StoryEditor

Prieskum: Slováci očakávajú, že do polroka bude Slovensko späť v „normále“

26.03.2020, 08:40
Autor:
TSTS
Spomedzi prijatých opatrení má relatívne najviac odporcov obmedzovanie pohybu mimo bydliska a zatváranie väčšiny obchodov, vyplýva to z prieskumu Go4insight.

Koronavírus berú Slováci veľmi vážne. Viac ako tri štvrtiny obyvateľov Slovenska (75 percent) sa obáva, že oni osobne by sa mohli nakaziť novým koronavírusom. Dokonca celkovo viac ako tretina (38 percent) obyvateľstva sa koronavírusu obáva výrazne. Naopak, len mierne obavy má pätina populácie (približne 22 percent) a nákazy vírusom sa vôbec neobávajú len 3 percent obyvateľov.

Intenzita obáv z nákazy koronavírusom rastie s vekom obyvateľstva. Najviac sa nákazy obávajú ľudia vo veku nad 60 rokov (až 80 percent tejto vekovej skupiny má obavy). U ľudí vo veku nad 70 rokov sa nákazy obáva takmer 90 percent populácie. Ale aj najmladšej vekovej skupine do 25 rokov koronavírus prináša obavy z nakazenia pre nadpolovičnú väčšinu.

Go4insight

​Obavy sú pritom prítomné vo veľmi podobnej miere vo všetkých socio-demografických skupinách. Bez ohľadu na sociálnu triedu, vzdelanie, výšku príjmu, región aj veľkosť sídla – vo všetkých týchto skupinách existuje približne 70-80 percent populácie, ktorá sa nákazy koronavírusom veľmi alebo aspoň čiastočne obáva.

Sú opatrenia prijaté vládou a ostatnými úradmi primerané?

Obyvatelia Slovenska prijali rázne opatrenia na zamedzenie šírenia nákazy s porozumením. Viac ako 90 percent populácie považuje prijaté opatrenia za úplne alebo aspoň skôr priemerané. Ľudia tak veľmi výrazne podporujú prakticky všetky štátom nariadené opatrenia, ktoré boli doteraz prijaté.

Spomedzi prijatých opatrení má relatívne najviac odporcov obmedzovanie pohybu mimo bydliska a zatváranie väčšiny obchodov. Ale aj v prípade týchto dvoch kontroverznejších opatrení je podiel odporcov menší ako 10 percent populácie. Jedná sa najčastejšie o mladých (resp. veľmi mladých ľudí) a je medzi nimi relatívne veľká skupina živnostníkov a podnikateľov. Za úplne neprimerané však nariadené opatrenia nepovažuje prakticky nikto.

Go4insight

Aké opatrenia ľudia prijali ako ochranu pred nákazou?

Ľudia na celom Slovensku sa masovo začali chrániť proti riziku nakazenia sa novým vírusom. Veľmi veľká časť obyvateľstva začala nosiť ochranné rúško (98 percent). Ochranné rukavice (aspoň občas) nosia tri štvrtiny populácie. 

Veľmi veľká časť populácie prestala alebo výrazne obmedzila podávanie ruky na pozdrav a naopak, začali si častejšie umývať ruky. Cestovanie, či už autom alebo verejnou dopravou, obmedzilo približne 90 percent populácie.

Trvanlivé potraviny do zásoby „keby bolo najhoršie“ si urobili dve tretiny slovenskej populácie.

Vôbec žiadnu zmenu správania v súvislosti s ochranou pred šírením nákazy neurobilo približne jedno percento dospelej populácie (predstavuje to približne 50 tis obyvateľov Slovenska). Najčastejšie sú to manuálne pracujúci ľudia s nižším vzdelaním vo veku 40-65 rokov.

Na druhej strane 5-7 rôznych opatrení podstúpilo až 95 percent slovenskej populácie.

Go4insight

Kedy sa Slovensko vráti do „normálu“?

Čo sa týka predpokladaného časového horizontu, kedy sa Slovensko opäť vráti do normálu, Slovákov možno považovať skôr za optimisticky naladených. Viac ako 90 percent populácie si myslí, že po uplynutí jedného roka bude na Slovensku situácia „ako pred tým“.

Veľkých optimistov, ktorí sa nazdávajú, že situácia bude v „normále“ už do niekoľkých týždňov, je medzi obyvateľmi Slovenska síce len 7 percent, ale ďalšia štvrtina si myslí, že všetko bude v poriadku už do začiatku leta. Pohodové leto bez koronavírusu tak očakáva spolu až tretina obyvateľstva.

Vyriešenie celej situácie v čase do 6 mesiacov očakáva ďalšia približne tretina populácie. Pätina obyvateľstva sa nazdáva, že na úplné upokojenie situácie bude potrebný približne rok. Pesimistickejšie naladených je na Slovensku približne 10 percent. Tí očakávajú, že návrat do normálu bude vyžadovať viac ako jeden rok času. Polovica z nich sa dokonca nazdáva, že situácia „ako pred tým“ sa už na Slovensko nikdy nevráti.

Optimistickejší sú skôr mladší ľudia a ľudia z vyšších sociálnych tried a s vyšším príjmom. Dlhší čas návratu do normálu predpokladajú viac starší ľudia.

Go4insight

O prieskume

Všetky uvedené informácie pochádzajú z reprezentatívneho prieskumu na populácii Slovenskej republiky vo veku 15-79 rokov, ktorý realizovala agentúra Go4insight na reprezentatívnej  vzorke 1 000 respondentov 17.-25. marca 2020. Prieskum bol realizovaný metódou Multimode - kombináciou osobného a online dopytovania.

01 - Modified: 2024-01-11 12:03:21 - Feat.: - Title: Vianočné reklamy 2023: Opäť bodovala Kofola s prasiatkom, najkontroverznejší bol Telekom 02 - Modified: 2023-03-01 11:41:27 - Feat.: - Title: Vidíme veľký tlak na rýchlosť a agilitu prieskumov, klientov zaujíma hlavne zákaznícka skúsenosť 03 - Modified: 2022-08-08 08:41:45 - Feat.: - Title: Ako osloviť mladých? Tak ako to robia tieto značky 04 - Modified: 2022-07-08 05:37:03 - Feat.: - Title: Prieskum: Ktorá reklama je najotravnejšia? Napríklad outdoor to nie je 05 - Modified: 2022-06-29 11:57:45 - Feat.: - Title: Intenzita využívania sociálnych sietí na Slovensku rastie
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 04:48