archív Stratégií
StoryEditor

Slovom roka je brexit, druhým je trumpizmus

03.11.2016, 14:45
Autor:
(čtk)(čtk)
Do slovníkov pribudli nové výrazy. V prvej desiatke slov je aj hygge, generácia "snehových vločiek" a JOMO.

Slovom roka sa podľa vydavateľov anglického výkladového slovníka Collins English Dictionary stal výraz brexit, ktorý sa používa ako skratka pre chystaný odchod Británie z Európskej únie. Na druhom mieste skončil výraz trumpizmus, ktorý označuje politiku presadzovanú americkým prezidentským kandidátom Donaldom Trumpom. Informoval o tom denník The Guardian.

Brexit, bremain a bremorse

Vydavatelia Collinsovho slovníka uviedli, že prvý výskyt slova brexit bol zaznamenaný v roku 2013, tento rok ale frekvencia jeho použitia vzrástla o viac ako 3400 percent. Dôvodom bolo júnové referendum, v ktorom si Briti odhlasovali vystúpenie z EÚ. Takýto nárast výskytu slova je "neslýchaný", konštatovali vydavatelia.

"Brexit je pravdepodobne najvýznamnejším príspevkom politickej sféry do anglického jazyka za viac ako 40 rokov; od doby, kedy aféra Watergate obohatila slovník komentátorov a komikov o príponu -gate, ktorá dodáva každému incidentu a škandálu na závažnosti," vyhlásila Helen Newsteadová, ktorá zodpovedá za jazykový obsah Collinsovho slovníka.

Podľa Newsteadové sa slovo brexit (zložené zo slov Britain a exit) "preukázalo ako ešte užitočnejšie a prispôsobivejšie" než slovo Watergate. Výraz inšpiroval vznik mnohých ďalších novotvarov ako bremain (Britain a remain) pre zotrvanie Británie v EÚ či bremorse (Britain a remorse) pre ľútosť nad výsledkom referenda.

Rôzne slovné hračky potom na seba nenechali dlho čakať. Rozchod hercov Angeliny Jolieovej a Brada Pitta tak bol označený za BrexPitt či Bradxit, ohlásený koniec reprezentačnej kariéry argentínskeho futbalistu Lionela Messiho (ktorý si nakoniec päťnásobný najlepší futbalista sveta rozmyslel) zase dostal priezvisko Mexit.

Trumpizmus a tchatcherizmus

Medzi ďalšie uchádzačov o slovo roka patril podľa slovníka výraz trumpizmus. "Trump nie je prvým politikom, ktorého meno bolo do jazyka začlenené; ďalšími príkladmi sú potrebné thatcherizmus (politika britskej expremiérky Margaret Thatcherovej) alebo reaganomika (ekonomické zmeny vykonané bývalým americkým prezidentom USA Ronaldom Reaganom po jeho zvolení v roku 1981)," vyhlásila Newsteadová.

Šťastný národ používa "hygge"

Veľký nárast popularity zaznamenalo v angličtine tiež dánskej slovo "hygge", ktorému asi najbližšie zodpovedá výraz "pohoda", či už ju človek zažíva na spoločnom výlete s rodinou, alebo napríklad keď sedí večer zabalený do deky na terase a popíja s priateľmi víno. Práve schopnosť tešiť sa z takýchto krásnych maličkostí je mnohými považovaná za dôvod, prečo sa Dáni pravidelne umiestňujú na popredných priečkach rebríčkov najšťastnejších národov sveta.

Generácia snehových vločiek

Medzi desiatimi uchádzačmi o titul slovo roka sa na zozname vydavateľov Collinsovho slovníka objavilo tiež slovné spojenie "generácia snehových vločiek" (snowflake generation) pre mladých ľudí posledného desaťročia, ktorí sú vnímaní ako menej odolní, než boli predchádzajúce generácie.

Z internetovej oblasti je výraz sharenting (share a parenting), teda zdieľanie pokroku detí rodičmi na sociálnych sieťach. Iným módnym slovom je výraz uberizácia (uberization), ktorý je odvodený od názvu taxislužby Uber a označuje nový podnikateľský model, kedy je ponúkanie služieb založené na priamom kontakte medzi zákazníkom a dodávateľom, zvyčajne prostredníctvom mobilných technológií.

JOMO ľudia

Collinsov slovník upozorňuje tiež na narastajúce spojenie "dude food" používané na "rýchle občerstvenie, ako sú hamburgery alebo párky v rožku, ktoré s obľubou konzumujú muži". Alebo skratka JOMO (joy of missing out), ktoré sa používa, keď si človek dokáže užívať daný okamih a netrápi ho, že ľudia na inom mieste sa trebárs môžu baviť lepšie. Opakom je skratka FOMO (fear of missing out). Toto slovo súvisí s mobilnými technológiami - je totiž reakciou na neustále kontrolovanie aktivít priateľov na sociálnych sieťach.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
30. apríl 2024 18:30