kvalitné a objektívne spravodajstvo," tvrdí Remišová, podľa ktorej Smer-SD s SNS nevedia riešiť problémy Slovenska a snažia sa zakrývať svoju neschopnosť a korupciu. "A na tento cieľ sa chystajú zneužiť aj verejnoprávnu televíziu," dodala.

Poslankyňa NR SR Viera Dubačová (nezaradená) pripomenula, že v tejto chvíli je konanie zvoleného riaditeľa aj zodpovednosťou poslancov Národnej rady, ktorí ho do funkcie zvolili. "Jaroslav Rezník po vymenovaní naplnil obavy viacerých z nás. Kontroverzní noví zamestnanci a nereagovanie na požiadavky dovtedajšej spravodajskej redakcie, ktorej sa v ostatných rokoch podarilo výraznou mierou zvýšiť pozitívne vnímanie RTVS zo strany verejnosti, sú nepopierateľne manažérskymi chybami,” uviedla.

01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 20:12