Po streľbe v Prahe sociálne siete zaplavil smútok, po atentáte na R. Fica smútok upadol a hnev vzrástol až o 50 percent.
StoryEditor

Kým po streľbe v Prahe sociálne siete zaplavil smútok, atentát na Fica vzbudil hnev

22.05.2024, 11:37
Autor:
redred

Po atentáte na premiéra bola na sociálnych sieťach v online diskusiach úroveň hnevu v komentároch vyššia až o 52,75 percenta ako mesačný priemer.

Úzkosť taktiež narástla o 49,6 percenta. Naopak pozitivita spadla o 30,90 percenta oproti priemeru sledovaného obdobia. Prejavy smútku klesli o 32,14 percenta a tiež prejavy vľúdnosti klesli o 56,49 percenta. Informuje o tom technologický startup elv.ai, ktorý sa zameriava na moderáciu online priestoru.

Spoločnosť analyzovala viac ako 600 000 komentárov z viac ako 60 profilov médií a verejných inštitúcií na Slovensku. Približne 30 tisíc z toho boli komentáre, ktoré vznikli pod príspevkami o atentáte na premiéra. Zvyšné komentáre boli zozbierané v období medzi 1.5. až 17.5.

„Dlhodobo sledujeme, ako spoločenské udalosti ovplyvňujú náš online diskurz. Zvýšená úroveň hnevu, úzkosti a neistoty je podľa našich meraní často spájaná práve s politickými udalosťami. Aj napriek tomu vidíme dramatické zvýšenie negatívnych emócií, ktoré otriasli našim online priestorom,” hovorí CEO spoločnosti elv.ai, Jakub Šuster.

image

atentát Fico Handlová strelec

Boj proti nenávistným komentárom nie je len o ich odstránení, ale aj o pochopení

„Boj proti nenávistným komentárom nie je len o ich odstraňovaní. Musíme sa snažiť pochopiť, čo ľudia cítia a akým spôsobom na nich dané informácie vplývajú. Zaviedli sme preto do našich služieb rozšírený monitoring ľudských emócií, ktorý nám toto pomáha pochopiť. Touto technológiou sme tiež analyzovali všetky komentáre za monitorované obdobie. Vďaka tejto technológií budeme tiež vedieť lepšie v budúcnosti identifikovať trendy v spoločenskom diskurze a potenciálne prechádzať aj nebezpečným situáciám v online diskusiach,” vysvetľuje Šuster.

Porovnanie emócií s teroristickým útokom v Prahe

S pomocou umelej inteligencie vie spoločnosť elv.ai z komentárov identifikovať emócie ako hnev, šťastie, úzkosť, smútok, láskavosť, neistota. Emócie používateľov dokážu porovnávať v čase na identifikáciu trendov v diskusiách. Na analýzu rozdielu v reakcii spoločnosti bola vybraná tragická udalosť, akou bola streľba na Filozofickej fakulte Karlovej Univerzity, ktorá sa odohrala 21. decembra 2023.

“Ak si porovnáme atentát na slovenského premiéra s teroristickým útokom na pražskej univerzite v decembri minulého roka, vidíme v komentároch rozdielne reakcie. Po streľbe v Prahe sme v komentároch pozorovali výrazné zvýšenie smútku a vľúdnosti, zatiaľ čo v prípade streľby na Roberta Fica tieto prejavy oproti priemeru poklesli,” dopĺňa Šuster.

image

Streľba na Filozofickej fakulte na námestí Jána Palacha v Prahe FOTO: MAFRA/Radek Vebr

Ako funguje technológia na analýzu emócií?

Na funkcii analýze emócií sme spolupracovali so spoločnosťou CulturePulse. Technológia CulturePulse sa zameriava sa viac ako 90 dimenzií ľudskej psychológie a kultúry vrátane morálky, konfliktov a sociálnych tém.

"Na základe mojich skúseností s monitorovaním sociálnych konfliktov by sme nemali predpokladať, že zvýšený hnev nevyhnutne signalizuje ďalšie násilie. Varovným signálom násilia je zvyčajne, keď v interakciách dominuje úzkosť. Ľudia sa hnevajú ako reakcia na niečo v minulosti, nehnevajú sa na niečo, čo sa ešte nestalo. Ľudia však konajú, keď sú znepokojení a sú presvedčení, že sa v budúcnosti môže stať niečo zlé,“ vysvetľuje CEO spoločnosti CulturePulse, Justin E. Lane.

Základ ich AI modelu sa nezameriava len na tradičné machine learning procesy, ale aj na zdieľané evolučné vzorce, ktoré sa vyskytujú v rôznych kultúrach. Algoritmus využíva viac ako 30 rokov klinicky overenej kognitívnej vedy na dekódovanie presvedčení, ktoré ovplyvňujú správanie ľudí.

menuLevel = 2, menuRoute = news/archiv-clankov, menuAlias = archiv-clankov, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
15. jún 2024 17:53