opive.sk
StoryEditor

Piešťanské pivovary sa spojili. Z piva vyrobili dezinfekciu

24.03.2020, 06:30
Autor:
hrnhrn
Rozdali ju policajtom, lekárom, dôchodcom a firmám, ktoré pracujú na fungovaní celého systému.

Mimoriadne opatrenia súvisiace s novým ochorením COVID-19 sa dotkli všetkých oblastí nášho života a ochromili ekonomiku. Segment cestovného ruchu, reštauračných a gastroslužieb tiež pocítil aktuálne karanténne opatrenia. Nikto nevie, ako dlho budú opatrenia trvať a niektoré podniky môžu byť pri dlhšom výpadku príjmov existenčne ohrozené.

Do tohto segmentu patria aj pivovarníci. Najmä tí malí, keďže veľké pivovary predávajú väčšinu piva cez maloobchodnú sieť. V dôsledku pandémie koronavírusu je však vo svete nedostatok dezinfekčných gélov. Aj preto viaceré liehovary začali vyrábať aj tento chýbajúci tovar.

Piešťanský pivovar ŽiWell a Remeselný pivovar Simeon sa spojili a našli novú možnosť uplatnenia svojich výrobkov. Pálenici Piešťany poskytli svoje pivo, aby z neho vypálila alkohol určený na výrobu dezinfekcie tým, ktorí ju najviac potrebujú.Informoval o tom portál opive.sk.

ŽiWell a Simeon dodali zhodne po tisíc litrov piva, z čoho spolu z toho vzniklo 120 litrov alkoholu. „Za piatok a sobotu sa väčšina rozdala policajtom, doktorom, domovu dôchodcov, ale aj všetkým znevýhodneným a firmám, ktoré pracujú na fungovaní celého systému,“ hovorí pre oPive.sk sládok Piešťanského pivovaru ŽiWell Peter Demko.

Ako uvádza, dopyt bol taký veľký, že ich to zaskočilo. „Zvonila mi už suseda, volajú nám jednotlivci aj firmy, že pokojne aj zaplatia,“ dodáva Demko a zdôrazňuje, že všetko sa rozdalo zadarmo. „Ak by som niekoho videl predávať to, asi by to nedopadlo dobre.“ V pivovare uvažujú aj nad druhým kolom takejto pomoci.

Do tejto aktivity sa zapojili aj ďalšie firmy. Fľaše dodala spoločnosť Sezama, Piešťanec Marián Gregorička dodal peroxid vodíka, dizajnéri zo Sparetime navrhli  etikety, ktoré tamojšia pobočka FaxCopy vytlačila.

​Svoju dezinfekciu na trh uviedol napríklad aj škótsky pivovar BrewDog. „Dezinfekčné gély sa predávajú všade. Preto sme začali vyrábať Punk Sanitizer pomocou nášho liehovaru. Chceme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli všetkým prekonať tento ťažký čas,“ uviedol na sociálnej sieti spoluzakladateľ pivovaru James Watt.

Mnoho ďalších pivovarov prešlo do módu donáškových služieb, ďalšie otvorili tzv. pivné okienka a veľká časť pivovarov jednoducho zatvorila. Napríklad Unorthodox Brewing zriadil pivnú donáškovú službu v rámci Bratislavy, v Košiciach rovnakú službu ponúka Golem, ŽiWell rozváža okrem piva v Piešťanoch aj jedlo. To isté platí o Beervane a Žiline. Napríklad Prešovský pivovar ponúka okrem piva aj prenájom výčapných zariadení.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 12:14