Meta v problémoch.
StoryEditor

Meta v problémoch. Facebook, Instagram a ich iné platformy postihol celosvetový výpadok

05.03.2024, 18:21
Autor:
ČTKČTK

Zatiaľ nie je isté, či je, alebo nie je za dramatickým výpadkom populárnych platforiem naprieč všetkými krajinami veľký hackerský útok.

Užívatelia po celom svete hlásia výrazný výpadok služieb spoločnosti Meta Platforms, vrátane sietí Facebook, Instagram, Threads a Messenger. Vyplýva to z oznámenia na stránke downdetector.com, ktoré sledujú hlásenie o výpadkoch. Incident predstavuje jeden z najrozsiahlejších výpadkov v nedávnej histórii a postihuje milióny užívateľov po celom svete, vrátane Slovenska.

Zatiaľ nie je isté, či je, alebo nie je za dramatickým výpadkom populárnych platforiem naprieč všetkými krajinami veľký hackerský útok. Podľa Netblocks však nie sú indície, že by výpadok mohol súvisieť s filtrovaním internetu na úrovni vlád. Príčina výpadku a načasovania obnovenia služieb zatiaľ zostávajú neisté.

"Sme si vedomí, že ľudia majú problémy s prístupom k našim službám. Teraz na tom pracujeme," uviedol hovorca Mety Andy Stone v príspevku na sociálnej sieti X. 

Meta vlastní aj aplikáciu WhatsApp. Tá zrejme zatiaľ zostáva v prevádzke, aj keď sa objavujú správy o probléme aplikačného programového rozhrania WhatsApp Business, uviedla agentúra Reuters.

Problémy zrejme začali okolo 16.00 hodine stredoeurópskeho času. Používatelia väčšinou uvádzajú, že ich služba odhlásila a nie je možné sa znovu prihlásiť. Objavili sa aj špekulácie o útoku hackerov. Sieť Threads je úplne nedostupná a všetkým, ktorí sa pokúsia aplikáciu otvoriť, zobrazuje všeobecnú chybovú správu.

Podobný výpadok sa objavil v roku 2021, keď pre problém s konfiguráciou na niekoľko hodín vypadol prístup na Facebook, Instagram a WhatsApp.

menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
08. máj 2024 10:41