StoryEditor

Slováci vytvorili prvého Checkbota. Pomáha odhaliť falošné správy

21.03.2019, 11:18
Autor:
TSTS
Môže ho využiť prakticky ktokoľvek z 2,7 milióna Slovákov na Facebooku.

Neoverené informácie, nálepkovanie nepriateľov, falošné fotky, strašenie či chýbajúci autor. To sú časté manipulácie dezinformačných webov. Pomôcť odhaliť ich má prvý facebookový chatbot menom Checkbot. Vytvorili ho Slováci, ktorí dlhodobo bojujú s falošnými správami a manipuláciami na webe. 

“Viac ako polovica ľudí na Slovensku verí konšpiračným teóriám, čo je najviac spomedzi krajín V4. Mnohé z nich sa šíria práve Facebookom, ktorý proti tomu robí žalostne málo. Rozhodli sme sa s tým niečo robiť sami. Keď sa Facebook nevie opraviť sám, tak ho chceme opraviť my,” hovorí Peter Jančárik z agentúry Seesame, ktorá prišla s myšlienkou chatbota odhaľujúceho nezmysly na internete.

Checkbot má pomôcť mladším aj starším

Chatbot dostal meno Checkbot. Časť nezmyslov dokáže odhaliť sám, v iných používateľa navedie, aby na manipulácie prišiel on. Checkbot sídli na facebookovej stránke facebook.com/CheckbotSK alebo sa k nemu dá prekliknúť z webu www.checkbot.sk. Na webe ľudia nájdu aj príklady najčastejších manipulácií.

Checkbota môže využiť prakticky ktokoľvek z 2,7 milióna Slovákov na Facebooku. “Rozpráva tak, aby mu rozumeli aj starší ľudia, ktorí sú častou obeťou hoaxov a dezinformácií,” vysvetľuje P. Jančárik.

Checkbot ako kyborg

Okrem chatovacieho algoritmu dokáže Checkbot pod vedením človeka aktívne vstupovať do diskusií. “Zameriame sa najmä na diskusie pod článkami z dezinformačných webov, kde sa šíria nezmysly a nenávisť,” dodáva Tomáš Kriššák z Nadácie otvorenej spoločnosti, ktorý je členom autorského tímu Checkbota. “Jeho poslaním bude vysvetľovať a nepriamo aj motivovať ľudí, aby si na Checkbota klikli a začali s ním konverzáciu. V Checkbotovi sa tak spája počítačový algoritmus s ľudskou inteligenciou a empatiou.”

Experiment na export

Autori Checkbota plánuju koncept preniesť aj do ďalších krajín. “Je to experiment, ktorý, keď sa osvedčí, je pomerne ľahko prenositeľný do zahraničia. Prvou voľbou je Česko, keďže databáza Konšpirátorov pokrýva aj české dezinformačné weby,” hovorí P. Jančárik a dodáva, že už bežia rokovania s českými organizáciami, ktoré by si Checkbota “adoptovali”.

Checkbota podporujú firmy aj neziskovky

V autorskom tíme Checkbota sú okrem P. Jančárika a T. Kriššáka aj aktivista a učiteľ Juraj Smatana. Tí sú zároveň členmi projektu Konšpirátori.sk, ktorý chráni inzerentov pred spojením s pochybnými webmi. Vývoj chatbota konzultovali a pripomienkovali novinár Filip Struhárik z Denníka N a odborník na dezinformačnú a extrémistickú scénu Daniel Milo z GLOBSEC Policy Institute. Bota technologicky vyvinula slovenská firma Touch4IT.

Vývoj bota bol financovaný z grantov Veľvyslanectva USA v SR, Nadácie ESET a Telekomu. Projekt podporuje aj Nadácia otvorenej spoločnosti a veľvyslanectvá Kanady a Holandského kráľovstva.

“Sme radi, že Checkbota podporujú viaceré organizácie, ktoré si uvedomujú problém šírenia falošných správ. Aj keď je nám jasné, že zoznam partnerov prinesie botovi publicitu aj na dezinformačných weboch. Vážime si, že do toho išli s nami,” dodáva P. Jančárik.

Ako funguje Checkbot

Postup overovania

  1. Keď používateľ začne komunikáciu s Checkbotom na facebook.com/CheckbotSK alebo m.me/CheckbotSK, bot sa mu v prvom kroku pozdraví a vypýta si webový link s článkom na kontrolu.
  2. Pozrie sa, či sa daná stránka nachádza na zozname Konšpirátori.sk. Ak sa na ňom nachádza, upozorní používateľa, aby zvýšil pozornosť a zistil si viac o tom, prečo na zozname je.
  3. Bot si následne na pozadí zadaný link otvorí a pozrie sa, či sa v článku alebo jeho okolí nachádzajú slovné spojenia, ktoré dezinformačné weby často používajú na nálepkovanie svojich oponentov (napr. homolobby, slniečkar alebo neoliberálny fašista).
  4. Bot si tiež overí obrázok, ktorý je v článku použitý. Na pozadí ho skontroluje cez službu Google Image Search, či nebol použitý v inom kontexte alebo na inom dezinformačnom webe.
  5. V ďalšom kroku Checkbot prevedie používateľa cez otázky, pomocou ktorých používateľ sám odhalí prípadné ďalšie manipulácie. Bot sa ho opýta, či je známy autor článku, či daný článok vyvoláva strach, podnecuje nenávisť alebo nedáva priestor na vyjadrenie protistrane.
  6. V závere Checkbot zosumarizuje zistené problémy a pošle gifko za odmenu. Vyzve používateľa na zaslanie ďalšieho linku na podozrivý web alebo navrhne používateľovi aby do četu s botom pozval kamaráta.
  7. Bot tiež dokáže posielať správy používateľom, ktorí s ním v minulosti četovali. Autori Checkbota chcú takto používateľom preventívne posielať notifikácie v čase, keď sa sociálnymi médiami šíri nejaká hlúposť. Ak si ich používateľ neželá dostávať, stačí zmazať čet s Checkbotom.

01 - Modified: 2020-10-30 08:38:37 - Feat.: - Title: Chatbot pomáha odhaľovať nezmysly na internete. Do diskusií sa zapája na Facebooku či Zoome
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 14:44