selfieDreamstime
StoryEditor

Pri fotení selfie zahynulo vo svete už 259 ľudí. Väčšinu tvoria ľudia do 30 rokov

04.10.2018, 06:57
Autor:
ČTKČTK
V máji v Indii sa jeden muž pokúšal urobiť snímku so zraneným medveďom, šelma ho ale roztrhala.

Pri robení selfie zahynulo na celom svete za uplynulých šesť rokov vyše 250 ľudí, z toho najviac v Indii, Rusku, Spojených štátoch a Pakistane. Vyplýva to podľa amerického denníka The Washington Post (WP) z výskumu vedcov z Celoindického inštitútu lekárskych vied v Dillí.

Vedci podľa WP analyzovali články v médiách o tragických nehodách spojených s vyhotovením fotografických autoportrétov v období od októbra 2011 do novembra 2017. Zistili, že najčastejšou príčinou 259 úmrtí bolo utopenie. Po ňom nasledovali dopravné nehody, napríklad pri fotení s prichádzajúcim vlakom, a pády z výšok. K ďalším príčinám patrili útoky zvierat, postrelenie a zasiahnutie elektrickým prúdom.

"Keď budete stáť na okraji malebného útesu alebo na vrchole vodopádu, dajte si pozor, keď budete fotiť rýchlu selfie. Mohla by to byť posledná vec, ktorú v živote urobíte," poznamenalo WP.

Podľa vedúceho štúdie Agama Bansal stojí za podobnými incidentmi mnohokrát snaha získať čo najlepší záber. "Keď len stojíte a fotíte sa napríklad s nejakou celebritou alebo podobne, nič sa stať nemôže. Ale keď fotíte a riskujete pri tom, môže byť robenie selfie nebezpečnou činnosťou," uviedol Bansal. Zvlášť znepokojujúce je podľa neho, že pri robení selfie umierajú predovšetkým mladí ľudia. Osemdesiat päť percent obetí v sledovanom období tvorili osoby vo veku od desať do 30 rokov. Skutočný počet úmrtí spojených so selfie snímkou môže byť podľa Bansala dokonca vyšší ako spomínaných 259, pretože nie všetky také nešťastia zrejme boli zdokumentované.

Aj tento rok už bolo zaznamenaných niekoľko smrteľných nehôd pri fotení selfie. V máji v Indii sa jeden muž pokúšal urobiť snímku so zraneným medveďom, šelma ho ale roztrhala. Minulý mesiac v Spojených štátoch spadol izraelský turista zo skaly v Yosemitskom národnom parku, keď sa snažil odfotiť sa s vodopádom.

Riešením by podľa Bansala mohol byť zákaz selfie v rizikových zónach, ako sú napríklad vrcholy hôr alebo strechy výškových budov. Takéto opatrenia už v roku 2016 zaviedla po sérii úmrtí pri fotení autoportrétov indická Bombaj.

Výsledky štúdie zverejnili vedci v odbornom časopise Journal of Family Medicine and Primary Care.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 19:39