StoryEditor

Muža pokutovali za statusy na Facebooku. Zrušil to až Ústavný súd

26.11.2014, 09:47
Český Ústavný súd zrušil pokutu mužovi, ktorý mal uraziť policajta na Facebooku. Podľa verdiktu to na pokutu nie je.

Muž z Česka, ktorý musel zaplatiť pokutu za urážku polície na Facebooku, uspel na českom Ústavnom súde. Ten rozhodol, že policajti nedodržali právne predpisy prí získanie informácií z internetu, o ktoré opreli rozhodnutie o pokute. Navyše to, čo muž na sociálnu sieť napísal, podľa verdiktu na pokutu nie je. Uvádza iDnes.cz.

"Uloženie poriadkovej pokuty sťažovateľovi by bolo namieste, ak by sa tento správal k policajnému orgánu urážlivo v rámci trestného konania. Tak to však nebolo," uviedla hovorkyňa Ústavného súdu ČR. Pokutovaný muž naopak s políciou spolupracoval a dobrovoľne jej napríklad vydal mobilný telefón.

"Prvý príspevok je piktogramom vyjadrujúce úsmev. V druhom príspevku zostalo možné vulgárne slovo 'nevyřčeno' a predpoklad vulgarity tohto príspevku je tak skôr špekuláciou policajného orgánu. Tretí príspevok potom iba nabáda k podaniu trestného oznámenia (hoci konkrétnemu policajtovi), na čom však tiež nemožno vidieť nič závadného," uviedol Ústavný súd.

Napriek tomu bola mužovi za takýto príspevok pražskou políciou vymeraná pokuta desať tisíc Kč, ktorú neskôr Obvodný súd pre Prahu 9 znížil na polovicu. Ústavný súd sa zaoberal aj tým, ako hľadieť na informácie získané na sociálnych sieťach a na internete všeobecne. Sporné je podľa súdu napríklad to, či Facebook považovať za súkromnú alebo verejnú sociálnu sieť. "Vždy záleží na konkrétnych užívateľoch, akým spôsobom si mieru súkromia na svojom profile, prípadne priamo pri jednotlivých príspevkov, nastavia," uviedla hovorkyňa súdu. Všeobecne podľa verdiktu orgány činné v trestnom konaní môžu (a niekedy aj musia) pracovať s informáciami získanými z internetu. Vždy však pri ich získaní musia "v maximálnej možnej miere rešpektovať ústavne garantované práva a slobody dotknutých osôb".

V tomto prípade podľa sudcu spravodajcu Jaroslava Fenyka nebolo vôbec zrejmé, kde polícia a neskôr súd získali informácie, na základe ktorých bola pokuta uložená. "Policajný orgán až vo svojom vyjadrení adresovanom Ústavnému súdu oznámil, že informácie o komunikácii sťažovateľa na sociálnej sieti Facebook získal v rámci podaní vysvetlenia svedka F. N. tým spôsobom, že si od F. N. nechal sprístupniť jeho facebookový účet a požadované informácie o komunikácii sťažovateľa si z tohto účtu stiahol do obrazových súborov," uviedla hovorkyňa ÚS. Ani toto vysvetlenie však Ústavnému súdu ČR nestačilo. Nikde totiž nebol zaznamenaný súhlas na sprístupnenie a obstaranie takzvaných PrintScreen. Polícia tiež argumentovala využitím postupu, kedy údaje o telekomunikačnej prevádzke získa na základe súhlasu súdu. Ústavný súd však pripomenul, že takýto postup je možný len u niektorých trestných činov. V tomto prípade bol muž pokutovaný za prečin ohrozovania výchovy dieťaťa, ktorý do tejto kategórie nepatrí.

 

Chcete byť pravidelne informovaní o dianí v brandži? Odoberajte bezplatný newsletter Stratégií.

Zdroj: iDnes.cz/cen

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
30. apríl 2024 10:25