Organizácia Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila prípravu tradičnej neapolskej pizze na svoj zoznam svetového nehmotného kultúrneho dedičstva. Dnes to oznámil výbor UNESCO, ktorý rokoval v Južnej Kórei. Vyhovel tak Taliansku, ktoré argumentovalo, že príprava a pečenie pizze je súčasťou jeho kultúrnej a kulinárskej tradície.
"Víťazstvo!" napísal na twitteri taliansky minister poľnohospodárstva Maurizio Martina. Kampaň na zaradenie pizze do zoznamu viedol neapolský zväz jej pekárov od roku 2014. Na konci novembra podpísali petíciu na podporu žiadosti dva milióny ľudí.
Taliani v podkladoch uvádzajú, že umenie prípravy pizze po neapolsky sa vyvinulo už v 16. storočí. Cesto sa pečie v tehlovej rúre vyhrievanej drevom a má tenkú kôrku. Najznámejšia je Margherita (rajčiny, mozzarella, olej a bazalka).
Zoznam svetového nehmotného kultúrneho dedičstva vytváraný od roku 2003 má v súčasnosti 365 položiek. Neapolská pizza v ňom bude robiť spoločnosť napríklad španielskemu flamencu či indonézskej batike.