Topky
StoryEditor

Týždeň v médiách: Drogová aféra Trubana, Čaputovej reklama na kávu či Beblavého odmietnutie konšpiračného média

11.08.2019, 07:22
Aj tom, ako mladá švédska aktivistka za ochranu životného prostredia vykázala novinárov.

Voľby do parlamentu síce budú až budúci rok, ale politické strany tvrdo bojujú o svojich fanúšikov a pozornosť médií už teraz. Veď posúďte sami. Kauza lídra Progresívneho Slovenska Michala Trubana, týkajúca sa používania drôg,  pokračovala aj v uplynulom týždni. Truban natočil video, v ktorom sa priznal, že v minulosti okrem fajčenia marihuany, vyskúšal aj LSD. "Zachoval som sa presne ako politik, ktorým nikdy nechcem byť. Chcel som vyzerať oveľa lepšie, ako naozaj som," povedal Truban.

Napriek tomu, že líder Progresívneho Slovenska nie je prvý z politikov, ktorý sa otvorene priznal k drogám a svoje konanie odsúdil, spôsobilo jeho video mimoriadny verejný diskurz. Slovensko, ktoré podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) patrí medzi krajiny s vyššou spotrebou alkoholu, si opäť zamoralizovalo. Až do takej miery, že na pretras sa dostala otázka výmeny lídra strany. "Výmena lídra nie je na programe dňa," odpovedal  na otázku novinárov Miroslav Beblavý zo strany Spolu.

Na tej istej tlačovej konferencii  KDH, Spolu a Progresívneho Slovenska líder KDH Alojz Hlina hovoril o ďalšej citlivej téme, ktorou sú registrované partnerstvá. Hlina síce oznámil, že KDH nepodporí registrované partnerstvá. Ale podľa Michala Trubana ako lídra liberálov, je táto otázka stále vecou diskusie.

Čo však nemožno uprieť, je konštantný a veľmi rázny postoj smerom k alternatívnemu webu Hlavnespravy.sk. Už v minulosti líder KDH Alojz Hlina ostro vystúpil voči alternatívnemu portálu, keď na ich adresu skonštatoval, že si vytvárajú vlastnú realitu a pochovávajú demokraciu. Pochovávajú ju podľa neho tým, ako nastavujú titulky, ako manipulujú článkami.

Rovnaký názor nekomunikovať s konšpiračnými Hlavnými správami deklaroval aj Miroslav Beblavý. Ten na margo toho, či už nikdy nebude Progresívne Slovensko, Spolu a KDH odpovedať na otázky portálu Hlavnespravy.sk povedal, že "neodpovedá na hypotetické otázky, pretože portál môže zmeniť majiteľa, prístup obsah, etiku. Keď budú fungovať ako dnes, tak komunikovať s konšpiračnými webmi nebudú.L Vo videu TA3 je spomínaná pasáž okolo 27 minúty.

Búrku v šálke kávy sa okolo prezidentky Zuzany Čaputovej snažili vytvoriť v redakcii Topky.sk. Bez toho, aby sa niekoho spýtali, prišli nato, že pani prezidentka robí reklamu káve. Na status firmy na Facebooku zareagovali typicky "veľavravným" titulkom: "Ďalší prešľap prezidentky?" Na fotografii prezidentka drží kávu, pri fotografii je popisok: „Za dobrou kávou sa chodí do Coffeeshop Company". Fotografia je doplnená logom spoločnosti.

Topky

​Avšak potom, ako sa Topky.sk spýtali hovorcu pani prezidentky Martina Strižinca, zistili, že spoločnosť fotografiu, ktorá vznikla pri rozhovore s novinármi, použila svojvoľne. Po upozornení ju zo svojho Facebooku stiahla. Žiadna búrka okolo Zuzany Čaputovej sa tentoraz nekonala.

K novinárskemu chlebíku chce privoňať hovorca českého prezidenta Miloša Zemana. Jiří Ovčáček sa nechal počuť, že od septembra bude mať vlastnú reláciu na TV Barrandov. Pre zaujímavosť televíziu vlastní český podnikateľ Jaromír Soukup, ktorý tu sám uvádzal na jar tohto roku asi jedenásť relácií. Niet divu, že priestor prenechal aj hovorcovi českého prezidenta. Jiří Ovčáček prezradil pár drobností, a síce, že to bude "láskavá talkshow, do ktorej si bude pozývať zaujímavých hostí zo všetkých odborov ľudskej činnosti."  Ovčáček už neprezradil, či do relácie prijme pozvanie aj Miloš Zeman, ale je to vlastne jedno, pretože aj tak to bude láskavá talkshow. Čo však už úplným štandardom nie je, že Ovčáček naďalej zotrváva aj vo svojej funkcii a zostáva pôsobiť aj pri prezidentovi Zemanovi.

S novinármi sa uplynulý týždeň nepohodla ani mladá švédska aktivistka za ochranu životného prostredia Greta Thunbergová. Na summite vo švajčiarskom Lausanne vyzvala niektorých novinárov, aby opustili sálu. Thunbergerovej sa nepáčilo ako novinári píšu o kongrese, a tiež ich označila za "vinníkov zlej nálady na kongrese". Novinárom nezostávalo nič iné, len opustiť sálu. Ešteže im neskôr povolili vrátiť sa naspäť. Asi si tínedžerka uvedomila, že by kongres nemal kto spropagovať.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 18:34