StoryEditor

Týždeň v médiách: Komunikačné lapsusy Igora Matoviča stále pokračujú

11.07.2020, 22:51
Aj o nenávistných komentároch na adresu redaktorov portálu Šport.sk.

​Za normálnych okolností to malo byť celkom normálne leto. COVID-19, definitívne zmenil nielen toto leto, ale aj celý rok. A zdá sa, že zmeny prídu čoskoro. Náš premiér, v uplynulom týždni reagoval na Facebooku jemu vlastným spôsobom takto: "53 nových prípadov. Príliš veľa na to, aby sme sa naďalej mohli spoliehať len na zodpovednosť ľudí. Bohužiaľ."

Už dávnejšie sme písali o tom, že tento spôsob komunikácie nášmu premiérovi neprináleží, odborníci Igorovi Matovičovi radia, aby si našiel odborníka na komunikáciu. Šéf agentúry Dynamic Relations Karol Wolf, začiatkom mája pre Stratégie písal o komunikačných lapsusoch premiéra. Jedna z rád znela: Pokiaľ má premiér poradcu pre komunikáciu, tak nech ho okamžite vyhodí. A ak ho nemá, tak nech si ho nájde a občas ho aj poslúchne. Za dva mesiace sa v komunikácii Igora Matoviča nič nezmenilo. Aj spomínaný status o nových prípadoch je statusom, ktorý nielenže ľudí vystraší, ale ich aj zneistí.

Niet divu, že pod premiérovými statusmi pribúdajú komentáre, ktoré s ním nielenže nesúhlasia, ale dokonca snažia usmerniť.

Facebook

​Igor Matovič nestráca náladu, a dokáže žartovať aj v zdanlivo bežnej situácii:

A možno ste porozumeli aj tejto komunikácii:

Mimochodom, na Facebooku pôsobí stránka Výbor pre uvádzanie výrokov Igora Matoviča na pravú mieru, ktorá sa snaží predísť nedorozumeniam v statusoch nášho premiéra. Vyberá si výroky, ktoré potom preformuluje. Tak napríklad už spomínaný status o zvýšených prípadoch:

Facebook

​Výbor preformuloval takto:

Bohužiaľ, aj napriek tomu, že si to nikto neželá, počet prípadov stúpa. Viac ako 50 nakazených je vysoké číslo. Dosť vysoké na to, aby sme spozorneli. Berme to ako varovanie.

V každom prípade sme však pripravení, a ak budú potrebné ďalšie kroky, budeme vás o nich informovať. Vláda, krízový štáb aj štátne orgány využili čas a nové poznatky na to, aby vedeli zasiahnuť.

Vy sa spoliehate na nás, my na vás a spolu to zvládneme.

Aj takto by napríklad mohla vyzerať komunikácia nášho premiéra.

A ešte jeden "bonbónik", ktorý Igor Matovič adresoval ako odpoveď novinárom v uplynulom týždni. Témou rozhovoru bolo to, prečo existuje zoznam "zelených krajín", keď vláda aj tak Slovákom odporúča zostať doma. Igor Matovič na chvíľku zaváhal, aby potom odkázal cestovných kanceláriám, ktoré to majú v tomto období kvôli nevyspytateľným podmienkam naozaj ťažké, že sa dostatočne nesnažili. "Mali si anektovať Korfu len pre seba a Slováci by tak mohli bez cudzincov dovolenkovať pri mori, bez toho, aby sa báli nejakej nákazy."

V súvislosti s obsahom Matovičových vyjadrení o bezpečnosti Slovákov, je zrejmé, že premiér to myslí v dobrom. Avšak žoviálny štýl by mal ísť dávno bokom.

​Z iného súdka je skúsenosť redaktorov, ktorí pracujú pre Šport.sk. Portál sa v uplynulom týždni zaoberal tým, prečo je nápis "White Lives Matter rasistický". Nápis White Lives Matter (v preklade: Na životoch belochov záleží) sa objavil na futbalovom zápase Slovan - Michalovce, priniesli si ho ultra fanúšikovia Slovana. A práve redaktori tohto portálu, ktorí priniesli aj informácie z tohto zápasu sa stretli na sociálnych sieťach s nenávistnými komentármi a vulgarizmy na ich adresu. Portál dokonca uvádza: "niektorí však zašli ešte ďalej a redaktorov ŠPORT.sk začali prostredníctvom rôznych komunikačných kanálov zastrašovať a hroziť im fyzickým konfliktom," napísali redaktori.

TASR

​Toto nie sú zďaleka tie správne informácie, či udalosti, o ktorých by sme chceli písať.

Takto pohodové leto nevyzerá.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 01:36