HN/Alžbeta Pňačeková
StoryEditor

Značka Budiš stúpila vedľa. Na novej etikete má slová hymny, ktorú "preslávil" Hitler

30.04.2019, 13:36
Autor:
(pš)(pš)
Návrh vznikol pri príležitosti blížiacich sa MS v hokeji. Značka aj autori kampane sa ospravedlňujú, etiketu sťahujú

Mnohé značky reagujú na blížiace sa MS v hokeji a svoje produkty spájajú s ľadovým športom. Podobne tak urobila aj značka Budiš.

Na trh uviedla ľadovú edíciu minerálok so špeciálnymi etiketami krajín, ktoré sú zapojené v MS hokeji 2019. Každá krajina má nielen svojho fanúšika, ale aj typický pokrik.

Značka takto chce predstaviť nielen krajiny, ale aj ich typický športový pokrik. Jedna etiketa sa im ale nevydarila. Ide o etiketu venovanú Nemcom, kde je okrem fanúšika nápis: Deutschland, Deutschland über alles. A práve tento nápis je nešťastným krokom vedľa značky Budiš.

Ide totiž o úvod hymny, ktorú si prisvojilo nacistické Nemecko, kedy sa hymna hrala práve s týmito slovami. Za návrhom etikety stojí agentúra Wiktor Leo Burnett. Tá sa za použitie tohto slovného spojenia ospravedlňuje.

Úmyslom reklamnej kampane bolo priblížiť spotrebiteľom športové pokriky v rôznych svetových jazykoch, pričom reklamná agentúra si neuvedomila možné prepojenie tohto slovného spojenia s odvrátenou stránkou nemeckej histórie,  znie oficiálne vyjadrenie agentúry.

Za vzniknutú situáciu sa ospravedlňuje aj samotná značka Budiš: "Sme si plne vedomí toho, že neznalosť nás neospravedlňuje a preto za vzniknutú situáciu preberáme plnú zodpovednosť," píše sa v oficiálnom vyjadrení Budiš-u. "V snahe o nápravu sme stiahli zo skladu všetky etikety s predstaviteľom Nemecka."

Pozrite si aj ďalšie etikety z limitovanej "ľadovej" série minerálok.

Deutschland, Deutschland über alles in der Welt, takto znela kedysi prvá strofa nemeckej hymny, ktorá v preklade znamená: Nemecko, Nemecko nad všetkými na svete. Nacistická propaganda si tieto slová prisvojila, a preto zostali späté s Treťou ríšou. Po vojne toto slovné spojenie nahradilo iné: Einigkeit und Recht und Freiheit  Für das deutsche Vaterland! - Jednota, právo a sloboda nemeckej vlasti!

​Nie je to prvýkrát, kedy sa takto nevhodne použila hymna z čias hitlerovského režimu. Napríklad pred dvoma rokmi, počas fedcupového stretnutia USA - Nemecko na Havaji,  ju usporiadatelia zahrali nemeckým tenistkám. Médiá tento čin označili za totálne fiasko a neznalosť histórie.

  

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 05:06