StoryEditor

Janžurová, Svěrák, Lábus, Trojan, Prachař. České osobnosti kultúry vzdávajú hold lekárom

17.02.2021, 13:50
Autor:
redred
Videoklip piesne Hippokratova armáda oceňuje zdravotníkov v prvej línii.

Český herec a hudobník, člen Činohry tamojšieho Národného divadla Igor Orozovič už pred rokom v marci zložil pieseň Hippokratova armáda. Prostredníctvom nej ďakoval lekárom a zdravotným sestričkám za ich nasadenie v prvej línii. Jeho óda na lekárov, ktorí sa v texte piesne menia na rytierov odvážne chrániacich naše životy, vznikala len pri klavíri ako spontánna reakcia na vzniknutú situáciu.

V úvode tohto roka sa k piesni vrátil s plánom, že ju nahrá „farebnejšie“ v sprievode kapely a v nápaditom hudobnom aranžmáne. Spojil sily s hudobným skladateľom a producentom Davidom Hlaváčom, ktorý stojí za úspešnými albumami Barbory Polákovej, a spoločne sa pustili do hľadania najlepšej hudobnej „výzbroje“ pre Hippokratovu armádu. „David je plný entuziazmu, a keď sa do niečoho pustí, tak sa už nepustí,“ hovorí s úsmevom Orozovič.

„Pôvodne som chcel pieseň nahrať s viacerými spevákmi v štýle We are the world. Ale zistil som, že nie je také jednoduché vybrať, kto by to mal byť. Špecifická pieseň si žiada špecifický prejav. A zrazu som vykríkol: Vladimír Javorský! Môj skvelý kolega z Národného divadla. A bolo to jasné! Tá pieseň si ho sama našla. Navyše mužské dueto nie je veľmi bežné,“ hovorí Igor Orozovič.

„Od začiatku som mal radosť, že taký nápad vznikol a že som sa mohol zúčastniť. Igor ma nadchol svojou činorodosťou a zápalom tvoriť už počas prvej vlny pandémie. A navyše som poznal skvelého muzikanta Davida Hlaváča. Vďaka im i všetkým za tento počin a najviac tým, ktorým je určený,“ poznamenal Vladimír Javorský k svojej účasti. V piesni znejú tiež výrazné zbory v podaní herečiek Národného divadla a prekvapením je hudobné cameo účinkovanie svetoznámeho tenora Štefana Margitu.

Tomáš Mikule / Vladimír Javorský a Igor Orozovič v klipe Hippokratova prísaha

​Vo videoklipe neznámy človek cestou do práce stretáva na ulici slávne osobnosti v najrozličnejších povolaniach. Diváci tak spoznajú v dobrosrdečnej poštárke Ivu Janžurovú, v poslíčkovi s pizzou Jiřího Lábusa, v cestujúcom na sever Zdeňka Svěráka, v dievčati s kvetinou Veroniku Khek Kubařovú, v bežcovi choreografa Marka Zelinku a medzi cestujúcimi hromadnou dopravou zase Ivana Trojana, Annu Fialovú, Magdalénu Borovú či kúzelníka Ondřeja Pšeničku. Až na konci sa ukáže, že najväčšou osobnosťou je práve ten ,neznámy‘ - pretože je lekár. 

Pred kamerou sa postupne objavuje bezmála štyridsiatka osobností spojených s českou kultúrou. Herci, muzikanti, režiséri, scenáristi, choreograf, riaditeľka divadla či dokonca kúzelník. Všetci svoje role stvárnili bez nároku na honorár s cieľom podporiť charitatívny zámer projektu.

Tomáš Mikule / Iva Janžurová v klipe Hippokratova armáda

Tomáš Mikule / Jiří Lábus v klipe Hippokratova armáda

Tomáš Mikule / David Prachař v klipe Hippokratova armáda

„Viem, že veľa lekárov má veľmi blízko ku kultúre, preto som si povedal, že by im tento náš spoločný ,pozdrav‘ mohol urobiť radosť. Prajeme im, aby celú situáciu zvládli a aby sa na to, čo zvládli, nezabudlo! Prial by som si, aby nešlo len o aktuálne gesto, pretože ďakovať lekárom sa má stále. Úplne rovnako by si to zaslúžili i učitelia a ďalšie profesie. Poďme si fandiť navzájom a bude všetkým lepšie,“ uzatvára Igor Orozovič.

01 - Modified: 2021-02-14 14:43:33 - Feat.: 0 - Title: SND venuje svoje predstavenia zdravotníkom, učiteľom a vedcom
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
23. apríl 2024 20:10