StoryEditor

Oktoberfest sa kvôli koronavírusu neuskutoční. Bavorsko príde o 1,2 miliardy eur

21.04.2020, 11:35
Autor:
ČTKČTK
Oktoberfest každoročne navštívi okolo šesť miliónov ľudí. Začať sa mal 19. septembra.

Najväčší pivný festival sveta - Oktoberfest - sa tento rok kvôli koronavírusu neuskutoční. Na tlačovej konferencii v Mníchove to dnes oznámili bavorský premiér Markus Söder a mníchovský primátor Dieter Reiter.

Už 187. ročník Oktoberfestu, ktorý pravidelne navštevuje okolo šesť miliónov ľudí, mal začať 19. septembra. Slávnosť bola zrušená prvýkrát od povojnových rokov.

"Za normálnych okolností by sme mali veľký záujem na tom, aby sa tento festival uskutočnil, ale žijeme v inej dobe. A žiť s korónou znamená žiť opatrne," povedal Söder, ktorý je všeobecne zástancom prísnych opatrení proti nákaze. "Zhodli sme sa, že riziko je jednoducho príliš vysoké," poznamenal s tým, že na Oktoberfeste nie je možné zaistiť dodržiavanie dostatočného odstupu medzi návštevníkmi alebo nosenie rúšok.

"Preto sme sa spoločne rozhodli, že sa Oktoberfest tento rok neuskutoční," uviedol bavorský ministerský predseda, podľa ktorého je mníchovská slávnosť tou najdôležitejšou a najkrajšou na svete. "Bolí nás to, je to neuveriteľná škoda," dodal.

TASR/AP

​Primátor Reiter pripomenul, že Oktoberfest každoročne navštívi okolo dvoch miliónov zahraničných hostí, a nie je tak možné zaistiť, že festival nerozpúta ďalšiu vlnu epidémie. Reiter dúfa, že sa budúci rok všetko podarí dohnať. Organizátori rozhodnutie prijali s ľútosťou, ale aj s pochopením. "Zdravie našich klientov nám leží obzvlášť na srdci a má najvyššiu prioritu," oznámili.

Zrušenie pivných slávností bude nielen veľkým zásahom do bavorských tradícií, ale aj do tunajšieho hospodárskeho života. Odhaduje sa totiž, že festival, na ktorom sa pravidelne vypije cez sedem miliónov litrov piva, bavorskej ekonomike každoročne prináša okolo 1,2 miliardy eur. "Všetci to bolestivo pocítia v peňaženke," mieni Reiter.

​Počiatok pivných slávností, ktoré sa postupne premenili v obrí komerčný podnik, spadá do októbra 1810, kedy po svojej svadbe usporiadali bavorský korunný princ Ľudovít a jeho manželka Tereza Sasko-Hildburghausenská pre obyvateľov kráľovstva na lúke za Mníchovom slávnosť s konskými dostihmi. Akcia mala úspech a začala sa konať pravidelne ako októbrová slávnosť (Oktoberfest). Svoj názov si udržala aj potom, čo kvôli teplejšiemu počasiu jej začiatok organizátori posunuli na september.

Už v minulosti bol Oktoberfest niekoľkokrát zrušený kvôli epidémii, naposledy ale v roku 1873, kedy sa tak stalo kvôli cholere. Jeho brány zostávajú uzavreté aj počas oboch svetových vojen. V rokoch 1946 až 1948 sa konal v malom ako "jesenná slávnosť", od roku 1949 potom nepretržite ako Oktoberfest.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 03:13