StoryEditor

Ozeta podľahla folklórnemu trendu. Predstavila rýdzo slovenskú limitovanú edíciu

21.03.2018, 17:02
Autor:
TSTS
Pozrite si aj fakty, ktoré prezradila značka o Slovákoch.

Slovensko podľa spoločnosti Ozeta momentálne žije folklórnym trendom. Tradičná slovenská značka sa snaží kráčať s dobou a preto sa rozhodla spolupracovať s modrotlačiarom Matejom Rabadom.

Edícia je určená pre pánov a ich synov, synovcov a pod. V krásnom drevenom balení v nej nájdete vreckovku, pánsku kravatu, pánskeho motýlika a chlapčenského motýlika.

Ozeta

Spojenie víťazov Zlatej Fatimy 2017

Počiatky idey spolupráce na unikátnej limitovanej edícii siahajú na medzinárodnú odevnú výstavu Trenčín Mesto Módy 2017, kde Ozeta aj Matej Rabada získali ocenenie Zlatá Fatima. Ozeta v kategórii pánsky odev a Matej Rabada v kategórii hand made výrobca roka.

Výsledkom je ručne a v každom kroku na Slovensku vyrábaná kolekcia. “Myšlienka spojenia ma absolútne nadchla, okrem iného aj pre presah modrotlače do pánskej módy,” povedal modrotlačiar Matej Rabada, “Modrotlač bola totiž v minulosti charakteristická pre dámsku módu a interiérové doplnky.”

Kolekcia je ručnou prácou

Výroba plátna trvala približne 2 týždne, nasledovalo šitie, ktoré bolo v kompetencii snúbenice Mateja Rabadu, textilnej dizajnérky Veroniky Galášovej. “Vreckovky sú na ušitie pomerne jednoduché,” povedala Veronika, “avšak motýlik a kravata sú časovo náročné. Tak napríklad ušitie jednej kravaty trvá niečo cez dve hodiny: najprv je potrebné dopasovať vzor do strihu, vystrihnutý diel vystužiť, prišiť podšívku, zošiť to, prevrátiť naruby, zažehliť a na záver ručne prišiť štítok tak, aby nebol viditeľný šev.”

Ozeta

​Zaujímavá je aj samotná výroba plátna, kde príprava 10 metrov so šírkou 140 cm trvá približne 8 hodín. Samotná tlač totiž zaberie 3 hodiny, plátno zreje 3 - 14 dní, v závislosti od vzoru, farbenie trvá 1,5 hodiny a prepieranie vo vode a kyseline ďalších 3,5 hodiny. Z týchto 10 metrov je následne možné vyrobiť približne 100 motýlikov. Ušitie motýlika trvá približne 1 hodinu.

Na výrobu limitovanej edície bol vybraný vzor z depozitu Oravského múzea, pôvod ktorého siaha do roka 1860.

Slovenská výroba nielen pre Slovákov

Tradičná slovenská značka má na Slovensku nielen sieť 24 predajní, ale priamo aj výrobný závod, v Topoľčanoch. Produkty tak na Slovensku nielen predáva, ale aj šije. Až približne 60 % tejto slovenskej výroby je pritom určenej na export do zahraničia. “Asi najznámejším zahraničným zákazníkom je letisko SCHIPHOL v Amsterdame, kde všetok obslužný personál nosí pracovný odev zo Slovenska,” povedal Miloš Hrbatý, “Ďalších významných obchodných partnerov máme v Škandinávii, Beneluxe, Nemecku, Rakúsku, Rusku, atď.” Generálny riaditeľ dodal, že v zahraničí na slovenskej výrobe oceňujú najmä kvalitu šitia a vhodnú voľbu materiálov, ktorá zaručuje nielen eleganciu, ale aj komfort nosenia.

Fakty o Ozete a o slovenských zákazníkoch

  • predaj oblekov narástol medziročne (2016 vs. 2017) o 14 %
  • priemerný Slovák má záujem o oblek v hodnote do 250 eur
  • viac ako 50 % Slovákov preferuje modrú farbu obleku
  • vo výbere medzi kravatou a motýlikom na Slovensku stále prevládajú kravaty s podielom 65 %, motýliky ale zaznamenali medziročný nárast predaja až o 25 %
  • každá tretia predaná košeľa je čisto biela
  • v roku 2017 bolo vo výrobnom závode v Topoľčanoch ušitých 6 000 kabátov, 68 000 sák, 74 000 nohavíc a 11 000 viest, z toho vyše 60 % bolo určených na export
  • za hodinu v Topoľčanoch vyrobia približne 16 sák či 16 nohavíc

01 - Modified: 2020-05-14 08:05:25 - Feat.: - Title: Ozeta opäť podľahla folklóru. Inšpirovala sa dizajnom súboru SĽUK 02 - Modified: 2018-09-07 10:01:52 - Feat.: - Title: Marek Hamšík má vlastnú edíciu obleku 03 - Modified: 2016-11-22 11:02:47 - Feat.: - Title: Ozeta má reklamu so Škodou Superb
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 15:11