Instagram / Ibai Llanos enterrado por chocolatinas
StoryEditor

Španielsko chce celebritám zakázať reklamu na sladkosti cielenú na neplnoletých

07.03.2022, 17:00
Autor:
ČTKČTK
Obmedzenie sa bude týkať televízie, rozhlasu aj internetu.

Španielska vláda sa chystá obmedziť reklamu na sladkosti či energetické nápoje cielenú na deti či maloletých. Podľa návrhu zákona, ktorý dnes vláda sprístupnila na tri týždne na verejnú diskusiu, nebudú smieť v reklame na potraviny s vyšším obsahom cukru či tuku účinkovať celebrity či influenceri. Informujú o tom miestne médiá.

Obmedzenie sa bude týkať televízie, rozhlasu aj internetu. V reklame nebudú smieť vystupovať „športovci, umelci, influenceri či ďalšie verejne známe osobnosti, ktoré môžu deti a neplnoletí považovať za svoj vzor“. Zákaz sa má týkať okrem iného čokolád, cukríkov, energetických tyčiniek, tort, džúsov či zmrzlín.

Návrh zákona pripravilo ministerstvo pre ochranu spotrebiteľa, ktoré ho zdôvodnilo vysokým percentom nadváhy medzi deťmi a maloletými. Podľa ministerstva má v Španielsku nadváhu či je obéznych asi 40 percent detí vo veku od šiestich do deviatich rokov, vo veku 10 až 14 je to štvrtina a medzi 15- až 17-ročnými pätina.

„Veľká väčšina obéznych neplnoletých bude s nadváhou zápasiť aj celý dospelý život, je veľmi ťažké zmeniť návyky z detstva,“ povedal portálu eldiario.es Fernando Rodríguez z katedry preventívnej medicíny Madridskej autonómnej univerzity.

Podľa miestnych médií nový zákon, ktorý ešte môže doznať zmien v parlamente, nenadobudne platnosť skôr ako koncom roka.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 20:35