Google
StoryEditor

Pol miliardová pokuta pre Google. Francúzsko udelilo americkej firme pokutu za trvajúce nezhody s vydavateľmi

13.07.2021, 20:00
Autor:
ČTKČTK
Internetovému gigantovi hrozia od francúzskych úradov aj ďalšie vysoké pokuty.

Francúzsky úrad pre hospodársku súťaž vymeral americkej internetovej spoločnosti Google pokutu pol miliardy eur za to, že sa nedohodla s vydavateľmi spravodajstva. Google čelil obvineniu francúzskych vydavateľov APIG, SEPM a tlačovej agentúry AFP, že s nimi nekonal dobromyseľne o odmenách za preberanie ich obsahu.

Viesť takéto rokovania Googlu nariadil protimonopolný úrad v apríli minulého roka. Ak vydavateľ americkú firmu o také konanie požiadal, malo sa uskutočniť do troch mesiacov. „Je to najprísnejšie pokuta,“ uviedla šéfka Protimonopolného úradu Isabelle de Silva. Inštitúcia tak vysoký trest za nerešpektovanie svojho nariadenia doteraz neuložila.

Googlu hrozia ďalšie pokuty

Úrad Googlu tiež nariadil, aby vydavateľom a tlačovým agentúram do dvoch mesiacov predstavil návrh odmien za používanie v súčasnosti chráneného obsahu. Ak sa firma s ponukou oneskorí, zaplatí za každý deň pokutu až 900-tisíc eur.

Google označil rozhodnutie francúzskeho úradu za veľké sklamanie. „Pokuta ignoruje naše snahy o dosiahnutie dohody, a tiež realitu fungovania spravodajstva na našich platformách,“ povedal hovorca americkej spoločnosti. Podľa Googlu sa dnešné rozhodnutie úradu vzťahuje len na rokovania, ktoré sa uskutočnili od mája do septembra 2020. „Odvtedy pokračujeme vo spoluprácu s vydavateľmi a spravodajskými agentúrami, aby sme našli spoločnú reč,“ uviedla firma.

Jednou zo strán sporu na strane vydavateľov zostáva spoločnosť APIG, ktorá zastupuje väčšinu francúzskych tlačených médií – okrem iného denníky Le Figaro a Le Monde. A to napriek tomu, že s Googlom už podpísali rámcovú dohodu. Tá ale bola podľa zdrojov agentúry Reuters pozastavená a čaká sa na rozhodnutie protimonopolného úradu.

Úrad Googlu nariadil vyjednávať s vydavateľmi vlani v apríli. Vydavatelia sa ale na neho potom obrátili spolu s agentúrou AFP v septembri s tým, že americká firma nariadenia nerešpektuje.

Dlhotrvajúce rokovania

Protimonopolný úrad dnes Googlu vyčítal, že sa pokúsil rokovacie polia zúžiť a nezapracovať doň médiami preberaný obsah tlačových agentúr, ako sú napríklad fotografie. Z diskusií tiež vylúčil politickú a všeobecne informačnú tlač, uviedla de Silva a dodala, že Google vydavateľom neposkytol informácie nevyhnutne potrebné k transparentnému určeniu ceny.

Agentúra AFP dnes uviedla, že dohoda s Googlom už sa blíži. Vyplýva to z vyhlásenia jej riaditeľa Fabricea Friesa a vyhlásenie šéfa spoločnosti Google France Sébastiena Missoffea.

Francúzske mediálne spoločnosti firmu Google dlho obviňovali, že ťaží z dominantného postavenia svojho vyhľadávača a snaží sa vyhnúť dodržiavaniu zákonov na ochranu autorských práv. Sťažnosť úradu na ochranu hospodárskej súťaže v tejto veci podali ešte v roku 2019.

Záujmy na francúzskom mediálnom trhu má aj český podnikateľ Daniel Křetínský, ktorý sa v októbri 2018 stal významným akcionárom v denníku Le Monde a vlastní aj tituly ako Elle, Marianne, Version Femina a Télé 7 Jours. Vlani v novembri Křetínský vystúpil proti dohode o autorských právach, ktorú Google ponúkol francúzskym tlačeným médiám.

Pokuty už udelili Googlu aj ďalšie krajiny

  • Belgicko

Za neodstránenie internetových odkazov, ktoré môžu poškodiť jednotlivca, uložili belgické úrady vlani v júli Googlu rekordnú pokutu 600-tisíc eur (15,3 milióna Sk). Vymazanie takýchto odkazov ukladá zákon Európskej únie z roku 2014, ktorý ľuďom priznáva v internetovom prostredí „právo byť zabudnutý“, teda žiadať o odstránenie dát, ak sú zastarané, nepravdivé alebo ak sa ich osobne dotýkajú.

  • Európska únia

Od Európskej komisie dostal Google už tri pokuty v celkovej výške 8,25 miliardy eur. V júni 2017 dostal pokutu 2,42 miliardy eur za zneužitie dominantného postavenia, a to kvôli zvýhodňovania vlastnej služby na porovnávanie obchodných ponúk. V septembri 2017 sa Google odvolal a oznámil, že chce konkurenčným porovnávačom cien umožniť dostať sa na úroveň jeho vlastnej služby prostredníctvom aukcie. V júli 2018 komisia vymerala Googlu ďalšiu rekordnú pokutu 4,34 miliardy eur. Google podľa nej zneužíval dominantné postavenie svojho operačného systému Android a od roku 2011 obmedzoval výrobcov zariadení, ktoré systém využívali. Google sa odvolal, ale v marci 2019 dostal ďalšiu pokutu, tentokrát 1,49 miliardy eur kvôli obmedzeniu konkurentov na trhu s internetovou reklamou.

  • Francúzsko

Francúzsky úrad pre hospodársku súťaž vymeral Googlu okrem už vyššie spomenutej pokuty už pred mesiacom ďalšiu vo výške 220 miliónov eur za to, že pri predaji reklamy uprednostňoval svoje vlastné produkty pred klientskymi, a zneužíval tak svojho postavenia na trhu on-line reklamy. Vlani v decembri zasa francúzsky úrad na ochranu osobných údajov CNIL vymeral Googlu pokutu 100 miliónov eur za porušenie pravidiel pre sledovanie internetovej reklamy, takzvaných cookies, a pokutu 150 miliónov eur dostal Google vo Francúzsku aj v decembri 2019. Vtedy to bolo za nejasnosti okolo reklamy na stránkach jeho služby Google Ads. V septembri 2019 sa Google dohodol s francúzskymi úradmi, že zaplatí takmer jednu miliardu eur, aby urovnal vyšetrovanie týkajúce sa podozrenia z daňových podvodov. Pokuta tvorila polovicu tejto sumy, zvyšok bolo doplatenie daní.

  • Taliansko

V Taliansku dostal Google tento rok v máji pokutu 102 miliónov eur za zneužívanie dominantného postavenia na trhu. Protimonopolný úrad oznámil, že Google na to využíva svoj operačný systém Android a on-line obchod s aplikáciami Google Play.

  • Nemecko

Nemecký úrad na ochranu informácií vymeral v apríli 2013 Googlu pokutu 145-tisíc eur za zber údajov z nezabezpečených bezdrôtových sietí. Úrad uviedol, že mohol vymerať pokutu maximálne 150-tisíc eur.

  • Rusko

Moskovský súd vymeral vlani v decembri Googlu pokutu tri milióny rubľov (vyše 34-tisíc eur) za to, že firma neodstránila z výsledkov vyhľadávania obsah, ktorý je v Rusku zakázaný. Bola to štvrtá pokuta, ktorú Google v Rusku dostal za to, že odmieta filtrovať výsledky vyhľadávania, ako to žiada ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor. Od roku 2018 Google dostal až do vlaňajšieho decembra tri pokuty v celkovej výške 2,7 milióna rubľov (takmer 31-tisíc eur), ktoré zaplatil. Ďalšie pokuty v celkovej výške 9,5 milióna rubľov (približne 108-tisíc eur) dostal Google v Rusku tento rok v máji. Dôvodom opäť bolo, že firma neodstránila obsah, ktorý ruské úrady považujú za závadný. Teraz ruské úrady hrozia Googlu ďalšou pokutou šesť miliónov rubľov (približne 68-tisíc eur) za to, že firma v rozpore so zákonom neuchováva osobné dáta ruských užívateľov na ruských serveroch.

  • Turecko

Turecký úrad pre reguláciu hospodárskej súťaže vymeral tento rok v apríli Googlu pokutu vyše 296 miliónov tureckých lír (približne 29 miliónov eur). Sankciu zdôvodnil zneužívaním dominantného postavenia v internetovom vyhľadávaní.

01 - Modified: 2020-11-05 10:04:41 - Feat.: 0 - Title: Křetínský vystúpil proti dohode, ktorú Google ponúka médiám 02 - Modified: 2021-06-08 07:27:55 - Feat.: 0 - Title: Google zaplatí vo Francúzsku pokutu 220 miliónov eur 03 - Modified: 2021-03-31 13:47:30 - Feat.: 0 - Title: Google uzavrel už vyše 600 licenčných zmlúv s dodávateľmi spravodajstva 04 - Modified: 2021-05-16 12:26:44 - Feat.: 0 - Title: Google dostal v Taliansku pokutu 102 miliónov eur. Kvôli Androidu a Google Play 05 - Modified: 2021-03-26 07:44:46 - Feat.: 0 - Title: Google podpísal dohody aj s talianskymi vydavateľmi. Bude im platiť za obsah 06 - Modified: 2021-02-23 14:44:20 - Feat.: 0 - Title: Google bude platiť médiám v rámci služby News Showcase, je tam aj Česko
01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku! 03 - Modified: 2023-06-14 12:26:54 - Feat.: - Title: Poznáme najhodnotnejšie značky sveta. Víťaz rebríčka je rovnaký ako vlani 04 - Modified: 2023-05-10 07:21:40 - Feat.: - Title: Je AI naozaj revolúciou vo vyhľadávaní? Aké riziká so sebou prináša a čo sa bude musieť stať s legislatívou? (anketa Stratégií) 05 - Modified: 2023-05-10 07:20:52 - Feat.: - Title: Začína sa nová éra vyhľadávania na internete. Stratí SEO svoj význam?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 04:16