Mynd
StoryEditor

Aké sú aktuálne trendy vo videoreklame?

Na Slovensku sa v minulom roku do digitálnej reklamy preinvestovalo 140 miliónov eur. Z reklamných formátov výrazne prosperovala práve videoreklama.

Pandémia zanecháva svoju stopu v každej sfére nášho života, aj v tej marketingovej. Niektoré značky ihneď pochopili, že na rozdiel od generácií biznisov zasiahnutých podobnými pliagami pred nami, tú našu dokáže zachrániť online svet.

Veď čo robila väčšina z nás, spotrebiteľov, počas lockdownu? Skrolovali sme internety, klikali na play buttony a konzumovali množstvo všakovakého obsahu.

Viete, čo majú spoločné pandémia a video? Sú globálne.

Až 68 percent spotrebiteľov tvrdí, že práve covid ovplyvnil množstvo videoobsahu, ktorý sledujú online. A áno, tušíte správne, že toto množstvo konzumácie išlo celosvetovo bleskovým smerom hore. Spotreba videí je historicky na najvyššej úrovni a podnikatelia, ktorí v týchto temných časoch izolovali seba a nie svoju značku, urobili správny krok. Až  92 percent marketérov v minulom roku uviedlo, že video je neoddeliteľnou súčasťou ich marketingovej stratégie, pričom sa očakáva, že toto číslo sa bude každým rokom zvyšovať.

A aké sú tie najhorúcejšie trendy vo svete videomarketingu?

Animácia na vzostupe

Pandemické nariadenia stiahli klasickú videoprodukciu do úzadia. Do popredia sa tak ešte viac dostávajú animované videá. Mnoho firiem z rôznych odvetví okúsilo čaro online produkcie z bezpečia domova a hrané spoty nahradili 2D či 3D animovaným variantom, pri ktorom sa kreativite medze naozaj nekladú.

Určite poznáte známy výrok, že jeden obraz vie povedať tisíc slov. Trúfate si odhadnúť, koľko dokáže povedať jedna minúta videa? Hovorí sa, že je to až 1,8 milióna slov. Aj preto sú momentálne veľmi obľúbené Explainer videá, ktoré dokážu pútavým a vizuálne atraktívnym spôsobom po lopate vysvetliť aj zložité témy. My ľudia sme od prírody zvedaví. Nechceme pozerať predajné videá plné call to actions, ale chceme sa niečo nové naučiť. Ideálne za čo najkratší čas. Preto sú veľmi efektívne videá, ktoré nekomunikujú produkt len priamočiaro, ale ponúkajú divákom pridanú hodnotu.

Predstavte si, že ste už naozaj otrávený všetkými hoaxami v online prostredí. Chcete si nainštalovať nejaký program, ktorý vás ochráni pred nepravdivým a konšpiračným obsahom. Otvoríte si webovú stránku služby, ktorú vám Google vypľul ako prvú. V ponuke sú dve možnosti, ako sa môžete o jej funkciách dozvedieť viac. Článok alebo video. Čo si vyberiete?

Ak je to možnosť číslo dva, a teda play button videa, patríte k 66 percentám ľudí. Áno, až dve tretiny zákazníkov preferuje krátke video, keď chce o nejakom produkte či službe zistiť viac.

Ak sa naozaj rozhodnete hľadať pomocníka, ktorý vás technickým okom upozorní na potenciálne nebezpečenstvá na internete, možno narazíte na tento animovaný spot spoločnosti Antivýtrus, ktorý sme minulý rok vytvorili v našom štúdiu Mynd.

Čím kratšie, tým lepšie

V našej krajine sa v minulom roku do digitálnej reklamy preinvestovalo 140 miliónov eur. Z reklamných formátov výrazne prosperovala práve videoreklama. Odhaduje sa, že tieto výdavky sa budú v tomto roku zvyšovať a očakáva sa, že väčšina sa minie na krátke videoreklamy.

V dnešnej dobe multitaskingu majú naše mozgy kapacitu vnímať iba rýchly a krátky obsah. Naša pozornosť je tak kratšia ako pozornosť zlatej rybky. Počkať, nie je to vtip? Nie je. Pozornosť ľudí sa skrátila na 8,25 sekundy, a preto je nutné hovoriť o dĺžke trvania videoreklám. Už v roku 2017 bolo viac ako polovica všetkých zverejnených videí kratších ako 2 minúty, pretože vtedy začína angažovanosť divákov rapídne klesať. Navyše, mnoho používateľov má tendenciu pozrieť sa na dĺžku videa skôr, než sa vôbec rozhodnú pozrieť si ho .

Tento trend zároveň posilnil aj vznik sociálnej siete TikTok a služby Instagram Reels, ktoré sú postavené práve na niekoľkosekundových videách s pointou. Aj iní giganti sociálnych sietí, ako napríklad YouTube, držia krok s davom a spúšťajú podobné funkcie. Krátke svižné formáty sa tešia vysokej angažovanosti a mnohé značky ich už zaraďujú do svojich marketingových stratégií. Základom je však kreatívny a autentický obsah zaujímavý pre cieľovú skupinu.

Super príkladom je kampaň k uvedeniu 4. série seriálu Orange is the New Black. Krátke videospoty s odpočítavaním dní, v porovnaní s obsahom založeným len na záberoch z predstavenia, okamžite zaznamenali obrovský nárast interakcií. Navyše, videokampaň získala ocenenie Shorty awards v kategórii Krátke video.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Orange is the New Black (@oitnb)

Živý videomarketing

„Už dnes večer livestream!“ Koľkokrát ste za posledný rok videli či počuli túto vetu?

Obmedzenia spôsobené koronou zvýšili aj apetít po živom vysielaní. John Legend zaspieval svojim followerom na Instagrame, spoločnosť Adobe preklopila svoj každoročný summit do virtuálnej podoby a spoločnosť Zoom je v súčasnosti najpopulárnejšou bezplatnou aplikáciou v niekoľkých krajinách. Čas sledovania živých prenosov sa počas minulého roka zvýšil o 250 percent. 

Mnohé značky prišli na chuť livestreamu a používajú ho ako nástroj na rozvoj podnikania. Takáto forma komunikácie nielenže uľahčuje interakciu so spotrebiteľmi, ale dokáže personalizovať posolstvo jedinečným spôsobom. Potenciálny zákazník má pocit, že značka je autentická, čím si buduje dôveru. Tieto faktory jemne našepkávajú, že to má priamy dopad na lepšiu návratnosť investícií.

Live streaming je vhodný hlavne pre malé podniky, ktoré sa môžu so svojím publikom spojiť cez Facebook Live, TikTok či Instagram. Keďže dopyt po živých videách neustále rastie, na mobilných platformách dosahuje výborné organické výsledky. Napríklad na Facebooku majú Live videá 6x viac interakcií ako bežné videá.

Okrem toho sa v roku 2021 ukazuje prudký nárast živých videí v kombinácii s nakupovaním v reálnom čase. Predajcovia vedia prezentovať svoje výrobky a kupujúci sa môžu okamžite opýtať na to, čo ich zaujíma a následne produkt zakúpiť pár klikmi. Nejde však o nový koncept. V Ázii bol prosperujúcim nástrojom už dávno pred pandémiou. Už v roku 2019 tam cez Live stream nakupovalo približne 37 percent online nakupujúcich. Magazín Forbes uvádza, že toto odvetvie ročne zarobí neuveriteľných 60 miliárd dolárov.

O livestreamový predaj sa pokúsila aj podznačka H&M – Monki. Na svoju webovú stránku zverejnila vlastný livestream s funkciou „nakupovania z vysielania“, kde si zamestnanci značky skúšali kúsky z novej kolekcie a odpovedali na otázky divákom.

Svoju Live platformu spustila aj spoločnosť Amazon, kde influenceri propagujú tovar a četujú s potenciálnymi zákazníkmi. Sociálne siete Facebook a Instagram preto nezaspali na vavrínoch a skúmajú možnosti integrácie elektronického obchodu a sociálnych sietí.

Momentálne je Livestream Shopping v západnom svete ešte v plienkach, no vzhľadom na jeho úspech v Ázii sa predpokladá, že čoskoro dorazí vo veľkom aj k nám. A aj keď sa mnoho krajín vracia do „normálu“, odhaduje sa, že sa nakupovanie cez živý prenos stane trvalou taktikou na získanie angažovanosti. 

Ukazujme, nehovorme

Už je to nejaký ten čas, čo Facebook zaviedol funkciu automatického prehrávania a tak úplne zmenil spôsob, akým videá pozeráme. Pri skrolovaní sa videá prehrávajú automaticky bez zvuku a na jeho zapnutie musíme manuálne kliknúť na button. Väčšina z nás sleduje videá na verejnosti, cestou z práce v MHD, keď pochopiteľne nechceme rušiť ostatných. Až 85 percent ľudí preto na Facebooku ostáva v režime mute. 

Tieto čísla hovoria jasne – video musí mať pointu aj bez zvuku. Každá značka predsa chce, aby jej video dosiahlo maximálny dosah a bolo čo najprístupnejšie pre všetkých spotrebiteľov. Pridanie titulkov je zaručený spôsob, ako zvýšiť čas sledovania vašich videí. Samotný Facebook počas interného testovania zistil, že videoreklamy s titulkami sa sledovali v priemere o 12 percent dlhšie ako tie bez titulkov.

Je teda potrebné dbať hlavne na to, aby bolo video vizuálne atraktívne. Hudba síce dokáže videu pridať na romantike či dynamike, no nemožno sa na ňu spoliehať a reklamy je potrebné optimalizovať pre ticho.

A čo dodať na záver?

Gradujúcu popularitu videí nemožno ignorovať. Vo finále zvíťazia tie značky, ktoré nabehnú na vlak trendov a začnú tvoriť obsah takým štýlom, akým ho konzumuje cieľová skupina.

01 - Modified: 2024-03-04 14:22:09 - Feat.: - Title: Sociálne médiá ako hnacia sila ekonomického rastu a konzumu 02 - Modified: 2024-01-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia do produkcie spotov zatiaľ nezasiahla 03 - Modified: 2023-12-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Alex Prochyra:,,Biznisy, ktoré pozvú svojich zákazníkov do hrdinského príbehu rastú." 04 - Modified: 2023-10-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Power of Sound 05 - Modified: 2023-10-27 08:10:14 - Feat.: - Title: Digitálny stage na Stratégie Fórum ukázal, že reklama v podcaste naberá na sile
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 21:03