StoryEditor

Nové pravidlo brainstormingu: kritizuj!

10.10.2013, 17:01
Poznáme základné pravidlá brainstormingu. Povedz všetko, čím šialenejší nápad tým lepšie, všetky nápady sú dobré, nekritizuj nápady druhých, ale stavaj na nich, hodnotiť sa bude až potom. Podľa mňa to ale nestačí. Je tu ešte jedno pravidlo: dávaj feedback.

Poznáme základné pravidlá brainstormingu. Povedz všetko, čím šialenejší nápad tým lepšie, všetky nápady sú dobré, nekritizuj nápady druhých, ale stavaj na nich, hodnotiť sa bude až potom. Podľa mňa to ale nestačí. Je tu ešte jedno pravidlo: dávaj feedback.

Základom brainstormingu je dôvera 

Dôvera je dôležitá, aby sa účastníci brainstormingu nebáli povedať všetko, čo im napadne. Musím veriť tomu, že ostatní moje nápady počúvajú a nemyslia si o nich, že su hlúpe. A keď si o mojich nápadoch myslia čokoľvek, tak si nemyslia o mne, že som hlupák. Lebo keď vidím, že niekto moje nápady hodnotí ako zlé, tak sa zaseknem a radšej hovorím len tie dobré nápady. A teda nebrainstromujem.  Preto súhlasím s tým, že nápady ani ľudí nesmieme na brainstormingu kritizovať.

Dôvera ale dovoľuje úprimnú kritiku

Kedy ste v živote boli najviac kreatívny? Pri rozhovore s dobrými kamošmi v krčme alebo s vašimi kolegami v zasadačke na brainstormingu? Ak ste ako ja, tak poviete, že s kamarátmi v krčme človek vymyslí tie najšialenejšie nápady. Je rozdiel v pive alebo v prostredí? Nie, rozdiel je v tom, že kamoš ti môže na tvoj nápad povedať čokoľvek, ale stále vieš, že to s tebou myslí dobre a že sa sa nemusíš báť mu niečo povedať. Preto máš dôveru pokračovať vo vymýšlaní nápadoch.

Nekritizuj človeka, ani jeho nápady, ale smerovanie brainstormingu

 

Raz som bol na prehliadke vo vyradenej bojovej lodi. Zaujímavé na bojovej lodi je, že kormidelník sedí vnútri v lodi a vôbec nevidí von (aby nebol ľahko zasiahnuteľný). Naviguje ho človek z mostíka. Keby nemal navigáciu, tak by nevedel ktorým smerom točiť kormidlo. Presne tak to funguje aj pri brainstormingu. Ak na svoje nápady nedostaneš feedback, nevieš, ktorým smerom ísť ďalej. Ak nikto nezareaguje, tak máš pocit, že sedíš na brainstormingu zbytočne. Keď niekoho svojim nápadom zabavíš, alebo povie: "daj viac", tak vieš, čo máš robiť :). Rovnako to funguje aj pri negatívnom feedbacku: "toto nie je ešte ono, poďme ďalej".

Dlho som to tak nerobil a keď sa mi zdalo, že nápady boli off topic alebo málo šialené, tak som len ticho stál a čakal, že sa sami zlepšia (pravidlá brainstormingu mi predsa zakázali kritizovať :). Ale prekvapivo, málokedy to zabralo. Preto som skúsil novú vec, už na brainstormingu dať krátky feedback, keď niečo nejde dobre. Napr. "skúsme ísť do niečoho väčšieho, toto je stále málo". A prekvapivo, ľudia sa nezasekli, ale vedeli, ako ďalej rozmýšlať.

 

Preto s vami chcem podeliť o moje nové pravidlá brainstormingu:

1. vytvorte atmosféru dôvery, kde je každý účastník prijatý a každý nápad je vítaný

2. dajte riešiť jasný problém a vysvetlite ho všetkým (na toto sa väčšinou zabúda)

3. keď sa vám zdá, že nápady idú zlým smerom, netvárte sa záhadne ale dajte úprimný (a zodpovedný) feedback

 

Tieto pravidlá nemusia byť úžasné a úplne správne. Ale teraz ich takto skúšam ja u nás v Triade a zdá sa mi, že to ide dobre :).

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
14. október 2024 12:13