6. ročník medzinárodného filmového festivalu v Cannes odštartoval dnes.REUTERS
StoryEditor

Festival v Cannes by mohol byť bez prúdu kvôli protestu odborov proti reforme

16.05.2023, 14:50
Autor:
ČTKČTK

V záujme hladkého priebehu filmového sviatku každoročne úrady zakazujú demonštrácie a stretnutia v blízkosti Croisette, ktoré je centrom festivalu.

Francúzske odbory CGT by sa na protest proti dôchodkovej reforme mohli pokúsiť vypnúť prúd na filmovom festivale v Cannes. Výpadok elektriny by mohol zásadne narušiť dnešné slávnostné otvorenie, prvú promenádu po červenom koberci a projekcie. Usporiadatelia nevedia, ako veľmi vážne je vyhrážka mienená, a tak na parkovisku zapojili päť generátorov, napísala dnes stanica BFM TV.

image

6. ročník medzinárodného filmového festivalu v Cannes odštartoval dnes.

REUTERS
"Festival v Cannes je miestom, ktoré je počas 15 dní chránené, ale zároveň je vždy terčom istého počtu požiadaviek, pretože tí, ktorí ich vznesú, na seba pritiahnu pozornosť médií," uviedol za usporiadateľa festivalu Thierry Frémaux.

V záujme hladkého priebehu filmového sviatku každoročne úrady zakazujú demonštrácie a stretnutia v blízkosti Croisette, ktoré je centrom festivalu. Odbory CGT ale zákaz odmietli rešpektovať a zvolali hneď niekoľko protestov. V piatkovom vyhlásení uviedli, že v Cannes tiež plánujú "zohrať svoju scénku".

image

6. ročník medzinárodného filmového festivalu v Cannes odštartoval dnes.

REUTERS
Na piatok zvolali odbory za hranice zakázaného priestoru demonštráciu zamestnancov v hotelierstve. Na nedeľu ohlásili protest proti dôchodkovej reforme a za lepšie sociálne podmienky pre sezónnych pracovníkov. Miestny predstaviteľ CGT sľúbil na nedeľu tiež "prekvapivú akciu".

Na konci apríla francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na protesty proti dôchodkovej reforme ohlásil akčný plán na 100 dní. Zamestnanci v energetike v rámci CGT v reakcii na Macronov plán ohlásili vlastných 100 dní "energetických narušení" so zameraním špeciálne na festival v Cannes, píše Le Monde.

76. ročník medzinárodného filmového festivalu v Cannes odštartoval dnes a bude trvať do 27. mája 2023. O hlavnú cenu - Zlatú palmu - sa uchádza 19 snímok vrátane najnovších počinov od režisérov Wesa Andersona, Nanniho Morettiho či Kena Loacha.

Filmová prehliadka sa začne premietaním historickej snímky s názvom Jeanne du Barry - Kráľova milenka od francúzskej režisérky Maïwenn, kde hlavnú úlohu kráľa Ľudovíta XV. stvárnil Johnny Depp. Pre amerického herca, ktorého kariéru v posledných rokoch poznamenala ostro sledovaná súdna preprie s jeho bývalou manželkou Amber Heardovou, ide o prvý film za posledné tri roky.

V záverečný deň, v sobotu 27. mája, odovzdá Zlatú palmu víťazovi predseda poroty, ktorým bude tento rok slávny švédsky režisér Ruben Östlund. Ten prestížne ocenenie získal vlani za film Trojuholník smútku.

V Cannes sa objavia ako každý rok známe tváre. Očakáva sa Leonardo DiCaprio, Harrison Ford, Natalie Portmanová či Michael Douglas, ktorý dnes bude ocenený za celoživotný prínos kinematografii.

V sekcii La Cinef (predtým Cinéfondation) budú súťažiť dva krátke snímky z pražskej Filmovej a televíznej fakulty Akadémie múzických umení (FAMU), film Electra režisérky Darji Kaščejevovej a dráma režiséra Petra Pylypčuka Ôsmy deň. FAMU tento rok v Cannes predstaví aj nesúťažný počin, projekt Gone poľského režiséra Piotra Jasińského zo zahraničnej katedry.

menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 02:21