Instagram
StoryEditor

Športové kluby v USA budú meniť svoje názvy. Obviňujú ich z rasizmu

08.07.2020, 14:10
Autor:
(pš)(pš)
Týka sa to napríklad klubov ako Washington Redskins či Cleveland Indians, ale aj ďalších.

Téma rasizmus v USA sa dotkla aj názvov športových klubov. Pod paľbou kritiky je napríklad klub amerického futbalu Washington Redskins, či Cleveland Indians. Klubom vyčítajú, že ich názvy sú staromódne, používajú rasistické obrázky a názvy.

Rozhodnutie pre zmenu názvu klubu Redskins prišlo potom ako sa ozval ich komerčný partner FedEx po ktorom je pomenovaný klubový štadión. FedEx prispel klubu na štadión s 82-tisícmi sedadlami čiastkou 205 miliónov dolárov. Zmluva končí v roku 2025. Avšak to nie je jediné spojenie s klubom Redskins. Šéf a zakladateľ spoločnosti FedEx, Frederick Smith, vlastní v klube aj menšinový podiel.

Podľa Adweeku až 87 firiem, napísalo spoločnostiam FedEx Nike and PepsiCo, aby prerušili spoluprácu s Redkins, pretože "ich názov nie je humánny, rozdeľuje ľudí podľa farby pleti a obsahuje nenávistnú konotáciu."

Podobnú zmenu zvažujú aj bejzbalové kluby The Cleveland Indians či Atlanta Braves a aj hokejový tím  Chicago Blackhawks.

Investícia pri zmene názvov športových klubov bude náročná, v prípade Redskins súvisí aj s novým štadiónom. Existujú názory, že zmena názvu pripraví klub o históriu. Na druhej strane je tu tlak na nový názov aj preto, aby kluby definitívne skoncovali s rasistickými prvkami, ktoré ich názvy obsahujú.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 14:56