ilustračná snímka TASR/Radovan Stoklasa
StoryEditor

Hotelom a gastro prevádzkam dochádza trpezlivosť. Premiéra a vládu žiadajú o pomoc

15.12.2021, 14:10
Autor:
redred
Žiadajú o prehodnotenie opatrení na zvýšenie pomoci a čo najskoršie otvorenie gastro prevádzok a ostatných služieb cestovného ruchu.

Hotelom a gastro prevádzkam už dochádza trpezlivosť, pretože od vlády sa im stále nedostáva takej pomoci, akú potrebujeme, keďže sú povinne zatvorení. Nevedia, ako si majú plánovať poskytovanie služieb v odvetví cestovného ruchu, pretože opatrenia sa menia, sú chaotické a nepresné, čo im spôsobuje ďalšie straty.

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska sa v otvorenej výzve obracia na premiéra a vládu s tým, že prevádzky potrebujú vedieť najmä to, aký plán má po 9. januári 2022. Výzvu prinášame v plnom znení:

VÝZVA PREMIÉROVI A VLÁDE

Ani na opakované návrhy na zmiernenie negatívnych dopadov pre odvetvie cestovného ruchu a gastro prevádzky neprišla doteraz zo strany Vlády SR žiadna odpoveď.

Rastie nespokojnosť a zúfalosť podnikov, ktorá sa prejavuje aj tým, že prevádzky deklarujú plánované otvorenie, a to aj napriek zákazom a prijatým opatreniam. Opatrenia počas lockdownu vnímame ako neúčinné a ich komunikáciu verejnosti a podnikateľom za zmätočnú.

Podnikatelia v regiónoch, ktoré sú počas 3. vlny už viac ako 2 mesiace zatvorené, majú k dispozícii pomoc len za 80 % ceny práce zamestnancov. Zvyšné náklady musia znášať sami. Môžu požiadať o pomoc zo schémy pomoci de minimis pre cestovný ruch, no mnohé už tento limit vyčerpali.

Na tzv. veľkú pomoc majú čakať do konca januára. Do dnešného dňa nie je spustená pomoc s nájmami. Vyhovárať sa na potrebu schvaľovania schém Európskou komisiou nie je na mieste, keďže nie je známe, či Vláda SR využila príležitosť a presadzovala úpravy pravidiel poskytovania štátnej pomoci podľa Dočasného rámca EK.

Pomoc pre prevádzky najviac postihnuté pandémiou je v súčasnosti úplne nedostatočná. Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska stála vždy na strane dodržiavania zákonov, vyhlášok a pravidiel. V súčasnej situácii však chápeme a rozumieme zúfalstvu, v ktorom sa nachádza množstvo prevádzok a aj ich snahu o otvorenie.

Opakovane preto žiadame o prehodnotenie navrhovaných opatrení na zvýšenie intenzity pomoci a čo najskoršie otvorenie gastro prevádzok a ostatných služieb cestovného ruchu. Chceme skorú a jasnú odpoveď na to, aký plán má Vláda SR po 9. januári 2022 a čo čaká podnikateľov v cestovnom ruchu po tomto termíne.

 Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 08:15