Cannes Lions Festival 2022 - ilustračná fotografiaGetty Images for Cannes Lions
StoryEditor

Menej reklamy a viac inovácií či spoločenskej zodpovednosti

Medzinárodný festival kreativity Cannes Lions je viditeľne iný, ako bol doteraz. Píše Róbert Slovák.

Deň pred koncom festivalu si dovolím napísať, že je to festival iný. Inovácie, technológie, novinky tu boli vždy, teda najmä odkedy sa z festivalu reklamy stal festival kreativity. Ale, čoho je zásadne menej, sú konkrétne case studies kampaní, prezentácie ich procesu tvorby samotnými autormi z agentúr. Témy ako ekológia či práva žien tu nie sú žiadnou novinkou, zdá sa však, že medzi ocenenými prácami prevládajú nad klasickou komerčnou reklamou aj v iných kategóriách, ako sú pre ne určené. Vybral som tri práce, ktoré vidíme na pódiu, na ktorom sa odovzdávajú len zlaté Levy a Grand Prix najčastejšie.

Koža z ananásov

Umelú tkaninu nahrádzajúcu kožu vytvorili z listov ananásov. To, čo predtým končilo v smetiach, sa zrazu stalo vyhľadávaným artiklom výrobcov oblečenia a doplnkov z celého sveta. Jeden z lídrov predajcov ananásov na svete - Dole sa tak snaží prispieť zlepšeniu sveta aj v inej oblasti.

Koraly prosia o pomoc

Pomoc planéte, alebo teda aspoň volanie o ňu, prináša aj práca, ktorá vznikala niekoľko rokov. Nápis “Hope” vytvorený zo zachránených koralov je vraj jediné OOH viditeľné aj z vesmíru. Iniciátorom projektu bola značka potravy pre mačky - Sheba.

Ukradnuté exponáty

Snahe o zmenu sveta k lepšiemu sa nevyhlo ani múzeum v Londýne. Aplikácia, ktorá menila naratív opisu vystavených exponátov si odnáša jedno zlato za druhým. Ľudia z krajín, ktorých britskí dobyvatelia odniesli sochy či iné poklady, nahrali svoju verziu komentára k exponátom. Návštevníci tak získajú aj iný pohľad na vystavené diela. Kampaň Vice Media vraj vznikla v spolupráci so samotným múzeom.

Cannes Lions je ale stále brutálne inšpiratívny a plný rôznych pohľadov na riešenia problémov z celého sveta. Doslova. Odporúčam každému, kto sa chce v našej brandži naozaj posúvať. Poďte sem!

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 09:55