StoryEditor

Potrebujeme, aby sa ľudia prestali báť vzoprieť extrémizmu

29.02.2020, 08:11
Autor:
(pš)(pš)
Andrea Cocherová o dôvodoch vzniku iniciatívy Nie v našej krajine.

Pred voľbami vzniklo na Slovensku niekoľko nových iniciatív. Jednou z nich je iniciatíva Nie v našej krajine. Stojí za ňou Andrea Cocherová. A prečo vznikla?  „Dlhodobejšie som vnímala to, ako sa na Slovensku šíri extrémizmus,“ vysvetľuje zakladateľka iniciatívy. „Vnímam a som celkom vydesená z toho, ako sa plíživým spôsobom presadzuje navôkol totalitná ideológia a do našich životov sa zakrádajú prvky fašizmu. A vnímala som aj to, že ľudia na Slovensku začínajú mať strach.“ Andrea dlho rozmýšľala nad tým, ako by vedela pomôcť, nakoniec sa rozhodla pre založenie iniciatívy Nie v našej krajine.

Najlepší symbol pre začiatok - odznak

Cocherová sa netají tým, že túto myšlienku jej tak trochu vnukla banskobystrická iniciatíva Nie v našom meste, ktorá už od roku 2013 bojuje proti extrémizmu. „Povedala som si, že Slovensko potrebuje, aby sa ľudia ozvali, už nielen v mene jednotlivých miest, ale aj v mene celej krajiny. Každá aktivita, aj tá najmenšia, namierená proti extrémizmu, rasizmu a nenávisti je zároveň odkazom, že sa nesmieme báť,” myslí si iniciátorka iniciatívy Nie v našej krajine.

Zároveň sa nebráni spolupráci  s ďalšími iniciatívami podobného zamerania, čo naopak vníma ako veľmi prospešné. Iniciatívu sa rozhodla zviditeľniť prostredníctvom odznakov, ktoré jasne hovoria o jej odkaze: okrem sloganu Nie v našej krajine je ústredným symbolom odznaku preškrtnutý hákový kríž. „Kabát či tričko je priestor, kde môžu odvážni a odhodlaní ľudia svojím hlasom v podobe odznaku bojovať proti fašizmu a strachu pred ním. Každý deň a všade,“ myslí si Cocherová.

Facebook Nie v našej krajine

Pár ľudí a odhodlanie

Momentálne je na Slovensku viac ako 150 tisíc odznakov. „Áno, aj za krátke obdobie sa dá vytvoriť takéto množstvo odznakov,“ smeje sa Andrea, ktorá už pomáhala pri vzniku odznakov All for Jan. „Musíte poznať správnych ľudí, ktorí vám pomôžu.

Iniciatíve Nie v našej krajine v úvode pomohol Richard Hudec, grafiku odznakov navrhla Natália Ferenčíková, produkciu zabezpečil Milan Janeček. Hneď v úvode sa Andrea spoľahla na pár priateľov, ktorí zohrali v rámci iniciatívy dôležitú rolu vďaka finančnej podpore výroby odznakov.

Pre krátkosť času nebolo možné postaviť ani tím a tak  vsadila na rodinu, ktorá jej pomáha so všetkými logistickými a komunikačnými  záležitosťami – najmä dcéry a Zuzanu Golianovú z bARSdobrýchýr. Ona sama s pomocou ďalších dobrovoľníkovi mimo iného distribuuje odznaky naprieč Slovenskom. Navštívila už Západné Slovensko, Oravu – oblasť okolo Tvrdošína, čerstvo sa vrátila z východného a južného Slovenska.

Komunikácia s ľuďmi v regiónoch Slovenska jej len potvrdila, že to, čo sa rozhodla robiť, je správne. Slovensko potrebuje, aby sa o tejto téme veľa hovorilo. „Potrebujeme, aby ľudia prestali mať strach, aby sa nebáli vzoprieť extrémizmu.“ Nechce, aby to tu skončilo ako v Rimavskej Sobote, kde sa boja vystúpiť na pódium ľudia, ktorí myslia protifašisticky.

Iniciatíva, ktorá nekončí voľbami

„Odznaky, ako aj celá iniciatíva sa nespája so žiadnou politickou stranou, je to vyjadrenie postoja, symbol proti vzrastajúcej fašistickej a inej ideológii na Slovensku.“ Aj to je dôvod, prečo by chcela v tejto iniciatíve pokračovať aj po voľbách. Cesta naprieč Slovenskom ju totiž utvrdila v tom, že Slováci a naša krajina takúto pomoc potrebujú.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 09:59