Miroslav Trnka
StoryEditor

Zakladateľ Esetu ide bojovať proti korupcii

11.07.2014, 13:20
Miroslav Trnka a Michal Bláha zakladajú nadáciu a spúšťajú web, kde môžu ľudia oznamovať korupciu.

S cieľom čo najviac obmedziť korupciu a jej devastujúce dôsledky na kvalitu života a podnikania na Slovensku založili podnikatelia Miroslav Trnka a Michal Bláha Nadáciu Zastavme korupciu. Jej hlavnú činnosť dnes odštartovali spustením webu pre oznamovateľov korupcie.

Spoluzakladateľ softvérovej spoločnosti ESET Trnka a podnikateľ v oblasti reklamy Bláha oznámili, že ich nadácia chce v prvom rade vytvoriť organizačné, právne a finančné zázemie pri ochrane a podpore oznamovateľov korupcie, tzv. whistleblowerov. Do podpory projektu a činnosti nadácie plánujú zapojiť ďalšie firmy, podnikateľov a občanov.

Trnka a Bláha odhadli, že korupcia stojí slovenských daňových poplatníkov miliardu eur ročne. V tlačovej správe priblížili, že táto suma predstavuje približne polovicu deficitu štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a dala by sa napríklad použiť na výstavbu 20 nemocníc vybavených špičkovými prístrojmi, 10 000 nových detských ihrísk alebo na výrazné plošné zvýšenie platov učiteľov a zdravotných sestier.

Trnka vysvetlil, že sa chcú pokúsiť zmeniť povedomie na Slovensku o verejných financiách, ktoré boli vždy chápané menej ako súkromné v zmysle hesla Čo je všetkých, nepatrí nikomu.

"Chceme to zmeniť práve preto, že ide o financie nás všetkých. Som presvedčený, že korupciu dokážeme zastaviť, ale iba ak sa o to pokúsime všetci spoločne," uviedol Trnka. Je presvedčený, že korupcia je ako rakovina, šíri sa do všetkých úrovní spoločnosti a podkopáva jej základy.

Nadácia si podľa jej zakladateľov tiež kladie za cieľ napraviť mylnú predstavu o tom, že korupcia sa vzťahuje iba na úzku skupinu ľudí pri moci. Podnikatelia sú presvedčení, že živnú pôdu jej vytvára prostredie ľahostajnosti veľkej časti obyvateľstva a nedôvery k štátnym orgánom.

Keď korupciu nemá kto oznámiť, šíri sa neobmedzene ďalej. Minulý rok polícia nedostala ani jedno oznámenie o korupcii, rok predtým len jedno a protikorupčná linka Úradu vlády SR za roky 2013 a 2014 nezaznamenala ani jedno oznámenie, pripomínajú Trnka a Bláha.

Základným pilierom nadácie má byť podpora a ochrana občanov, ktorí sa rozhodnú korupčné praktiky oznámiť a spolupracujú pri ich postihovaní. Nadácia je pripravená poskytnúť im právnu a v prípade potreby aj materiálnu pomoc. Chce však realizovať aj vzdelávacie a osvetové programy na tému korupcie.

Na nadáciu sa môžu občania obrátiť v prípade podozrenia na korupčné správanie, podvody a machinácie s verejnými peniazmi. Zabezpečí im ochranu identity a súkromia. Oznámenie môžu cez web Zastavmekorupciu.sk podať prostredníctvom zabezpečenej komunikácie.

Zakladatelia nadácie na webe oznámili, že do budúcna mienia organizovať programy na podporu investigatívnych novinárov, programy protikorupčnej prevencie pre zamestnancov štátnej správy a tiež pripraviť program legislatívnych zmien, ktoré obmedzujú korupciu.

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 09:20