StoryEditor

Podceňovať bezpečnosť je nebezpečné

11.10.2018, 14:50
Autor:
hrnhrn
Téme bezpečnosti podujatí na Slovensku sa bude venovať platforma EventExpress BTL komunikačnej asociácie.

Život okolo nás je plný rôznych kultúrnych a športových podujatí, eventov a akcií. Usporadúvajú ich obce a mestá, firmy, ale aj skupiny nadšencov. Kým sa však niečo zásadné nestane, nikto si neuvedomí, aké veľké riziko predstavuje podcenenie bezpečnosti. Vedia organizátori podujatí, ako by mala byť zaistená bezpečnosť návštevníkov? Kto za ňu nesie zodpovednosť a aká je náplň práce eventového manažéra z pohľadu bezpečnosti?

Na tieto otázky prinesie odpovede ďalší workshop zo série EventExpress, ktorý pripravila BTL komunikačná asociácia združujúca agentúry zaoberajúce sa organizovaním eventov. O svoje skúsenosti sa na ňom s účastníkmi podelia traja spíkri, ktorí sa otázke bezpečnosti venujú hĺbkovo a  s organizovaním podujatí majú veľké skúsenosti.

„EventExpress je platforma, ktorú sme uviedli do života tento rok a slúži na informovanie, vzdelávanie a zdieľanie informácií medzi členov BTL asociácie. Doteraz bola uzavretá len pre našich členov, lebo riešila témy, ktoré boli primárne určené pre nich. Tentokrát sme sa rozhodli, že téma bezpečnosti na podujatiach je natoľko obsiahla, že by mohla zaujímať aj profesionálov mimo BTLky, či už klientov alebo rôzne agentúry, ktoré sa čiastkovo, alebo naplno venujú eventom.“ hovorí prezident asociácie Tomáš Ručkay.

Prečo sa ste si zvolili práve tému bezpečnosti?

Téma ohrozenia v rôznych podobách je tu neustále, problém však je, že bezpečnosť začne veľa zodpovedných riešiť a uvedomovať si až v momente, kedy sa stane nešťastie. Pri bezpečnosti ako takej je však oveľa dôležitejšie byť pripravený. Zároveň sme sa chceli na tému pozrieť aj z pohľadu verejných podujatí, keďže tých sa organizuje čoraz viac. Či už sú to rôzne festivaly počas leta alebo mestské aktivity typu Biela noc, kam prichádza veľké množstvo ľudí, o ktorých bezpečnosť sa treba postarať rovnako dobre ako na firemných akciách. Tiež sa blížia napríklad majstrovstvá sveta v hokeji, čo je veľká téma v rámci celého Slovenska a dôraz na bezpečnosť je tu o to dôležitejšia, že je to prezentácia celej krajiny.

Sú podujatia na Slovensku dostatočne zabezpečené?

Nemôžem povedať, že by organizátori ktoréhokoľvek eventu podceňovali situáciu, ale na druhej strane si myslím, že informovanosť ľudí o tom, ako by mala byť zaistená bezpečnosť a čo všetko z toho vyplýva, je stále nízka, nielen na strane agentúr, ale aj na strane ich klientov. Samozrejme, je to ďalší finančný náklad, ktorý každé podujatie musí zniesť a pokiaľ sa niečo zásadné nestane, nikto si neuvedomí, akým veľkým rizikom je podcenenie bezpečnosti. Dnes však už máme niekoľko podujatí, ktoré by sme mohli nazvať výkladnou skriňou toho, ako by sa mala bezpečnosť na verejných podujatiach robiť. Aj preto sme sa rozhodli pre edukatívnu formu s prípadovými štúdiami, kde spíkri porovnajú, čo sa na podujatí robilo a čo sa malo robiť malo. Myslím si, že po skúsenostiach z predošlých rokov je najväčším z benchmarkov práve festival Pohoda. Sme preto radi, že jedným zo spíkrov bude aj jeho organizátor Michal Kaščák. 

Čo sa zmenilo po nešťastí na Pohode? (v roku 2009 silná búrka zhodila počas koncertu stan, v ktorom boli stovky ľudí, pričom dvaja mladí ľudia zahynuli, pozn. red.)
Nie som ten, kto by mohol hovoriť čo všetko sa zmenilo, na to je Michal Kaščák ten najpovolanejší, ale z pohľadu agentúry, ktorá na Pohode každoročne realizuje aktivity si myslím, že bezpečnosť účastníkov sa stala témou číslo jedna, čo sa odzrkadlilo aj v nárokoch Pohody smerom k agentúram. Zároveň mala takáto udalosť zásadný vplyv na všetkých v segmente, organizátorov, promotérov, klientov, ktorí sú oveľa opatrnejší a niektorí z nich dnes idú v bezpečnosti nad rámec zákona.

Koho môžeme teda na Event Expresse vidieť?

Ako som už spomínal, účasť prisľúbil Michal Kaščák, ktorý uvedie, ako sa s otázkou bezpečnosti vysporiadala Pohoda v praktickej rovine. Druhým spíkrom je Martin Královič z agentúry PS Events, ktorý sa téme bezpečnosti venuje hĺbkovo. Martin vyštudoval odbor Crowd Safety Management vo Veľkej Británii a porozpráva o tom, ako sa vyvíja bezpečnosť na slovenských eventoch. Prinesie príklady z využitia prenosného Control roomu na festivale Uprising, festivale Biela noc, či na protestoch Za Slušné Slovensko. Tretím spíkrom je Milan Kováčik z agentúry Promoland, ktorý sa venuje najmä téme úloh a zodpovednosti eventového manažéra. Obidvaja prednášali aj na konferenciách o bezpečnosti v Českej republike.

BTLka

01 - Modified: 2021-09-27 15:54:53 - Feat.: - Title: Eventy budú v budúcnosti vyzerať inak ako pred koronou, hovorí Tomáš Ručkay, prezident asociácie eventových agentúr 02 - Modified: 2021-06-01 17:34:25 - Feat.: - Title: Päť kľúčových trendov pre budúce eventy 03 - Modified: 2021-03-11 06:36:06 - Feat.: - Title: Online event nenahradí živé podujatie. No môže byť výnimočným zážitkom 04 - Modified: 2021-01-28 08:00:41 - Feat.: - Title: Slovenská eventová agentúra má Grand Prix. Najvyššie ocenenie získala v medzinárodnej konkurencii 05 - Modified: 2020-12-18 14:32:32 - Feat.: - Title: Slovenská agentúra Creative PRO získala dvoch eventových "oscarov"
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
02. máj 2024 08:26