archív kampaní
StoryEditor

Kto z nás je les?

Bolo vopred jasné, že akákoľvek komunikácia Lesov SR, vzbudí okamžite negatívne reakcie.

Dávno na Slovensku nevzbudila žiadna kampaň takú vlnu kritiky ako túto jeseň rovno dve: Absolut vodka a Lesy SR. V tomto článku sa budem venovať tej druhej. Kampaň “Lesy sme my” vytvorila reklamná agentúra MUW Saatchi & Saatchi. Pred dvoma rokmi som sa z osobných dôvodov rozhodol odísť z výkonnej funkcie tejto agentúry, je to však stále aj moja firma a priebežne ma zaujíma na čom pracuje. Preto som vedel aj o tejto kampani… a viem vám do nej vniesť viac svetla.

Naše lesy sú citlivá téma, lebo k nim máme všetci osobný vzťah. Aj preto som bol vďačný za kampaň “My sme les”, ktorej vznik minulý rok vyprovokovali vyrúbané svahy v Nízkych Tatrách.

Verím, že zmyslom tej kampane nebolo len vyburcovať emócie na sociálnych sietiach, ale dosiahnuť reálnu zmenu, jasné pravidlá, ich dodržiavanie a predovšetkým ochranu chránených území. Preto pokladám za úspech tejto kampane, že sa aj lesníci rozhodli konečne komunikovať. Lesy SR sú štátna inštitúcia, preto ak sa rozhodli komunikovať reklamnou kampaňou, museli na ňu vypísať verejný tender s vopred jasnými podmienkami.

Predpokladám, že väčšina z vás videla informáciu, kde je hodnota tejto kampane prepočítaná na vyrúbané stromy. Súhlasím, že milión stromov je príliš veľká cena za akúkoľvek kampaň. Aj keď Lesy SR nemajú veľa iných možností ako zarobiť, vychádza to takmer štvrtina zo všetkých stromov, ktoré minulý rok vyťažili (4,2 mil. eur). Nie som ekonóm, ale viem, že reklamná kampaň je pre každú firmu náklad, preto sa odrátava z obratu firmy (cca 230 mil. eur) a nie z jej čistého zisku (cca 7 mil. eur). Pri tom istom výpočte z obratu Lesov SR však vychádza, že na túto kampaň nepotrebovali vyťažiť milión, ale im stačilo necelých 30 tisíc stromov, čo je o 970 tisíc stromov menej, ako uvádza združenie “My sme les” vo svojom FB statuse, ktorý zdielalo vyše tisíc päťsto ľudí. Medzi inými aj plno bojovníkov proti účelových dezinformáciám šírenými ľuďmi na sociálnych sietiach.

Práve pre citlivosť tejto témy, považujem rozhodnutie Lesov SR komunikovať, za oveľa dôležitejšie ako mnohé iné štátne kampane, ktorými nás informujú o eurofondoch, či operačných programoch. Aj napriek tomu, že naša agentúra patrí už desaťročia medzi najúspešnejšie a najskúsenejšie na Slovensku, bol tento tender jeden z mála štátnych, ktorý sa jej podarilo vyhrať za celú jej 25 ročnú históriu.

Netrúfam si súdiť, či treba popadané stromy po kalamite vyťažiť, ako postupovať keď les napadne lykožrút, ani ktorý výrub má, či nemá opodstatnenie... Nie sme ani odborníci na lesné hospodárstvo ani ekológovia. Roky sa však venujeme komunikácii a vieme, že ak tu je problém, bez dialógu týchto odborníkov ho nevyriešime. Aj keď práve lesníci majú k tejto téme čo povedať, je pre nich veľmi ťažké vstúpiť do akejkoľvek verejnej diskusie. Bolo totiž vopred jasné, že akákoľvek ich komunikácia, vzbudí okamžite negatívne reakcie. Pretože aj zásluhou kampane “My sme les”, sa stali práve lesníci v očiach verejnosti hlavnými nepriateľmi našich lesov. Je to však pohľad veľmi skreslený a kruto nespravodlivý.

Zámerom kampane “Lesy sme my” nie je spochybniť argumenty ochranárov, ale umožniť aj lesníkom verejne vysvetliť, čo v tých našich lesoch robia a prečo. Tak ako majú zmysel argumenty ochranárov, má totiž zmysel aj činnosť lesníkov.

Obviňovať ich z rúbania lesov, je ako obviňovať mäsiarov zo zabíjania zvierat a jesť pritom hamburger. Odkedy si z dreva staviame domy, ploty, kúrime ním, kupujeme si drevený nábytok, hračky, parkety, okná, dvere… a odkedy obľubujeme všetky tie veci z papiera: knihy, noviny, časopisy, vreckovky, toaleťák... Odvtedy rúbu lesníci tie stromy kvôli nám. Ak skutočne chceme nejaké lesy zachrániť, musíme obmedziť hlavne svoju spotrebu, lebo keď sa nebudú lesy rúbať tu, budú ich kvôli nám rúbať v cudzine a drevo dovážať, čo nebude ani ekonomickejšie, ani ekologickejšie.

Kým drevo potrebujeme ako surovinu, je pre nás aj prírodu stále najlepšie rúbať aj vysádzať stromy systematicky u nás. Preto máme lesníkov a od 16. storočia aj regulovanú ťažbu, vďaka čomu lesnatosť u nás odvtedy narastá. Lesy SR sa starajú o naše lesy už 150 rokov a aj vďaka nim zaberali v roku 1850 lesy 28 percent nášho územia a v roku 2015 až 41 percent. Minulý rok sa u nás vyťažilo necelých 9 miliónov stromov. Z toho Lesy SR vyťažili približne 4,2 milóna a každoročne ich vysadia až 30 miliónov. Napriek týmto oficiálnym číslam je dôležité, aby sa rešpektovali chránené územia, výrub bol prísne regulovaný a stromy sa nielen rúbali ale aj vysádzali aj v súkromných, urbárnych a cirkevných lesoch, pretože tých je dokopy viac ako štátnych.

Obviňovať lesníkov z nelegálnych výrubov v národných parkoch je ako obviňovať lekárov a sestričky zo spustošenia nášho zdravotníctva, či učiteľov zo stavu školstva. Ak v tomto štáte nejaké záujmové skupiny zneužívajú svoju moc, nemôžu za to Lesy SR, ani ich 10 tisíc zamestnancov. Práve preto, že sa na lesníkov hneváme neprávom, má zmysel aj kampaň, ktorá nám pripomína prečo ich tu vlastne máme. Aj vďaka nej tým našim lesníkom úprimne verím, že aj oni sú lesy... tak ako ochranári, alebo vy, či ja.

Kým však tieto dva tábory považujeme za nepriateľov, škodíme sami sebe a nepomáhame ani našim lesom. Ak si skutočne prajeme, aby u nás došlo ku konsenzu ochranárov s lesníkmi, tak ako je tomu vo vyspelých krajinách, musia dokázať viesť vyspelý dialóg. Vtedy dokonca pochopia, že im ide o to isté… a spolu dokážu lesom pomôcť oveľa viac. To ale zistia až potom, keď sa dokážu rešpektovať, keď sa budú chcieť navzájom vypočuť, budú schopní uznať zmysel slov a činov toho druhého, a budú ochotní prehodnotiť svoj názor, či dokonca zmeniť svoje postoje a konanie.

Ako vidno, nie je to vôbec jednoduché. Ťažko môžeme čakať pochopenie od druhých, kým sami toho nie sme schopní.

Ďakujem vám všetkým, ktorí ste boli ochotní venovať mi svoju pozornosť.

Poznámka: Objem celkovo vyťaženého dreva a dreva vyťaženého spoločnosťou Lesy SR sú verejne prístupné čísla z ich výročnej správy.  V oficiálnych číslach sa neudávajú počty vyťažených stromov ale kubíky dreva. Podľa združenia “My sme les” sa jeden kubík dreva rovná väčšiemu stromu s hrúbkou 30 až 35 cm. Podľa toho som prerátal celkové kubíky na stromy. Rovnako ako združenie “My sme les” si myslím, že je pre ľudí ľahšie si predstaviť množstvo stromov ako objem dreva.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 10:16