Manpower group prieskum
StoryEditor

Prieskum Manpower Group: Na pracovnom trhu cítiť opatrnosť

24.09.2022, 20:28
Autor:
redred

• 29 % slovenských zamestnávateľov očakáva nárast počtu zamestnancov, 22 % predpokladá pokles a 41 % neočakáva žiadnu zmenu, zvyšných 8 % sa nevyjadrilo

• Na základe týchto dát predstavuje čistý index trhu práce na Slovensku, očistený o sezónne výkyvy, pre štvrtý štvrťrok 2022 hodnotu +9 %.

• Najvyšší čistý index práce je v Bratislave (+15 %) a najnižší na strednom Slovensku (-1 %).

• Viac pracovných príležitostí očakávajú hlavne firmy, ktoré podnikajú v oblasti bankovníctva, financií, poistenia a nehnuteľností s čistým indexom na úrovni +37 % a v stavebníctve (+24 %).

• Globálne majú zamestnávatelia pozitívne plány náboru na 39 zo 41 trhov s celkovým čistým indexom trhu práce +30 %.

Slovenské firmy plánujú aj v najbližšom štvrťroku prijímať viac ľudí ako prepúšťať. Podľa najnovšieho prieskumu ManpowerGroup Slovensko, vykonanom na vzorke 510 zamestnávateľov, dosahuje čistý index trhu práce na Slovensku, očistený o sezónne výkyvy, úroveň +9 %.

Oproti väčšine krajín Európskej Únie však v krajinách susediacich s Ukrajinou, a najmä v krajinách V4, cítiť aj na pracovnom trhu väčšiu opatrnosť. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom ide o pokles indexu o dva percentuálne body.

Medziročne index trhu práce poklesol o dva percentuálne body. Zároveň firmy naďalej súperia o kvalifikovaných ľudí a čelia pretrvávajúcim problémom s obsadzovaním mnohých pracovných pozícií.

Globálne výsledky ukazujú nerovnomerný hospodársky rast naprieč krajinami, pričom trhy reagujú rozdielne na neistotu a dopady spojené s vojnou na Ukrajine, rastúcou infláciou a vyššími životnými nákladmi.

Napriek tomu zostáva dopyt po pracovníkoch a pracovníčkach rekordne vysoký, keď zamestnávatelia v 39 zo 41 krajín sveta plánujú prijímať viac ľudí ako prepúšťať a celkový čistý index trhu práce dosahuje úroveň +30 %.

"Napriek zložitej ekonomickej a geopolitickej situácii plánujú slovenské firmy posilňovať rady svojich zamestnancov. Zamestnávatelia sa naďalej zameriavajú na získavanie a udržanie najlepších ľudí a talentov, keďže konkurencia o zamestnancov a zamestnankyne je aj vyše  dva roky po začiatku pandémie tvrdá," uviedla Zuzana Rumiz, generálna manažérka ManpowerGroup Slovensko.

 

Zároveň je pre firmy kľúčové pracovať na rozvíjaní talentov a schopností tých ľudí, ktorých už zamestnávajú. Menej sa kladie dôraz na to, aby ľudia už ovládali všetky potrebné zručnosti. Dôležitejšie je, aby boli schopní tieto zručnosti po tréningu nadobudnúť a postupne zvyšovať svoju kvalifikáciu.

 

"Najväčší dopyt je po ľuďoch s technologickými zručnosťami. Zamestnávatelia v oblasti financií, bankovníctva a poisťovníctva tiež súťažia o kvalifikovaných pracovníkov a pracovníčky na obsadenie žiadaných pozícií," dodáva Zuzana Rumiz.

Porovnanie podľa odvetvia 

Firmy, ktoré pôsobia v oblasti bankovníctva plánujú vytvoriť najviac nových pracovných miest (čistý index trhu 37 %). Oproti minulému kvartálu ide o výrazný nárast až o 32 percentuálnych bodov. Dlhodobo vysoký dopyt po zamestnancoch a zamestnankyniach má aj sektor stavebníctva (24%) a IT, technológií, telekomunikácií, komunikácie a médií (18%).

Regionálne porovnanie 

Zamestnávatelia vo všetkých regiónoch, s výnimkou stredného Slovenska, plánujú prijímať viac ľudí ako prepúšťať. Najviac firiem plánuje nábor nových ľudí v Bratislave s čistým indexom trhu práce 15%. Medziročne je to o tri percentuálne body viac, no v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom ide o pokles o štyri percentuálne body. Zamestnávatelia na východnom a západnom Slovensku sú v plánoch náboru o niečo menej optimistickí ako pred rokom.

Podľa veľkosti firiem 

Najviac zamestnancov a zamestnankýň plánujú prijímať stredne veľké firmy, ktoré zamestnávajú 50 až 249 ľudí, u ktorých čistý index trhu práce dosahuje 20 %. V porovnaní s vyhliadkami pred rokom ide o nárast o 8 percentuálnych bodov. Oproti predchádzajúcemu kvartálu je to nárast o 11 percentuálnych bodov.

Globálny vývoj na trhu práce 

• Najsilnejšie vyhliadky náboru sú v Brazílii (+56 %), Indii (+54 %) a Kostarike (+52 %);

   najslabšie v Maďarsku (-5 %), Grécku (-3 %) a Poľsku (+1 %). 

• Najväčší dopyt po zamestnávaní je v oblasti informačných technológií 

• Najoptimistickejšie vyhliadky hlásia organizácie v odvetví IT (+42 %); tesne za nimi nasledujú organizácie v oblasti bankovníctva, nehnuteľností a poisťovníctva (+37 %).

• Najsilnejšie plány náboru na nasledujúci štvrťrok sú v regióne Ázia a Tichomorie (+40 %) a v Južnej a Strednej Amerike (+39 %), pričom najväčšie očakávania v oblasti zamestnávania v jednotlivých krajinách sú v Brazílii (56 %), Indii (54 %) a Kostarike (52 %)

• Zamestnávatelia v Európe, na Blízkom východe a v Afrike (EMEA) hlásia stabilné očakávania náboru (21 %), v krajinách v blízkosti Ukrajiny hlásia zamestnávatelia oproti minulému štvrťroku pokles až o 17 %.

O prieskume

Prieskum ManpowerGroup Index trhu práce je najrozsiahlejší dlhodobý výhľadový prieskum v oblasti náboru na svete a slúži ako významný ekonomický ukazovateľ.

Hodnota čistého indexu trhu práce sa počíta tak, že od percenta zamestnávateľov, ktorí predpokladajú nárast počtu zamestnancov, sa odpočítava percento zamestnávateľov, ktorí predpokladajú pokles počtu zamestnancov. Kompletné výsledky prieskumu ManpowerGroup Index trhu práce sú k dispozícii na

https://go.manpowergroup.com/meos.

 

Podrobné výsledky týkajúce sa Slovenska možno nájsť na www.manpower.sk/prieskumy.

 

V rámci prieskumu trhu práce bola 510 slovenským zamestnávateľom položená otázka: „Ako očakávate, že sa zmení celkový počet zamestnancov vo vašej spoločnosti v nasledujúcom štvrťroku do konca decembra v porovnaní s aktuálnym štvrťrokom?“

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 09:24