Pexels
StoryEditor

Ako zorganizovať prevrat v krajine cez mobilnú aplikáciu?

Ešte nikdy nezávisel osud krajiny tak veľmi na jedinej aplikácii.

Všetky tie protesty v Bielorusku proti diktátorovi Lukašenkovi sú mimoriadne zaujímavé aj z marketingového hľadiska. Ako isto viete, krajina má prísny režim, ovláda významné médiá a všetkých nepohodlných (opozičných politikov, blogerov, novinárov) zatvára do väzenia.

Lukašenko dokonca na pár dní prakticky zakázal internet, hlavný nástroj šírenia hnusnej západniarskej propagandy, keď vypol telekomunikačné spojenia. Ľudia mali vôbec problém zavolať si sanitku cez tiesňovú linku. Spomeňte si na to, keď sa najbližšie budete sťažovať, že to v tejto krajine už je na nevydržanie :)

Ako je teda možné, že organizátori protestov už dávno nie sú mučení vo väzení? A ako sa ľudia dokážu v takých masách vôbec dohodnúť a organizovať?

Jednoduchá odpoveď: Telegram

Táto chatovacia aplikácia od zakladateľov ruského Facebooku (VKontakte) má okrem iného skupiny, do ktorých sa môže prihlásiť ľubovoľný počet ľudí. Pred protestami skupiny slúžili médiám ako miesto, kde prispievali svojimi články a získavali dodatočný zásah a klikanosť od čitateľov.

Po voľbách sú skupiny prostriedok, ako šíria opoziční lídri zo zahraničia pokyny ľuďom, že sa majú stretávať na námestiach, ktorým smerom pochodovať, za čo bojovať a nech sa nevzdávajú. Zdieľajú v nich fotky a videá z prostestov, policajnú brutalitu, alebo aj naštvaného Lukašenka, ktorého na prejave vypískali robotníci vo fabrike.

Najväčšia Telegramovská skupina, NEXTA, má cez 2,1 milióna členov, teda je v nej viac ako 20 percent celej bieloruskej populácie. Iné skupiny majú tiež stovky tisícov sledovateľov. Zaujímavosťou tiež je, že zakladateľom skupiny je 22-ročný blogger, ktorý (z logických dôvodov) žije v zahraničí.

Takže takto dokážete zorganizovať protesty proti takým diktátorom, ktorí si dovolia aj zakázať internet.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 11:35