StoryEditor

Zmeňte komplexné na jednoduché. Ide to. Systémovým myslením.

17.06.2016, 15:55
Systémové myslenie môže vyzerať komplikovane, ale jeho krása spočíva v tom, ako dokáže pretvoriť komplexné na jednoduché. Pozreli sme sa na to, ako nám môže tento prístup pomôcť, ak napríklad chceme, aby zákazníci konkurencie prešli k nám.
Ak chceme robiť správne rozhodnutia, musíme sa naučiť hovoriť rečou systémov a pochopiť, ako fungujú. To rovnako platí pre akýkoľvek podnik či organizáciu. Prvým krokom je pochopiť, že systém je vzájomne prepojená zbierka súčastí, ktoré nám pomáhajú dosiahnuť nejaký účel. 
 
Systém ako futbalové mužstvo 
Vezmime si futbal. Cieľom futbalového tímu je vyhrávať zápasy a popritom dodržiavať pravidlá hry. Hráči a ich tréner predstavujú súčasti systému, ktoré však dokážeme ľubovoľne meniť. Aj keď nahradíme niektorých hráčov, stále budeme mať futbalový tím skladajúci sa z jedenástich hráčov. Zmeňme prepojenia v systéme a dosah bude drastickejší. Môžeme hráčom napríklad dovoliť počas hry loptu chytiť do ruky, ale to nám už vznikne nová loptová hra. Zmeňme ich cieľ z víťazstva na iba samotnú zábavu a rovnako sa to odrazí na ihrisku či v štatistikách súťaže. A práve cieľom je zistiť, ako čo najefektívnejšie ovplyvniť správanie systému. Nesprávne definovaný cieľ v marketingu alebo podnikaní je často zdrojom neschopnosti dosiahnuť požadovaný účel systému. 
 
Ako správne porozumieť systému? 
Systémy svoj účel naplnia niekedy až po pár mesiacoch, rokoch či dokonca dekádach. Aby sme im lepšie porozumeli, musíme chápať tri jeho základné časové charakteristiky: kapitál, tok a cyklus spätnej väzby. Kapitál sú všetky merateľné súčasti systému. Vo futbalovom mužstve je kapitálom zručnosť hráčov a vedomie zručností svojich oponentov. Zvýšiť alebo znížiť kapitál vieme prostredníctvom toku. Ten predstavuje nákupy či predaje, nárasty a úpadky, vklady a výbery, no aj úspechy a pády. Zručnosti futbalistov porastú pri trénovaní alebo klesnú pri zranení. Celková zručnosť tímu sa môže zlepšiť alebo zhoršiť spolu s predajom alebo nákupom nových hráčov. Najlepší spôsob, ako porozumieť systému, je prirovnať ho k inštalatérstvu. Každá trúbka má svoj vlastný kohútik, ktorý môžeme zapnúť alebo vypnúť. Keď sa rozhodneme znížiť tok v jednej časti potrubia, automaticky to bude mať dosah na jeho ostatné časti. Tu prichádzajú na scénu cykly spätnej väzby.
 
Účinky spätnej väzby
Cykly spätnej väzby sú nepredvídateľné. Môže to vyzerať, že vedie k prítoku do kapitálu, ale môžu aj odštartovať udalosti, ktoré budú mať opačný efekt. Ak tvrdo pracujeme a dostávame za to veľa peňazí, vytvára to pozitívny tok na náš bankový účet. Z dlhodobého hľadiska však znakom spätnej väzby môže byť strata motivácie ďalej tvrdo pracovať alebo naopak, užívanie si nadobudnutých peňazí. 
 
Budovanie vplyvu 
Vplyv je miesto v systéme, keď daná akcia poháňa systém k naplneniu svojho účelu. Čo sa týka komunikačných systémov, marketéri a stratégovia ich berú ako správny obsah, správny čas a správne miesto na doručenie svojich posolstiev. Identifikácia miest vplyvu a aplikovanie správnych zmien kdekoľvek v systéme nemusia vyústiť do okamžitej akcie. Postupom času sa však systém pohne správnym a žiadaným smerom. Klasickým príkladom je príklad trhu s mobilnými telefónmi. Povedzme, že spoločnosť X vytvorila najviac technologicky prepracovaný smartfón. I keď má ich produkt konkurenčne navrch, chvíľu to trvá, kým trhový podiel spoločnosti odrazí tento prelom. To je zapríčinené hlavne dĺžkou mobilných kontraktov a neschopnosťou zmeniť operátorov bez značných stornovacích poplatkov.
 
Nájdite v sebe systémového mysliteľa
Najlepší spôsob, ako porozumieť fungovaniu systémov, je sadnúť si a pozerať sa. Systémy sú komplexné. Možno si myslíte, že ste skrotili ten vlastný, ale radšej sa uistite, že sa vyvíja a pokračujte vo vytváraní nových výziev, s ktorými je potrebné sa stretnúť. To je koniec koncov
zmyslom systémového myslenia.
 
 
Zdroj: globálne vydanie časopisu BLINK, MediaCom
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 17:56