StoryEditor

Po stopách slávnych filmov. Česko láka turistov na známe filmové miesta

23.06.2020, 16:25
Autor:
ČTKČTK
Prevedie ich po stopách českých aj zahraničných filmov, na miesta, kde sa odohrávali populárne scény.

Stredné Čechy lákajú turistov nielen na pamiatky, múzeá či prírodu, ale aj na miesta, kde sa nakrúcali známe české i zahraničné filmy. Vyznávačom tohto typu turistiky je určená nová publikácia, ktorú vydala Stredočeská centrála cestovného ruchu v spolupráci s krajskou filmovou kanceláriou.

Brožúra prevedie záujemcov po stopách 16 českých a 8 zahraničných filmov. V ponuke sú rozprávky, komédie či drámy a nezabúda ani na miesta, kde sa odohrávali populárne scény. "Stredočeská krajina vytvorila kulisy pre viac ako dve stovky filmov a seriálov. Ich zmapovanie by vydalo na knihu, preto sme sa rozhodli popísať aspoň niektoré z tých najzaujímavejších," uviedla riaditeľka turistickej centrály Zuzana Vojtová.

​Publikácia predstavuje napríklad zámocký park v Průhoniciach, ktorý poslúžil pri nakrúcaní rozprávok S čerty nejsou žerty a Princeznej so zlatou hviezdou, alebo hrad Krakovec, kde vznikala hudobná rozprávka Nech žijú duchovia! Pripomína, že seriál Bolo nás päť je spojený s Kouřimí a oscarové Ostro sledované vlaky s loděnickou stanicou.

Ostro sledované vlaky

Príkladom filmu, ktorý obsiahol viac miest v regióne, je Teória tigra režiséra Radka Bajgar. Komediálne ladená snímka s Jiřím Bartoškom v hlavnej úlohe sa natáčal v Černošiciach, okolo Vltavy alebo v barokovému areáli Skalka nad Mníškem pod Brdy, kam si Bartoška so svojou filmovou manželkou Eliškou Balzerovou vyšli na bicykloch.

Fanúšikovia zahraničných filmov sa môžu vydať po stopách Spidermana aj Ethana Hunta z Mission: Impossible. Pri natáčaní snímky Anthropoid s Jamiem Dornanom a Cillianom Murphym využili filmári divokosť brdských lesov. Keďže parašutisti v roku 1942 zoskakovali v zime a film sa nakrúcal v roku 2016 v sparnom lete, museli byť lesy umelo zasnežované.

MAFRA/Michal Růžička

​Záujemcovia si môžu brožúru vyzdvihnúť v krajskom infocentre v Prahe, k dispozícii bude aj v elektronickej podobe.

01 - Modified: 2020-06-10 07:34:09 - Feat.: 0 - Title: Dovolenkový prieskum: Rozpočty Slovákov sa znížili, napriek tomu bude leto rekordné 02 - Modified: 2020-06-14 08:18:40 - Feat.: 0 - Title: Dovolenkovať chce rekordný počet Slovákov. Destinácie však menia 03 - Modified: 2020-06-18 08:43:49 - Feat.: 0 - Title: Dovolenkový prieskum: Polovica Slovákov zmenila cestovateľské plány
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 02:17