Víťaz ceny Grand Prix Slovak Press Photo 2022 Marko Erd. TASR
StoryEditor

Chcel som zachytiť beznádej v očiach utečencov, hovorí víťaz Slovak Press Photo

30.08.2022, 14:47
  • „Využil som to, že som mal fotoaparát s tichou uzávierkou a snažil som sa medzi nimi chodiť, nevyrušovať ich," hovorí fotograf denníka SME Marko Erd.
  • Medzinárodnej porote Slovak Press Photo 2022 chýbalo viac príbehov a hlavne študentské práce. 
  • Ruský fotograf Yuri Kozyrev hovorí, že slovenskí fotografi nevenujú adekvátnu pozornosť ukrajinským utečencom. 

 

Medzinárodná porota ocenila viaceré silné príbehy a fotografovi denníka SME Markovi Erdovi udelila aj hlavnú cenu Slovak Press Photo 2022 Grand Prix. Dostal ju za sériu fotografií s názvom Situácia na hraničnom priechode Vyšné Nemecké deň po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu. 

„Nikdy som nebol v žiadnom konflikte. Toto bola pre mňa najsilnejšia udalosť, akú som kedy fotil. Prekvapilo ma, koľko tam bolo matiek a detí. Bolo tam ticho, iba občas deti zaplakali. Mám dvojročného syna a v tom čase sme s manželkou čakali druhé dieťa. Aj preto to bolo pre mňa veľmi silné a tlačili sa mi slzy do očí. Nevedel som si predstaviť, že by moja manželka bola v podobnej situácii a utekala s dvomi deťmi," povedal ocenený fotograf. 

„Využil som to, že som mal fotoaparát s tichou uzávierkou a snažil som sa medzi nimi chodiť, nevyrušovať ich a zachytiť beznádej v ich očiach." 

Fotografie, ktoré ocenila porota zachytávajú nielen spoločenské a politické následky ruskej invízie, ale aj ľudské príbehy, ktoré stoja za touto tragédiou. Ruský fotograf Yuri Kozyrev však očakával od fotografov ešte viac. Podľa neho nevenujú adekvátnu pozornosť ukrajinským utečencom na Slovensku. 

„Vnímam nedostatok fotografií od lokálnych slovenských fotografov. Myslím si, že je na nich zodpovednosť, aby zachytávali ich príbehy a prerozprávali ich. Toto je historický a dôležitý moment. Takéto fotografie som skutočne očakával." 

Ďalšiemu členovi medzinárodnej poroty Jiřímu Štrejtovi zase chýbali práce mladých fotografov a študentov. „Je to jedna z možností a odrazový mostík, ako sa mladí ľudia môžu dostať do povedomia na začiatku ich kariéry. Mali by to využiť." 

 

 

01 - Modified: 2022-11-11 12:29:20 - Feat.: - Title: Fotografia mieri do sveta: Benedikt Renč vystaví svoje práce na veľtrhu umenia v Chile
menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 09:09