StoryEditor

Spoločnosť SPP podporuje včelárstvo. Ich med bude skúmať SAV

19.08.2020, 13:30
Autor:
TSTS
Ide o aktivitu v rámci projektu „neSPPíme, bzučíme“.

Projekt "neSPPíme, bzučíme" od SPP, má za sebou prvú sezónu. Spoločnosť dva včelie úle osadila priamo na streche budovy archívu SPP na Mlynských Nivách.

Cieľom projektu „neSPPíme, bzučíme“ je reálne podporiť včelárov a ekologické včelárstvo na Slovensku a zároveň upriamiť pozornosť na ochranu života včiel, ktorých význam v prírode je nezastupiteľný.

SPP

​Projekt „neSPPíme, bzučíme“ je jednou z aktivít, prostredníctvom ktorých chce SPP upriamiť pozornosť svojich zamestnancov aj širokej verejnosti na otázku ochrany životného prostredia a udržateľnosti. „Kde nie sú včely, tam nie je život. To počúvame v našom okolí veľmi často. Som rád, že SPP, uvedomujúc si svoju spoločenskú zodpovednosť a narastajúci význam ochrany životného prostredia a biodiverzity, môže týmto projektom prispieť k diskusii o potrebe ochrany včiel nielen na Slovensku a zároveň podporiť vzdelávanie v tejto oblasti“, uviedol Milan Urban, predseda predstavenstva SPP.

SAV bude skúmať kvalitu medu mestských včiel

Medobranie bolo jednou z aktivít projektu „neSPPíme, bzučíme“. Ešte začiatkom roka umiestnili štyri včelie rodiny vo včelnici v Devíne. Teraz dva úle osadili priamo na streche budovy archívu SPP na Mlynských Nivách. Med z našej produkcie, ako aj medy našich zamestnancov - včelárov, ktorí sa prihlásili do  internej súťaže o najlepší med, chceme v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied (SAV) analyzovať. Našim cieľom je zistiť, aký vplyv má prostredie, v ktorom včely žijú, na kvalitu medu a ďalších produktov. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že „mestské včely“ to majú ťažšie a kvalita ich produktov je horšia, pretože žijú v znečistenejšom prostredí. Podľa prvých indícií však tomu tak nie je. Sme úprimne zvedaví na výsledky. Sme radi, že  naším partnerom v tomto projekte je uznávaná včelárka Helena Proková Mališová, ktorá je držiteľkou ocenenia Bronzová včela a ďalších ocenení za medy a výrobky z neho. V spolupráci s ňou máme v pláne pripraviť aj tzv. Včelárske praktikum, teda vzdelávaciu pomôcku pre učiteľov základných a stredných škôl a radi by sme tiež vytvorili spoločenskú hru pre deti i dospelých na včeliu tému,“ hovorí o ďalších plánoch riaditeľka Neziskovej organizácie EF, Eva Guliková.

V aktivitách zameraných na ochranu včiel a podporu včelárov bude SPP v spolupráci s Neziskovou organizáciou EF pokračovať.

01 - Modified: 2020-08-11 08:11:38 - Feat.: 0 - Title: K prezidentke a primátorovi Bratislavy sa pridávajú ďalší. V hlavnom meste pribudli dva mestské úle 02 - Modified: 2020-05-27 10:18:26 - Feat.: 0 - Title: Spoločensky zodpovedná prezidentka a primátor Bratislavy
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 14:33