StoryEditor

Fantasy, scifi aj dejiny svetového konfliktu so zombie. Ponúkame ďalšie tipy na čítanie

21.08.2020, 14:23
Autor:
(pš)(pš)
Svoje tipy prezrádza Vlado Kurek z TRIAD-U.

Patrí k ľuďom, ktorí čítajú radi a čítajú veľa, hovorí o sebe kreatívny riaditeľ TRIAD-u Vlado Kurek. "Moju prvú knihu – Winnetou – som začal čítať v prvej triede základnej školy," hovorí pre Stratégie. "Odvtedy som čítal vo vysokom tempe a výsledok sa dostavil – nenapravil som si síce gramatiku, ale aspoň som si pokazil oči. Pravda za takmer 40 rokov intenzívneho čítania, takže to je fair deal."

A hoci je Vlado Kurek vyštudovaný učiteľ dejepisu a má históriu rád, nevyhľadá literatúru faktu. "Takže môj výber berte ako odporúčanie od niekoho, kto má rád v knihách dobrodružstvo, fantáziu a napätie," odkazuje čitateľom Stratégií.

"Nájsť dobré fantasy je náročná vec. Opakovačov JRR Tolkiena a GRR Martina je veľa, ale ozajstných následovníkov je pomerne málo. K novším menám, ktoré presvečili, že vedia vymyslieť zaujímavý svet a zároveň dobre písať patrí Anthony Ryan. Práve som dočítal trilógiu Draconis Memoria, ale vy pokojne začnite prvým dielom. Alebo jeho predošlou trilógiou."

archív

​"V sci-fi vesmíre kde zákony píšu Isaac Asimov, či Frank Herbert je nová veľká hviezda. Liou Cch-sin a jeho Problém troch telies je už kúpený Netflixom, takže ak si to chcete najskôr prečítať, veľmi to neodkladajte. Je to naozaj náročné čítanie, ktorá očakáva vedomosti z fyziky, ale aj z dejín a sociológie. A druhý a tretí diel sú len náročnejšie a náročnejšie."

archív

​"Do tretice vytiahnem knihu, ktorú možno poznáte vo sfilmovanej verzii vďaka Bradovi Pittovi: World War Z."

Premedia

"Keď sa Umberta Eca pýtali, ako sa mu páči film Meno ruže, povedal, že je to ako pekná žena po plastickej operácii. Krásna, ale už to nie je ona. To isté platí aj o Svetovej vojne Z. Knižný originál má toľko fascinujúcich vrstiev, je o toľko bohatší od filmu, že ho naozaj vrelo odporúčam.

Autor okrem toho, že vie pútavo písať, má veľké pochopenie pre ľudské povahy a niečo ako „mentalitu národa“. Kniha je písaná ako séria vojnových reportáží z celého sveta a ponúka pohľad na to, ako by jednotlivé krajiny (ne)zvládli danú katastrofu. Ako by Rusko najskôr zatĺkalo a potom vyriešilo drastickým obetovaním vlastných ľudí, ako by Američania padli na hubu pre príliš veľkú sebadôveru, ako tvrdá skúsenosť Izraela a Juhoafrickej republiky im dá návody na rýchlu reakciu a tak podobne.

No a pre všetkých, ktorí nad zombie žánrom len mávnu rukou, že je to vymyslená blbosť drobná pripomienka. Skúste zombie vymeniť napríklad za pandemický vírus. Je to už teraz dostatočne reálne?"

​"Na záver predsa len dám niečo, čo vybočuje z môjho čitateľského rámca, ale je to niečo čo aktuálne čítam v buse cestou do práce. Keď chcete mať lepšie svaly na rukách, logicky cvičíte ruky. Ak však chcete, aby vám dobre fungovala hlava, nemáte riešiť sudoku, ale máte.... behať.

Ak podobne ako ja beh nenávidíte, ale zároveň ho zjavne potrebujete, táto kniha vám môže pomôcť s motiváciou. Švédsky psychológ tvrdí a dokazuje a celkom pútavo píše ako beh pomôže so zvládaním stresu, s držaním si mentálnej kondície a vôbec s hlavou."

archív

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 04:12