Majiteľ skupiny Kaprain Karel Pražák.
StoryEditor

Skupina Kaprain definitívne preberá k 1. februáru vydavateľstvo Mafra

01.02.2024, 15:28
Autor:
redred

Bezproblémovosť nákupu potvrdili protimonopolné úrady v piatich krajinách.

Protimonopolné úrady v Českej republike, na Slovensku, v Nemecku, Rakúsku a Turecku potvrdili bezproblémovosť nákupu spoločností Synthesia, Mafra a Londa. Skupina Kaprain sa tak od 1. februára stáva ich stopercentným vlastníkom.

„Akvizíciou pardubickej Synthesie rozvíjame naše doterajšie pôsobenie na európskom trhu špeciálnej chémie a stávame sa jedným z najdôležitejších hráčov v regióne,“ približuje majiteľ skupiny Kaprain Karel Pražiak a dodáva: „Nákupom spoločností Mafra a Londa potom vstupujeme do úplne novej oblasti a príprava stratégie ďalšieho rozvoja týchto spoločností nám potrvá o niečo dlhšie.“

Špeciálna chémia aj aplikovaný výskum

Nákupom Synthesie skupina Kaprain výrazne rozširuje svoju chemickú divíziu. Tú tvorí spoločnosť Spolchémia, ktorá patrí medzi najväčších výrobcov živíc v Európe a má silnú pozíciu v segmente náterových hmôt, a tradičná slovenská chemička Fortischem. Všetky tri spomínané chemické spoločnosti zamestnávajú takmer 3500 ľudí a dosahujú obrat takmer 20 miliárd korún (viac ako 800 miliónov eur), z čoho ide drvivá väčšina na export.

Výrazným prínosom potom bude spolupráca na poli aplikovaného výskumu a modernizácie.

„Ústecká Spolchémia i pardubická Synthesia majú skvelé výskumné ústavy. Sme presvedčení, že ich vzájomná spolupráca výrazne posilní budúci rozvoj oboch spoločností. Výrazne ľahšie potom spoločne zvládneme aj proces dekarbonizácie vlastných podnikových energetík a získané areály nám umožnia prípadnú výstavbu nových prevádzok v rámci špeciálnej chémie,“ vysvetľuje riaditeľ Spolchémie Daniel Tamchyna.

Médiá ako jeden z pilierov skupiny Kaprain

Kaprain kupuje aj skupinu spoločností Mafra a Londa, pod ktoré spadajú nielen médiá (denníky, online médiá, rádia a TV), ale aj tlačiareň či spoločnosť TicketPortal. Vzhľadom na to, že pre skupinu Kaprain ide o prvú akvizíciu v mediálnej oblasti, detailná zorientovanie sa a následná príprava stratégie ďalšieho rozvoja týchto spoločností zaberú niekoľko mesiacov.

Transakciu hodnotilo päť protimonopolných úradov. Predovšetkým s ohľadom na medzinárodnú pôsobnosť chemických závodov Synthesia posudzovali celú transakciu protimonopolné úrady hneď 5 krajín – Českej republiky, Slovenska, Nemecka, Rakúska a Turecka. Tie vo svojich vyšetrovaniach potvrdili bezproblémovosť celej transakcie. Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže navyše riešil námietku kvôli trhu s nitrocelulózou. Túto námietku úrad zistil ako neopodstatnenú.

S vyjednávaním, uzavretím a následným vysporiadaním všetkých transakcií pomáhal skupine Kaprain tím advokátov českej advokátskej kancelárie BBH.

menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. júl 2024 22:48