StoryEditor

Aké dlhé by malo byť online video? Radia odborníci z ADMA (časť prvá)

12.02.2018, 10:11
Autor:
pzpz
Pozrite sa, ako to vidia experti z odboru.

Odborníkov z Asociácie digitálnych marketingových agentúr (ADMA) sme sa opýtali, aké dlhé by malo byť online video tak, aby si ho ľudia dopozerali a aby zároveň doručilo reklamné posolstvo. A ďalej sme sa pýtali, či sa dá sa v tomto čase doručiť kreatívne posolstvo? Prečítajte si, ako to vidia oni.

adma
Ján Papač
Strategist
TRIAD

NEEXISTUJE IDEÁLNA DĹŽKA ONLINE VIDEA

Nemyslím si, že existuje niečo ako ideálna dĺžka online videa. To je podobný nezmysel ako ideálna dĺžka filmu alebo skladby. Reklamné posolstvo môžete doručiť aj za šesť sekúnd (Bumper s témou akcelerácie od Audi), pričom už táto dĺžka vám môže zabezpečiť aj jeho zapamätateľnosť. Na druhej strane, bol som pri tom, keď sme vyrábali aj takmer 3-minútové online video (Šoko pre Uniqu), ktoré malo okrem iného skvelú dopozerateľnosť. Takže viem, že pravidlá ohľadne dĺžky rozhodne nie sú mandatórne. Vyhrali ste v momente, keď si poviete, že sa pri online videu nebudete obmedzovať jeho dĺžkou. To by totiž zabíjalo kreatívny proces a tiež ohýbalo ideálne doručovanie posolstva. Nejaká dĺžka videa z toho vypadne, nebojte sa. :)

PS
Peter Šebo
Founder & CDO
PS:Digital

POSOLSTVO SA MUSÍ OBJAVIŤ DO ŠIESTICH SEKÚND

Video môže byť akokoľvek dlhé, dôležité je, aby sa brand/posolstvo objavilo v prvých 3 – 6 sekundách. Ak je dobré, veľká časť ľudí ho dopozerá až do konca napriek úvodnému „odhaleniu“, že ide o reklamu. Ak nie je, nepomôže mu, že má 15 alebo 20 sekúnd a pack shot na konci... Určite, ale netreba od online videa čakať zázraky. Na prvé pozretie nedokáže ľudí zaujať, odkomunikovať celé posolstvo a ešte ich aj presvedčiť. To sa stáva skôr zriedkavo. Väčšinou si treba určiť, aký je jeden cieľ videa, a tomu prispôsobiť celú produkciu a nasadenie.

Archív Stratégie
Daniel Zaiček
Business development director
Performics

ZÁLEŽÍ NA CIELI A STRATÉGII KAMPANE

Ak optimalizujeme na zásah, tak 15- až 20-sekundové videá. Ak chceme využiť storytelling, tak je to kombinácia krátkych a dlhých videí. 30+ vs. 6-sekundové videá. Odpoveď preto nie je jednoznačná, skutočne záleží na cieli a stratégii kampane. Určite áno, máme množstvo príkladov, keď sa reklamné posolstvo doručilo aj v päťsekundovom videu (napríklad kampaň na AUDI R8). Je to otázka kombinácie šikovnosti produkcie/ kreatívy a vlastností produktu. Pri službách je to asi o dlhších videách.

archív
Peter Šurín
Strategy director
Elite Solutions

AKÁ MÁ BYŤ KREATÍVA, ABY ĽUDIA VIDEO DOPOZERALI DO KONCA

Otázka by mala byť iná – aká má byť kreatíva, aby si diváci video dopozerali do konca? Ľudia zvládnu aj niekoľkominútové filmy, ale musia byť zaujímavé. Kvalitný príbeh, dynamický dej od začiatku, nejaké to tajomno, vizuálne spracovanie – na smartfóne a v jednej osobe to pravdepodobne nedokážete. Nepotrebujeme, aby si ľudia dopozerali video do konca. Reklamné posolstvo aj značka môžu byť komunikované kdekoľvek, v prípade dobrej značky pokojne aj v prvej scéne videa. Ak rozmýšľate nad tým, ako dostať ľudí k zhliadnutiu packshotu, tak radšej videá ani nerobte. Aj tak ich tam nedostanete.

Digiline
Miroslav Čupka
Performance špecialista
Digiline

ZNAČKU JE POTREBNÉ KOMUNIKOVAŤ V PRVEJ POLOVICI VIDEA

Záleží, na akej sieti. Na Facebooku by to podľa mňa malo byť do desiatich sekúnd, maximálne 15 sekúnd, keďže tam je používateľ nastavený na scrollovanie a konzumovanie obsahu, ktorý ho zaujíma. Pri YouTube je skvelý šesťsekundový formát Bumper, ktorý je nepreskočiteľný a za šesť sekúnd dokáže odovzdať message. Čo sa klasického pre-rollu týka, tam je to voľnejšie a používateľ je nastavený na pozeranie videí. Odporúčal by som maximálne 30 sekúnd, teda to okno, ktoré ponúka YouTube bezplatne, využiť na maximum. Myslím si, že za tento čas sa určite dá doručiť posolstvo. Celkovo v online je dôležité, aby sme komunikovali značku a samotný message v prvej polovici videa, a keby sa náhodou stalo, že by na celý odkaz nebol priestor, stále sa dá video rozdeliť na viac častí a púšťať ho ako príbeh. Alebo pustiť dlhšie video a pripomínať sa remarketingovo s kratšími videami obsahujúcimi rozkúskovaný message.

Riesenia.com
Tomáš Novák
Foto/Video Producer
RIESENIA.com

UŽ PRI TVORBE BRIEFU PRE VIDEO JE POTREBNÉ ROZMÝŠĽAŤ NAD KANÁLMI

Závisí od platformy, pre ktorú je video určené, ale dobrý príbeh je to, čo dokáže zaujať zakaždým, bez ohľadu na samotnú dĺžku videa. Každý kanál má svoje špecifiká, a teda aj iné možnosti. Už pri tvorbe briefu pre video je potrebné rozmýšľať nad kanálmi, na ktorých bude umiestnené. Samotné kampaňové video môže mať dĺžku aj 30+ sekúnd – čo je dostatočný priestor na vytvorenie príbehu, odprezentovanie produktu a branding. Spomeniem najpopulárnejšie online kanály. Na Youtube môžeme kampaňové video alebo nznačku podporiť sériou krátkych šesťsekundových videí. Tie by mali tvoriť s „hlavným“ videom ucelený koncept, ale nemali by byť len jeho skrátenou verziou. Špecifiká Facebooku sú iný formát (vhodnejší je 1:1) a prehrávanie bez zvuku – samozrejmosťou sú titulky. Populárnejším sa stáva aj Live video, kde nie je dôležitá dĺžka, ale skôr moment prekvapenia. Dajme divákovi možnosť rozhodovať, alebo ho inak zapojme do diania, a on sa nám odmení aktivitou a sledovaním. Na Instagrame vieme okrem 60-sekundových videí využiť aj priestor v Instastories (jedno video má priestor 15 sekúnd), ktoré sú aktuálne sledovanejšie ako feed. Doručiť posolstvo sa dá za taký čas, ale netreba sa spoliehať len na jeden kanál (YouTube, Facebook, Instagram, TV...), no navzájom ich poprepájať. Ak je video dlhšie, nenechávajme si zobrazenie samotného produktu či značky na záver, môže sa stať, že sa k divákovi ani nedostane.

01 - Modified: 2024-03-04 08:48:09 - Feat.: - Title: Študenti chcú pracovať v reklame, majú z nej ale obavy. Čakajú plat až do 2-tisíc eur 02 - Modified: 2023-12-11 13:21:38 - Feat.: - Title: Iniciatíva Férového tendra: Férovosť šetrí čas aj peniaze 03 - Modified: 2023-10-09 15:44:26 - Feat.: - Title: Vlado Cintula: Musíme hľadať spôsoby, ako dať klientovi väčšiu pridanú hodnotu 04 - Modified: 2023-04-04 08:19:11 - Feat.: - Title: Najväčšie problémy digitálnych agentúr: Nedostatok ľudí, tendre a hodinové sadzby 05 - Modified: 2022-11-28 07:16:54 - Feat.: - Title: Na online nákupy minú Európania priemerne 340 eur mesačne
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 04:59