Google ponúka nový funkcionalitu pri boji proti dezinformáciám.
StoryEditor

Google proti dezinformáciám: Nová funkcia zistí fakty o stránke, ktoré chcete otvoriť

12.04.2023, 13:33
Autor:
redred

Navyše tento gigant po celej Európe spolupracujeme s organizáciami, s ktorými poskytuje školenia v oblasti overovania faktov a zdieľame informácie o nových technikách boja proti šíreniu dezinformácií online.

Vyhľadávanie môže pomôcť ľuďom v krízových situáciách alebo pri zisťovaní citlivých informácií, ako sú zdravotné alebo finančné údaje. Práve v týchto situáciách sme však menej odolní voči zavádzajúcim tvrdeniam. Nová funkcia, ktorá bola zavedená do vyhľadávania v celej Európe, pomôže ľuďom v kľúčových momentoch orientovať sa v informáciách na internete.

Vyhľadávanie ponúkne viac kontextu

Funkcia Informácie o výsledku, ktorá zobrazuje ďalšie informácie o stránke, je teraz k dispozícii vo všetkých jazykoch a krajinách, v ktorých funguje vyhľadávanie Google, vrátane slovenčiny.

Vyhľadávanie v angličtine teraz ponúka ešte viac informácií, napr. o autorovi.Tieto doplňujúce informácie pomáhajú používateľom rozhodnúť sa, či na vyhľadaný odkaz chcú kliknúť a dozvedieť sa viac z daného zdroja. Ďalšie podrobnosti o nových funkciách nájdete v tomto príspevku

Overovanie informácií v spolupráci s miestnymi fact-checkermi

"Po celej Európe spolupracujeme s organizáciami, spoločne s ktorými poskytujeme školenia v oblasti overovania faktov a zdieľame informácie o nových technikách boja proti šíreniu dezinformácií online. Už v prvých týždňoch vojny na Ukrajine sme sa v tomto smere zaviazali podporiť aktivity občianskej spoločnosti a výskumníkov v strednej a východnej Európe sumou vo výške 10 miliónov dolárov," vysvetľuje spoločnosť Google.

Na globálnej úrovni sumou 13,2 milióna dolárov podporilo Google organizáciu International Fact Checking Network, aby ďalej rozvíjala svoju sieť 135 organizácií zaoberajúcich sa overovaním faktov v 65 krajinách. V Európe prostredníctvom neziskovej vetvy Google.org podporili sumou 2,5 milióna dolárov organizáciu Tech Soup Europe, ktorá pomáha neziskovým organizáciám škálovať boj proti dezinformáciám s využitím technológií.

"Uvedomujeme si, že dôveryhodný obsah a spravodajstvo sú mimoriadne dôležité v obdobiach kríz či vojen. Začiatkom roka sme preto pre ukrajinské spravodajské organizácie v spolupráci s Ľvovským mediálnym fórom a nadáciou Thomson Foundation pripravili štvordielny školiaci program. Výsledky sme zhrnuli v príručke, ktorú sme zadarmo distribuovali ukrajinským médiám," dopĺňa Google.

Podpora miestnych fact-checkerov

Na miestnej úrovni podporili nezávislú platformu na overovanie informácií Demagog.cz, aby pobočky tejto platformy v Česku, na Slovensku a v Poľsku mohli lepšie spolupracovať, zdieľať informácie a zvyšovať povedomie o dezinformačných naratívoch smerom k najzraniteľnejším skupinám obyvateľov. Grant organizácii takisto pomôže v rozvoji technických riešení na báze umelej inteligencie pre overovanie informácií v krajinách hovoriacich slovanskými jazykmi.

„Očkovanie“ proti dezinformáciám 

Výskumníci zo spoločností Google predstavili novú metódu boja proti dezinformáciám založenú na tzv. prebunkingu – ktorý je možné prirovnať k akémusi očkovaniu proti dezinformáciám.  Vlani v lete bola v Českej republike, na Slovensku a v Poľsku v spolupráci s fact-checkingovým projektom Demagog.cz a vzdelávacím projektom Jeden svět na školách spustená vzdelávacia kampaň založená na uvedenej metóde. Metóda prebunkingu zoznámi používateľov sociálnych sietí prostredníctvom krátkych videí s manipulatívnymi metódami, ktoré používajú dezinformátori. Títo používatelia by následne mali byť podľa Google voči dezinformáciám o niečo odolnejší. 

"Neoddeliteľnou súčasťou nášho poslania sprístupňovať informácie je snaha uvádzať informácie na pravú mieru a pomáhať používateľom získať kontext k informáciám na internete. Sme radi, že sme v oblasti overovania informácií získali partnerov v celej Európe, ktorí spolu s nami pracujú na tom, aby sa ľudia pri vyhľadávaní informácií na internete cítili bezpečne," dodáva Google.

menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 07:47