iStock
StoryEditor

Podstatné výhody novej generácie Wi-Fi 6 nie sú o rýchlosti

02.09.2019, 14:20
Autor:
TSTS
Aj veľký počet súčasne komunikujúcich zariadení dostane primeranú konektivitu.

Dopyt po pripojení 24 hodín denne, 7 dní v týždni neustále stúpa. V kancelárii si masy osvojili mobilné zariadenia, tablety, notebooky a ďalšie a zamestnanci očakávajú, že budú môcť pracovať kedykoľvek a kdekoľvek. Prístup k internetu sa zmenil z užitočného nástroja, na nevyhnutnú súčasť práce aj osobného života.

Wi-Fi prítomné v každej oblasti nášho života - s viac ako 9 miliardami zariadeniami na celom svete a ich každoročným predpokladaným nárastom o ďalšie 3 miliardy. Keďže sa už pomaly každým dňom zavádzajú nové technológie a inovačné riešenia, väčšina výrobcov Wi-Fi na trh prichádza s prístupovými bodmi na Wi-Fi už s podporou nového štandardu.

Podstatné výhody nie sú o rýchlosti

Wi-Fi 6 alebo 802.11ax je najnovší štandard bezdrôtových lokálnych sietí WLAN, ktorý prináša zvýšenie efektivity využitia prenosového kanála pomocou technológie OFDMA dlhodobo využívanej v mobilných sieťach. Tam, kde sa predchádzajúce generácie Wi-Fi zameriavali na zvyšovanie prenosových rýchlostí jednotlivých zariadení, je Wi-Fi 6 (označovaná aj HE – High Efficiency), navrhnutá tak, aby okrem zvýšenia prenosových rýchlostí priniesla aj efektívnejšie využitie kanála viacerými klientskými zariadeniami a znížila zahltenie pri ich prístupe k prenosovému médiu.

V praxi to znamená, že aj veľký počet súčasne komunikujúcich zariadení dostane primeranú konektivitu. Zlepší sa najmä dátová priepustnosť v oblastiach s vysokou hustotou klientských zariadení - v bytových domoch, kancelárskych budovách, na letiskách, konferenciách a podobne. V sieťach postavených čisto na Wi-Fi 6 technológii dôjde v porovnaní s Wi-Fi 5 (802.11ac) až k štvornásobnému zvýšeniu priepustnosti.

Čo treba vedieť pri kúpe WIFI 6

Wi-Fi 6 je ďalším kúskom, ktorý zapadá do evolučnej skladačky bezdrôtových sietí. Keď firmy premýšľajú nad kúpou Wi-Fi 6, je dôležité pochopiť, ktoré komponenty sú užitočné a ktoré nie.

Wi-Fi 6 má reálny potenciál pozitívne ovplyvniť nielen siete s vysokou hustotou, ale všetky siete a organizácie. Oproti Wi-Fi 5 prináša spätnú kompatibilitu aj so zariadeniami operujúcimi v pásme 2,4 GHz. Najväčší prínos však bude mať rozhodne pre prostredia postavené čisto na novom štandarde,“ uvádza Veronika Marasová, System Engineer spoločnosti Veracomp.

Kedy upgradovať na Wi-Fi 6?

  • Ak prevádzkujete bezdrôtové siete s vysokou hustotou klientských zariadení a máte kontrolu aj nad ich obmenou a plánujete v blízkej dobe nákup Wi-Fi 6 zariadení.
  • V prípade, že vaše bezdrôtové siete prevádzkujete na štandardoch 802.11a/b/g/n, alebo vaša 802.11ac sieť dovŕšila EoL/EoS (End of Life, End of Support).
  • Ak máte rozpočet ktorý potrebujete minúť a chcete sa pripraviť na príchod Wi-Fi 6 klientských zariadení očakávaný koncom 2020.

 Podniky by mali pri nákupe skorých riešení 802.11ax venovať zvýšenú pozornosť zabezpečeniu ochrany investícií. Sieťové výrobky, ktoré sa v súčasnosti vyrábajú, sú založené na tom, čo výrobcovia veria, že bude odrážať ratifikovanú normu. Najlepšie je zabezpečiť, aby produkty uvádzali stav „Wi-Fi 6 alebo certifikovaný“. Ak vidíte „kompatibilný“, nemusím platiť, že produkty sú certifikované alianciou Wi-Fi“, hovorí Perry Correll, Director of Product Marketing, Extreme Networks. 

Ratifikácia normy 802.11ax sa očakáva začiatkom roku 2020. Presné načasovanie je však stále neisté. Je dôležité poznamenať, že najvýznamnejšie zmeny sa nachádzajú v prvých pozmeňovacích návrhoch.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 00:07