Google
StoryEditor

Google bude platiť médiám v rámci služby News Showcase, je tam aj Česko

23.02.2021, 15:10
Autor:
hrnhrnTASRTASR
Partnerské médiá samy vyberajú články do News Showcase a od Googlu majú za to dostávať pevné mesačné platby.

Viac než 300 médií z Európy a celkovo vyše 500 z celého sveta doposiaľ podpísalo zmluvy so spoločnosťou Google o poskytovaní svojho obsahu prostredníctvom služby Google News Showcase, za ktorý sa im internetová spoločnosť zaviazala platiť.

V programe sú médiá napríklad z Nemecka, Británie, ale i Českej republiky, informovala spoločnosť Google na twitterovom účte svojej európskej pobočky a tiež na svojom blogu. Spoločnosť neuviedla podrobnosti o krajinách a médiách, s ktorými prebiehajú rokovania. Služba je zatiaľ dostupná iba pre niektoré trhy.

Prvým globálnym partnerom služby fungujúcej v rámci aplikácie Správy Google sa stala v priebehu tohto mesiaca agentúra Reuters. V Británii služba poskytuje články popredných celoštátnych i lokálnych denníkov, z Francúzska sú partnermi denníky ako Le Monde, Le Figaro a Libération. Na projekte sa zúčastňujú aj médiá z Brazílie, Argentíny a Austrálie, kde už služba funguje.

Partnerské médiá samy vyberajú články do služby News Showcase a od Googlu majú za to dostávať pevné mesačné platby. V niektorých prípadoch budú mať čitatelia voľný prístup aj do bežne spoplatnených článkov. Google pripomína, že po kliknutí na odkaz článku sa zobrazia priamo stránky daných médií, čo im umožní mať aj príjmy z reklamy súvisiace s počtom návštevníkov.

"Vyjednávame s vydavateľmi intenzívne už aj v Českej republike. S niektorými subjektmi sme dospeli do štádia podpísania zmluvy, ďalšie vyjednávanie prebiehajú," uviedla hovorkyňa českého Googlu Alžbeta Houzarová. Zistiť, ktorí konkrétni českí vydavatelia už dohody podpísali, nie je možné. Rokovania s Googlom sú viazané prísnymi dohodami o mlčanlivosti.

​Podľa výkonného riaditeľa českej Únie vydavateľov Václava Macha je potrebné rozlišovať medzi licenciou na používanie obsahu v rámci služby Google News Showcase a licencie na použitie obsahu pre fungovanie algoritmu vyhľadávania a zobrazovania výsledkov, požadovanú podľa článku 15 smernice o autorskom práve EÚ. Česko zatiaľ príslušnú novelu k transpozícii smernice neprijalo, na vysporiadanie pripomienok stále pracuje ministerstvo kultúry. Do schválenia novely Mach dohody o licenciách na základe smernice neočakáva.

"Únia vydavateľov svojim členom odporúča, aby sa v prípadných zmluvných rokovaniach o licencovaní obsahu pre službu Google News Showcase vyvarovali prijatia niektorých nevýhodných ustanovení a vzdania sa svojich ostatných práv, čo by im do budúcna mohlo znemožniť uplatniť svoje ďalšie autorské práva podľa prijatej legislatívy," upozornil Mach.

Google sa v januári dohodol s lobistickú organizáciou francúzskych vydavateľov na rámcovej zmluve o autorských právach a na podmienkach, za ktorých má platiť spravodajským spoločnostiam za on-line obsah. Na strane vydavateľov je Microsoft, ktorý chce spolu s nimi presadiť systém, ktorý by zabezpečil, aby popredné technologické firmy za spravodajstvo platili. Dlhotrvajúca bitka o platby sa teraz vedie v Austrálii, kde chce vláda prinútiť k platbám giganty ako Google a Facebook.

EÚ predvlani prikročila k úprave svojich pravidiel ochrany autorských práv. Tieto zmeny umožňujú vydavateľom správ požadovať kompenzáciu za časti obsahu, ktoré sa objavia na internetových platformách. Podľa niektorých europoslancov ale tento systém zostáva príliš slabý, napísali začiatkom februára Financial Times. Cieľom európskej smernice je prinútiť internetové spoločnosti, aby médiám platili za využívanie ich obsahu. Firmy ako Google alebo Facebook podľa novely musia získať od vydavateľov licencie na využívanie ich článkov.

01 - Modified: 2021-02-23 07:45:01 - Feat.: 0 - Title: Facebook sa dohodol s austrálskou vládou, v krajine odblokuje spravodajský obsah 02 - Modified: 2021-02-23 15:01:39 - Feat.: 0 - Title: Google ustúpil, Facebook nie. Dianie v Austrálii ovplyvní celý svet 03 - Modified: 2021-02-18 09:13:43 - Feat.: 0 - Title: Facebook Austrálčanom zablokoval spravodajstvo na svojej platforme 04 - Modified: 2021-02-16 09:04:09 - Feat.: 0 - Title: Google sľúbil francúzskym vydavateľom 76 mil. USD na tri roky
01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku! 03 - Modified: 2023-06-14 12:26:54 - Feat.: - Title: Poznáme najhodnotnejšie značky sveta. Víťaz rebríčka je rovnaký ako vlani 04 - Modified: 2023-05-10 07:21:40 - Feat.: - Title: Je AI naozaj revolúciou vo vyhľadávaní? Aké riziká so sebou prináša a čo sa bude musieť stať s legislatívou? (anketa Stratégií) 05 - Modified: 2023-05-10 07:20:52 - Feat.: - Title: Začína sa nová éra vyhľadávania na internete. Stratí SEO svoj význam?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 20:45